Najpodjetniška ideja: Napredne pametne kamere, ki nadomeščajo človeške oči

Čas branja: 4 min
10.04.2011  22:30
Napredne hitre pametne kamere za strojni vid naj bi Optomotive popeljale med prvih pet proizvajalcev na svetu

Obveščaj me o novih člankih:  

V podjetju Optomotive, mehatronika razvijajo hitre pametne kamere za strojni vid, ki pri avtomatizirani proizvodnji in drugih procesih nadomesti človeški vid. Ker so korak pred konkurenco, želijo z njimi prodreti na svetovni trg.

najpodjetniška ideja 2010/2011

"Glavna prednost naših kamer je logično vezje FPGA (Field of Programmable Gate Array) z veliko pasovno širino, ki ga lahko v strojnem jeziku VHDL programiramo po meri uporabnika, da v realnem času že v kameri obdela veliko količino slik, na njih prepozna predmete ali gibanje in po potrebi sproži vnaprej predvideno akcijo," pravi Barbara Rakovec Gorkič, direktorica Optomotiva.

Konkurenca ne omogoča obdelave slik že v kameri

Pojasnjuje, da konkurenčni proizvajalci ne omogočajo obdelave slike v kameri sami, kot jo Optomotivove s pomočjo FPGA. Druge kamere za obdelavo slik potrebujejo osebni računalnik in razmeroma drag grafični vmesnik, na primer posebno kartico za zajem in prenos podatkov iz kamere v osebni računalnik s standardom CameraLink. Tak vmesnik je razvilo in patentiralo ameriško združenje AIA, ki ima skoraj monopol pri hitrih pametnih kamerah za strojni vid. Kdor potrebuje res hiter prenos velike količine podatkov iz kamere v osebni računalnik, mora kupiti tak vmesnik, pravi sogovornica.

Zaradi napredne tehnologije in ugodnejše cene od tekmecev imajo Optomotivove kamere dobre možnosti za prodor v tujino, je prepričana sogovornica. "Svetovno gospodarstvo si prizadeva za cenejše, hitrejše in zanesljivejše procese, ki jih prinaša avtomatizacija proizvodnje, pri kateri ima pomembno vlogo strojni vid. Povpraševanje po njem raste, naše kamere pa ga omogočajo," pojasnjuje Barbara Rakovec Gorkič.

Med doktorskim študijem do prve kamere

Zamisel za razvoj hitrih pametnih kamer na osnovi FPGA je dobil njen mož Aleš Gorkič, ko je pri raziskavah za svoje doktorsko delo iz laserskih obdelovalnih procesov aluminija ugotovil, da potrebuje hitro pametno kamero za nadzor procesov in ugotavljanje rezultatov. Ker je Laboratorij za optodinamiko in lasersko tehniko ljubljanske strojne fakultete, v katerem je bil zaposlen, ni mogel kupiti, je Gorkič pred sedmimi leti v prostem času razvil prvo tako kamero.

barbara rakovec gorkič aleš gorkič
V pol leta bomo izbrali vlagatelja, ki nam bo omogočil hitrejši prodor na svetovni trg, pravi Barbara Rakovec Gorkič, direktorica podjetja Optomotive, mehatronika. Ob njej Aleš Gorkič, avtor hitrih pametnih kamer za strojni vid.

Naslednjih pet let je ljubiteljsko razvijal hitrejše in zmogljivejše kamere in spremljal razvoj trga strojnega vida. Ko je tehnologija FPGA pri razvoju strojnega vida v zadnjih letih začela močno izpodrivati sorodne izdelke starejših tehnologij, sta se pred dvema letoma z ženo Barbaro odločila ustanoviti podjetje za prodajo kamer. Od oktobra 2008, odkar obstaja podjetje Optomotive, mehatronika, je Aleš Gorkič razvil že drugo družino različnih kamer druge generacije, nastaja pa tudi že tretja družina tretje generacije.

Njihove kamere so uporabne povsod tam, kjer s strojnim vidom nadomestimo človeške oči, na primer v industrijskih procesih, pri varnostnem videonadzoru, pri pregledovanju okolja v ekološke in kmetijske namene, v zabavni elektroniki, medicini, biomedicini, farmaciji ... Strojni vid v naprednih sistemih vidi bolje od človeka in je stalno zanesljiv. Njihove kamere lahko vgradijo v zahtevne videonadzorne sisteme, v kompleksnejše merilne sisteme z visoko dodano vrednostjo, kot so 3D-skenerji za lasersko profilometrijo, v medicinske aparature za diagnostiko s pomočjo 3D-slik in lasersko kirurgijo, v opremo za vojaško industrijo ...

