So v TEŠ prikrojili pravila igre in tako izbrali Primorje?

Čas branja: 3 min
10.04.2011  22:30  Dopolnjeno: 10.04.2011 23:07
V TEŠ se ne zmenijo za mnenja, da so energetiki zavezanci za javna naročila

Obveščaj me o novih člankih:  

Če bi se v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) držali zakona o javnem naročanju, 25 milijonov evrov vrednega posla za gradbena dela pri šestem bloku skoraj zagotovo ne bi mogli oddati Primorju. V tem primeru bi namreč družba ponudbi morala priložiti izjavo, da ima poravnane vse dolgove do dobaviteljev in podizvajalcev. Gospodarska ministrica Darja Radić je sicer prepričana, da je TEŠ zavezanec za javna naročila.

simon tot
"Aneksov ne bo," zagotavlja direktor TEŠ Simon Tot. Bi odstopili, če bi bili? "No, tega pa ne morem reči."

TEŠ je povabilo k oddaji ponudb za gradbena dela na šestem bloku (TEŠ 6) objavil konec februarja. V njem je izrecno zapisano, da ne gre za javno naročilo. Radićeva je medtem pridobila vrsto pravnih mnenj, iz katerih izhaja, da so energetiki - glede na evropsko direktivo - že od leta 2007 zavezanci za javno naročanje.

O tem je v začetku aprila pisala tudi agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Dagmar Komar in opozorila, naj bo agencija pozorna na dejstvo, da so energetiki zavezanci za javna naročila. Odgovorov AUKN na vprašanja, kako bodo ukrepali v tem in drugih primerih, nismo prejeli. Kje je težava?

Če bi se v TEŠ držali zakona o javnem naročanju, posla najbrž ne bi mogli oddati Primorju. Ta naj bi podizvajalcem dolgoval precej denarja, neporavnane obveznosti do podizvajalcev pa družbo avtomatično izključijo iz izbora. Direktor TEŠ Simon Tot na vprašanje, ali je TEŠ zavezanec za javna naročila, odgovarja: "Ne vem, mislim pa, da nismo. Imam mnenja treh pravnih hiš, ki pravijo, da nismo. Če bi bili, bi nas o tem moralo obvestiti tudi finančno ministrstvo."

Mnenja katerih pravnikov ima v rokah, Tot ni vedel povedati, zavrača pa možnost, da bi bil postopek izbora pisan na kožo Primorju. Iz te družbe nam niso odgovorili na vprašanja, koliko dolgov imajo do podizvajalcev in dobaviteljev.

Tot: Če ne bo plačevalo Primorje, bomo pa sami

Na vprašanje, ali so med pogoje za izbor izvajalca del na TEŠ 6 vključili tudi določilo, da morajo imeti kandidati poplačane podizvajalce, Simon Tot odgovarja: "Tega se ne spomnim."

Tega določila, kot je razvidno iz objave v evropskem uradnem listu, v povabilu k oddaji ponudb ni. Tot pa zagotavlja, da bodo v pogodbo s Primorjem zagotovo vnesli člen, po katerem bo - če se bo izkazalo, da Primorje podizvajalcev ne plačuje - podizvajalcem za opravljeno delo neposredno plačeval TEŠ.

Da bi v primeru aneksov odstopil? To pa ne!

Čeprav so na Holdingu slovenskih elektrarn ocenili, da bodo stroški glavnih gradbenih del na TEŠ 6 znašali okoli 35 milijonov evrov, je Črnigojevo Primorje dela pripravljeno opraviti za 24,5 milijona evrov. Zakaj tolikšna razlika in ali se lahko bojimo aneksov? "Menim, da je tu nekaj naredila kriza. Gradbinci so nekoliko znižali cene," pravi Tot in zagotavlja, da aneksov ne bo. Na vprašanje, ali bi v primeru aneksa odstopil, pa odgovarja: "No, tega pa ne morem reči."

Na pomoč stara znanka iz prevzema Primorja

Medtem ko ni znano, katera banka bo - če že ni - dala Primorju bančno garancijo za gradnjo TEŠ, pa je Dušan Črnigoj po poročanju sobotnega Dnevnika že pridobil bančno garancijo za 62 milijonov evrov vreden posel v BiH, in sicer 6,2 milijona evrov pri Factor banki, ki jo vodi Boris Pesjak. Po nesolventnosti SCT so namreč federalne oblasti gradnjo predora Vijenac na avtocestnem odseku Sarajevo-Zenica zaupale ajdovskemu gradbincu.

Po naših informacijah je NLB odklonila izdajo bančne garancije, dokler Primorje ne poplača dela obveznosti do največje slovenske banke. "NLB ima strategijo zmanjševanja izpostavljenosti do Primorja," nam je zaupal vir blizu vrhu NLB. Enak odgovor je menda Črnigoj dobil na Banki Koper.

Factor banka je bila vpeta tudi v menedžerski prevzem Primorja, saj je današnjemu stoodstotnemu lastniku, holdingu Primorje, pred petimi leti prodala svoj 6,37-odstotni delež gradbinca. Ista banka je imela pomembno vlogo tudi pri gradnji Stožic. Sprva sta namreč NLB in Factor banka graditelju kompleksa Grepu izdali bančno garancijo za gradnjo; vsaka je prispevala 12,5 milijona evrov. S tem je Grep izpolnil pogoje za pridobitev posla.

Vendar pa je pri sindiciranem posojilu za samo gradnjo Factor banka nastopala z občutno manjšim zneskom in je poleg Gorenjske banke edina, v kateri država nima večinskega deleža. Za 115-milijonsko posojilo je Factor banka prispevala pet milijonov evrov, medtem ko je NLB Stožicam namenila desetkrat toliko, 50 milijonov evrov. J. E., M. W.Preberite tudi:

29.04.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Darsov novi prvi finančnik bo Gašper Marc 2

Nadzorni svet Darsa bo danes za člana uprave za finance potrdil Gašperja Marca. Izbran je bil med tremi resnimi kandidati, smo izvedeli...

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Kako je NLB nasedla pri posojilu kranjskemu tekstilcu in 'njegovemu' mehaniku

Banka naj bi bila oškodovana za 1,7 milijona evrov, osumljeni nekdanji šef gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar zanika nepravilnosti

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

OK & EN
Novice
Novice Vedno prepozni

Vedemo se, kot bi želeli, da bodo razmere tako kritične, da bo morala vskočiti država.

OGLAS
FINANCE
Izjemna priložnost nakupa večjih stanovanj v Eko srebrni hiši

Eko srebrna hiša stoji ob Dunajski cesti v Ljubljani in velja za edinstven večstanovanjski pasivni objekt v Sloveniji z najsodobnejšo...