Vojaki Jelušičevo pozvali, da razreši Šteinerja

Čas branja: 2 min
15.05.2011  10:22  Dopolnjeno: 15.05.2011 10:50
V Sindikatu vojakov Slovenije načelniku generalštaba očitajo nemoralno delovanje, ki je moralo vojske spravilo najnižje v 20 letih

Obveščaj me o novih člankih:  

[A] F20DO_steiner_alojz_xx.1264706619.jpg

Sindikat vojakov Slovenije (SVS), ki ga vodi Gvido Novak, je obrambno ministrico Ljubico Jelušič pozval k zamenjavi načelnika generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja. V javnem pozivu Šteinerju očitajo, da krši zakonodajo in pravice vojakov.

Ob tem se sprašujejo, ali "smo se pred 20. leti zavzemali in borili za takšno državo in vojsko, ki omogoča brezkompromisno teptanje pravic v svoji lastni vojski." Odziv generalštaba še čakamo.

Šteiner je v zadnjih dveh letih v Slovenski vojski s svojim nemoralnim delovanjem pri njenem vodenju ustvaril takšno vzdušje, da je morala vojske na najnižji ravni v zadnjih 20 letih, so zapisali v sindikatu. Temu dodajajo, da je "nemoralno in nečastno delovanje načelnik dokazoval nenehno s svojimi dejanji pri vodenju Slovenske vojske predvsem na področju pravic iz delovnega razmerja in lastnim vzgledom."

Nagrajeval naj bi sebi lojalne in kratil pravice drugih

Sindikat Šteinerju očita, da je "z mačehovskim odnosom varčeval na račun drugih pripadnikov vojske in bogato nagrajeval sebi lojalne."

Hkrati naj bi vojakom kratil pravice, ki izhajajo iz delovnega razmerja in do napredovanj. Zavestno naj bi odredil vračanje že opravljenih ter izplačanih nadur, ukinil je skoraj vse nazive specialistov in s tem prizadetim nezakonito znižal plačo, ukinil je izplačevanje dodatka za delovno dobo na mirovnih operacijah, pišejo v sindikatu.

Jelušičeva še ne pozna zahtev sindikata

Na očitke se je že odzvala ministrica Jelušičeva, ki je za STA povedala, da omenjeni sindikat ni reprezentativen in da ne predstavlja vseh slovenskih vojakov.

Dodala je, da njegovih zahtev ne pozna in da bi na dan SV od vseh njenih pripadnic in pripadnikov pričakovali, da so svoji organizaciji lojalni ter da so lojalni državi, ki jim daje kruh, je še povedala Jelušičeva.

Uničeval dokumente o nakupu patrij?

ljubica jelušič
Ljubica Jelušič, obrambna ministrica

"Kot predsednik projektnega sveta za nakup Patrij je načelnik ukazal uničenje dokumentov z opozorili o neprimernem nakupu, za kar ni bilo nikakršnih razlogov niti mu to ni odredil takratni minister za obrambo," pišejo v SVS.

Ob tem mu očitajo, da je že leta 1995 prekršil vsa pravila s tem, ko je uniformiran kot pripadnik Slovenske vojske v javnosti komentiral takratne politične odločitve in državnemu zboru predlagal vzpostavitev vzvodov za neodvisno delovanje vojske od dnevne politike. Očitajo mu še, da je leta 1995 kršil vse etične in moralne norme častnika, saj naj bi pozival k linču bivših pripadnikov JLA in širil nestrpnost zoper njih.

"Danes pa je ravno on tisti, ki kot načelnik generalštaba vodi obrambno politiko Slovenije z brezkompromisnim izpolnjevanjem vseh zahtev Nata ter ukinjanjem lastne pred 20. leti preizkušene vojaške identitete," pravijo v sindikatu.

Pozdravili odločitev Türka, ki Šteinerja ni povišal

V SVS pozdravljajo odločitev predsednika države Danila Türka, da ne poviša Šteinerja v generalpodpolkovnika. "Resnici na ljubo je dejstvo, da vrhovni poveljnik nima drugih pooblastil in vzvodov za brzdanje generalov kot pošiljanje signalov, kot je nepovišanje prvega vojaka dvakrat zaporedoma."Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Tajska razglasila vojno stanje 5

Načelnik generalštaba tajske vojske je pojasnil, da želi vojska preprečiti nove smrtne žrtve na protestih

FINANCE
Članki
Članki Stanič: Slaba posojila so deloma tudi posledica nepremišljenih odločitev 19

Nekdanji član uprave NLB in zadnjih direktor LHB Frankfurt Borut Stanič v DZ pojasnjuje svoj pogled na vzroke za stanje v bančnem sistemu

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Zorko: Šrotu smo zaupali, da ve, kako upravljati s tako vsoto denarja 34

Današnji šef Pivovarne Laško Dušan Zorko trdi, da ni vedel, kako so družbe, ki jih je obvladoval Boško Šrot, porabljale denar...

FINANCE
Članki
Članki Toplek: Prodaja naložb NKBM bi bila v nasprotju s strategijo banke 1

Prvi nadzornik NKBM med avgustom 2009 in avgustom 2011 Danilo Toplek je v DZ razložil, zakaj takrat niso dezinvestirali

FINANCE
Članki
Članki Jereb: Za stanje v bankah krivo tudi pomanjkanje izkušenj s krizo 26

Nekdanji član uprave Abanke Radovan Jereb o vzrokih za današnje stanje v slovenskem bančnem sistemu

Novosti
Novosti Kdo bo Moj zdravnik 2019? Glasujte zanj!

Revija Viva letos že 23. leto zapored organizira glasovanje v akciji Moj zdravnik, v kateri bralci izbirajo najsrčnejše zdravnice in...