Študentsko delo lahko vlada uredi skozi večje davčne omejitve

Čas branja: 1 min
10.04.2011  21:33
»Omejitve lahko skupaj z enotno evidenco napotnic in vpisa na fakultete uredijo pomanjkljivosti študentskega dela,« meni ekonomist Janez Šuštaršič
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ekonomist Janez Šušteršič pravi, da ima vlada po tem, ko so volivci zavrnili zakon o malem delu, možnost pomanjkljivosti študentskega dela urediti v področni zakonodaji - skozi večje davčne omejitve ter enotno evidenco napotnic in vpisa na fakultete.

»Osnovna napaka vlade je bila, da je želela uvajati novosti na celoten trg dela, da bi uredila študentsko delo, ki se ji je zdelo problematično,« pravi Šušteršič. S tem si je nakopala veliko nasprotnikov, je prepričan.

janez šušteršič

»Z enotno evidenco vpisov lahko vlada prepreči fiktivne vpise na fakultete«

Zdaj, ko so volivci zakon o malem delu zavrnili, ima vlada še vedno na voljo nekaj instrumentov, s katerimi lahko pomanjkljivosti študentskega dela popravi, navaja. Pri študentskem delu lahko uvede enotno evidenco vpisov, s tem bi preprečila fiktivne vpise na fakultete. Uvede lahko tudi enotno evidenco napotnic - za to potrebuje le spremembo kakega člena v zakonodaji, pravi Šušteršič. Vlada lahko tudi ostreje postavi davčno mejo, s čimer bo destimulirala študentsko delo, še dodaja strokovnjak.

»Fleksibilnost trga dela naj vlada zagotovi prek zakona o delovnih razmerjih«

Kar se tiče fleksibilnosti trga dela, pa se mora vlada po njegovih besedah posvetiti zakonu o delovnih razmerjih, ki je zdaj v razpravi. Pri rešitvah, ki jih je predlagala, naj, tako meni Šušteršič, vlada vztraja in naj fleksibilnost, ki je potrebna na trgu dela, zagotovi prek drugih instrumentov. »Vlada ima torej precej možnosti, mora biti pa bolj prepričljiva v predlogih, ki jih bo dajala v prihodnje,« dodaja.

Ob tem dvomi, da bo vlada zdaj oblikovala poseben zakon o študentskem delu. Bolj smiselno bi bilo po njegovem mnenju urejati stvari v področnih zakonih.

»Davek na dobiček študentskih servisov določa vladna uredba«

Glede dobičkov študentskih servisov pa Šušteršič pravi, da bi vlada lahko odstotek, ki ga vzamejo, če se ji njihovi dobički zdijo previsoki, že zdavnaj znižala, saj jih določa vladna uredba. »Zato dvomim, da bo pripravila nov zakon samo o študentskem delu, ker bo tvegala spet nov spopad. Res pa je, da če bi šlo samo za študentsko delo, bi mogoče referendum uspel, ker sindikati ne bi nasprotovali zakonu,« še pravi.

O tem, ali rezultat današnjega referenduma napoveduje tudi rezultat referenduma o pokojninski reformi, pa Šušteršič pravi, da ni mogoče tako enostavno sklepati, saj so razlogi, zakaj je pokojninska reforma pomembna, bolj jasni. »Morda se bo vlada kaj naučila iz tega referenduma, kako biti prepričljiv, da dobi večjo podporo. Bo pa težko,« še dodaja.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki So nesoglasja v Cerarjevi vladi res le govorice? 17

Vlada dela, zagotavljajo v kabinetu premierja Mira Cerarja. O primeru Jureta Lebna pa: "Na vladi o tem sploh ni debate."

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Kako bi Cerar izbezal denar iz 'sive cone'? 60

Poleg davčnih blagajn vlada načrtuje še nekaj drugih ukrepov za omejevanje sive ekonomije