Med prednosti Optomotivovih prilagodljivih hitrih pametnih kamer Barbara Rakovec Gorkič šteje majhnost, robustnost, zmogljivost, hitrost zajema in obdelavo slike in videa v realnem času, nadgradljivost, možnost integracije perifernih sistemov in avtonomnega delovanja (plug & play), zmožnost delovanja na daljavo (do sto metrov). Te lastnosti omogoča zmogljiv FPGA, v katerem je celoten sistem za delovanje kamere.

graf

FPGA omogoča procesiranje slike že v kameri in s tem maksimalno prilagodljivost kamere, ki deluje brez dodatnih posebnih grafičnih vmesnikov in zunanjih osebnih računalnikov. Zmogljiv FPGA ima veliko spomina (od 64 do 128 megabajtov). Dodatni prednosti FPGA sta še velika procesna moč (ta za določene aplikacije nekajkrat presega moč sodobnih osebnih računalnikov) in dosti manjša poraba elektrike kot pri osebnem računalniku.

Kamere za zahtevnejše uporabnike

"Večina kamer za strojni vid je na voljo v dveh cenovnih razredih - cenejše so od tisoč ali dražje od osem tisoč evrov. Naša najboljša in najdražja kamera bo stala 3.300 evrov, kar je trikrat manj od zdajšnjih najdražjih kamer, ki so manj zmogljive," pravi sogovornica. Optomotivove kamere imajo visoko dodano vrednost in sodijo med naprednejše in zahtevnejše rešitve, zato ne računajo na velikoserijsko proizvodnjo, temveč na zahtevnejše uporabnike.

graf

Najprej so Optomotivove kamere kupovale evropske in svetovne univerze, pozneje pa tudi podjetja doma, v Nemčiji, Avstriji, Italiji ... Ciljajo na svetovni trg. Do zdaj so prodali okoli 50 kamer in lani z njimi imeli 120 tisoč evrov prihodkov. Te načrtujejo letos povečati za 3,5-krat in prodati vsaj sto kamer. Pri tem si veliko obetajo od dogovora, da bodo Optomotivove kamere tretje generacije naprodaj prek utečenih kanalov nemškega proizvajalca tradicionalnih kamer IDS. "Naše kamere v Nemčiji že prodaja tamkajšnji Trenz Electronic, s katerim od začetka razvijamo module FPGA. Trenz Electronic jih prodaja kot samostojne izdelke, mi pa na njihovi platformi gradimo kamere," dodaja sogovornica. Gradijo mrežo partnerskih podjetij, prek katerih bo tekla prodaja, ki jo kmalu napovedujejo tudi prek svoje nove spletne strani.

Iščejo vlagatelja

Razvijali bodo čedalje hitrejše in zmogljivejše kamere z vgrajenimi najsodobnejšimi in najzmogljivejšimi senzorji za zajem slike ter s tehnologijo FPGA, pravi sogovornica. Za hitrejši prodor na svetovni trg iščejo vlagatelja. Z več kandidati se o vstopu v podjetje že pogovarjajo, v pol leta pa pričakujejo dokončni dogovor.

V prvi polovici leta želijo končati tretjo družino kamer tretje generacije in vzpostaviti novo spletno stran za direktno prodajo. V drugem polletju napovedujejo testiranje novih kamer tretje generacije, razvoj dodatnih funkcionalnosti za kamere in priprave na serijsko proizvodnjo. Da bi povečali prepoznavnost podjetja in intenzivno pospešili prodajo, se bodo prvič predstavili na največjem sejmu za strojni vid na svetu Vision v Stuttgartu. V petih letih pa se želijo prebiti med prvih pet proizvajalcev hitrih pametnih kamer na svetu.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z zamahom roke lahko prižgete luč ali dvignete roleto 1

Stikala, ki jih razvijajo v podjetju Anigmoteh, lahko upravljamo kar z gibi rok, ki jih zazna senzor

FINANCE
Članki
Članki Tu bo v prihodnosti denar 1

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Se znamo našminkati? 1

Kdor že do zdaj ni dobro upravljal podjetja, ki ga prodaja, bo lahko srečen, če ga bo kateri sklad sploh hotel kupiti.

FINANCE
Članki
Članki Goran na Nizozemsko, Barbara testira izdelek, Borja se je odločil za zavod

Trije podjetniki, ki jih revija Moje finance spremlja od septembra lani, se srečujejo z novimi izzivi; kaj jim svetujejo strokovnjaki?