Čas branja: 2 min
20.04.2011  10:20
Pogodbe podobne opcijam naj bi bile poznane že v antičnih časih, tule pa si bomo pogledali najbolj osnovno razlago tega finančnega instr......
Kaj je to opcija

Pogodbe podobne opcijam naj bi bile poznane že v antičnih časih, tule pa si bomo pogledali najbolj osnovno razlago tega finančnega instrumenta.

Kaj je opcija?

Opcija je pogodba, ki kupcu omogoča nakup ali prodajo določenega finančnega instrumenta ali valute po določeni ceni v prihodnosti, vendar pa kupec ni obvezan, da to izpolni (poglavitna razlika med ter terminsko pogodbo in opcijo).

Kupec opcije ima namreč pravico, ni pa obvezan, da kupi ali proda določen finančni instrument po vnaprej določeni ceni.

Kaj to pomeni v praksi?

Za lažje razumevanje bomo primer razložili na primeru prodaje avtomobila.

Recimo, da se ukvarjamo s preprodajo avtomobilov in na trgu naletimo na avtomobil, za katerega pričakujemo, da se bo njegova cena v prihodnosti povišala, kar nam bo prineslo dobiček.

Avtomobil je danes vreden 10.000 evrov, mi pa pričakujemo, da ga bomo naslednji mesec lahko prodali za 12.000€, torej bomo z uspešno prodajo lahko zaslužili 2.000 evrov.

Ker pa avtomobil nameravamo samo preprodati, je seveda nesmiselno prevzeti vse stroške prevzema in hrambe vozila ter navsezadnje tudi plačilo 10.000 evrov.

Obstoječemu lastniku tako ponudimo dogovor, da v proti vrednosti 300€ avtomobil shrani za en mesec in nam pri tem obljubi, da do izteka tega roka lahko kupimo avto po vnaprej dogovorjeni ceni, torej 10.000 evrov.

V primeru, da si premislimo in avta ne kupimo, v tem določenem 30 dnevnem roku lastnik obdrži 300€. Če se lastnik strinja z dogovorom, se sklene pogodba, ki jo podpišeta oba in ta pogodba se imenuje opcija.

Po sklenitvi te pogodbe se lahko zgodijo trije scenariji:

1. Cena avtomobila pade, za to se po 30 dneh odločimo, da ne kupimo avtomobila (ne izvršimo pogodbe) in tako prevzamemo izgubo 300€, ki pa je fiksna.

2. Cena avtomobila zraste in avto je sedaj vreden 12.000€ kot smo pričakovali. Avto tako odkupimo za 10.000€, prodajalcu pa prav tako ostane 300€. Naš skupen dobiček je torej 1.700€ (2.000 evrov - 300€ za opcijo) - glede na začetno vrednost oz. investicijo v višini 300€ (ki jo plačamo za opcije) to pomeni kar 566% odstotni dobiček glede na investiranih 300 evrov.

3. Cena avtomobila ostane enaka, tako da se prav tako odločimo, da avta ne odkupimo, prodajalcu pa ostane 300€.

Dobra lastnost opcijskega posla je v tem, da smo za potencialno naložbo tvegali le 300€ namesto 10.000€, tako da nam še vedno ostane 9.700€ na razpolago za druge potencialne priložnosti.

Trgovanje z opcijami

Seveda pa je samostojno trgovanje z opcijam zelo tvegano - večina nepoučenih investitorjev to obliko naložbe raje uporablja kot zaščito pred morebitnim padcem osnovnega finančnega instrumenta.

V enem izmed naslednjih člankov bomo jasno in na konkretnem primeru razložili, kako lahko opcijo uporabimo kot zaščitno orodje pred morebitnim padcem naložbe, v katero se investira dolgoročno.

objavljeno na Financnitrgi.com

Finančni trgi - združenje dolgoletnih in izkušenih trgovalcev s področja različnih finančnih instrumentov: www.financnitrgi.com

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci