Čas branja: 1 min
04.05.2011  16:20  Dopolnjeno: 04.05.2011 16:31
Novoimenovani vodja vrhovnega tožilstva je takoj po glasovanju že zaprisegel pred poslanci
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Državni zbor je Zvonka Fišerja (na sliki) s 47 glasovi za in 28 proti imenoval za novega generalnega državnega tožilca. Novoimenovani vodja vrhovnega državnega tožilstva je pred državnim zborom že zaprisegel, funkcijo pa bo nastopil v četrtek, dan po izteku mandata sedanje generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

fiser-zvonko2-be.1304518964.jpg

Za Fišerjevo imenovanje so glasovali poslanci SD, Zares, LDS, DeSUS, dva nepovezana poslanca ter dva poslanca SNS. Proti so glasovali poslanci SDS in dva poslanca SLS, medtem ko so se preostali poslanci SLS vzdržali.

Poslanci SDS zapustili prostor med Fišerjevo prisego

Novoimenovani vodja vrhovnega tožilstva je takoj po glasovanju že zaprisegel pred poslanci, da bo varoval pravni red Republike Slovenije in svoje delo opravljal vestno po ustavi in zakonu. Med njegovo prisego pa so dvorano protestno zapustili poslanci SDS.

Fišer bo funkcijo nastopil že v četrtek, saj danes poteče mandat Brezigarjevi. Sedanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar je namreč zaprisegla 4. maja 2005 in s tem sprejela vodenje državnotožilske organizacije za šest let.

Ob imenovanju Brezigarjeve je razpis uspel šele v tretjem poskusu, tokrat pa je bil Fišer edini kandidat, ki je izpolnjeval formalne pogoje za imenovanje, vendar pa je vlada po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja ocenila, da je tudi sicer zelo primeren kandidat za vodenje vrhovnega državnega tožilstva. Gre namreč za tožilca z dolgoletnimi izkušnjami, ki je med drugim že vodil tožilsko organizacijo na prvi stopnji in je bil v svoji karieri tudi ustavni sodnik.

»Pravi človek v pravem času«

"Poleg tega, da ima izjemne praktične izkušnje na področju pregona storilcev kaznivih dejanj, je tudi pravni teoretik, ker je izredni profesor kazenskega, procesnega in materialnega prava na ljubljanski pravni fakulteti.

Skratka, pravi človek v pravem času, ko tožilstvo potrebuje nov zagon, zlasti na področju pregona gospodarskega, pa tudi nekaterih oblik zahtevnejšega organiziranega kriminala," je o predlogu povedal Zalar.

Njegova kandidatura je med poslanskimi skupinami sprožila različne odzive. V koaliciji so mu bili naklonjeni, saj ocenjujejo, da gre za strokovnega in primernega kandidata. Na ostro nasprotovanje pa je kandidat naletel v opoziciji, predvsem SDS, kjer so mu očitali sporno delovanje v preteklosti.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Koalicija ne podpira ideje SDS o rahljanju bančne tajnosti 16

Andrej Šircelj iz SDS predlaga, da bi sanirane banke zaupne podatke razkrivale DZ; poslanci koalicijskih strank menijo, da se bo to...

FINANCE
Članki
Članki Trenja okrog zakona o SDH tudi znotraj koalicije 6

V času gospodarske krize je nesprejemljivo in neokusno, da za prejemke organov vodenja družb, ki jih upravlja SDH, ne bo veljal zakon o...

FINANCE
Članki
Članki 'Ne moti me, če se plače v državnih podjetjih omejijo na mojo plačo' 68

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v parlamentu odgovarjala na poslanska vprašanja

FINANCE
Članki
Članki Dobovšek: V Sloveniji problem način kadrovanja in pisanja zakonodaje 24

V Sloveniji sta problematična prijateljsko kadrovanje in zakonodaja, ki je v preteklosti pogosto niso pisali državni organi, temveč...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Za vsak večji projekt potrebujemo po enega državnega sekretarja 53

Prvak SD Igor Lukšič meni, da je situacija v Sloveniji po objavi stres testov odvisna predvsem od politične stabilnosti

FINANCE
Članki
Članki Kdo so sive eminence slovenskega bančništva, Klemenčič 'ne sme povedati' 83

Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja z zlorabami v slovenskem bančnem sistemu, je danes med drugim zaslišala predsednika KPK v odstopu...

FINANCE
Članki
Članki Koalicijska pogodba - nov preizkus za Bratuškovo, Erjavca, Lukšiča in Viranta 46

V SD svoje zahteve vežejo zlasti na izboljšanje položaja kakovosti življenja ljudi, za DeSUS je najpomembnejše vprašanje pokojnin, DL...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.