Svetlik in nasprotniki zakona: Problem ostaja

Čas branja: 2 min
10.04.2011  18:25  Dopolnjeno: 10.04.2011 20:06
Tako podporniki Zakona o malem delu kot njegovi nasprotniki se strinjajo, da bo problem, za katerega je bila danes zavrnjena rešitev Vlade Republike slovenije, ostaja

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Minister za delo Ivan Svetlik je, ko je izvedel, da je po polovici preštetih glasov podpora zakonu o malem delu vsega 21-odstotna dejal, da problem ostaja in bo zanj potrebno najti druge rešitve, ki bodo manj optimalne. Štipendije najbrž ne bodo višje, saj je pod vprašanje postavljeno sprejetje novega zakona o štipendiranju. Dodal je, da je Slovenija v globalni tekmi in v tej ne more tekmovati z ustanovami, ki so bile postavljene pred dvema desetletjema.

Nasprotniki zakona: Spremembe so potrebne

Da pot in vsebina zakona nista bila prava. Dodal je, da je področje potrebno spremeniti, za kar se mora vlada usesti s socialnimi partnerji in jih poslušati, je dejal Marko Funkl, ki je predsednik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo

»Maske so padle,« je dejal Dušan Semolič. Dodal je, da je zakon velika napaka vlade, ki ni imela posluha do socialnih partnerjev, ima pa posluh za bonitetne hiše in gospode iz Bruslja.

Svetlik: Ta hip ne razmišljam o odstopu

»Zakon ni najpomembnejši projekt vlade,« pravi minister za delo Ivan Svetlik

»Storili smo se, da bi bil zakon sprejet. Tukaj se vlada in ljudje v nečem popolnoma strinjamo: referendumi so tu odveč,« je po glasovanju na referendumu o malem delu povedal premier Borut Pahor.

Minister za delo Ivan Svetlik je v intervjuju za Rtvslo dejal, da je dokaj visoka udeležba volivcev dober znak. V kolikor bi bil zakon zavrnjen meni, da bo to slabo.

»Zaradi rezultata ta hip ne razmišljam o odstopu. Zakon ni najpomembnejši projekt vlade,« pravi Svetlik. »Ljudem je zdaj potrebno pojasniti, da je pokojninska reforma, o kateri bodo prav tako odločali volivci, pripravljena v dokaj mili obliki,« dodaja.

Predstavniki vlade štetje glasov spremljajo v Cankarjevem domu.

Svetlik: Uvedba malega dela bi študente motivirala za hitrejšo zaposlitev

Glavni namen predloga Zakona o malem delu je urediti študentsko delo. Pri urejanju študentskega dela je vlada sklenila postaviti take omejitve, da bo ta oblika dela res namenjena le dopolnilnemu zaslužku kot pomoč pri študiju in ne bo mogla preraščati v davčno ugodnejše zaslužkarstvo, ki nazadnje zaslužkarje spreminja v večne študente in jih odvrača od diplome in redne zaposlitve. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je izrecno povedal, da želi študente motivirati za hitrejše dokončanje študija in hitrejšo zaposlitev.

[A] svetlik_ivan9_ih.1274297099.jpg

Po njegovem pojasnilu bodo tisti, ki bodo opravljali malo delo, dobili delovne izkušnje, preko malega dela pa bo možno zbrati tudi več sredstev za štipendije in študentske domove.

»Študentsko delo danes obsega približno 30 tisoč delovnih mest in ker je poceni, študente čim dlje zadržujejo v statusu študenta,« je opozoril. V ozadju so po njegovem mnenju študentski servisi, ki so študentsko delo ponujali do zdaj, in študentski funkcionarji.

»Referendumi so usmerjeni v vsebino, ne v podporo vladi«

Poslanec vladne stranke SD Dejan Levanič je za Pop Tv poudaril, da so spremembe, ki jih je predvideval Zakon o malem delu potrebne, a je odločitev volivcev treba spoštovati. »Referendumi so usmerjeni v vsebino, ne v podporo vladi. Vlada mora dokončati svoj mandat in predlagati rešitve,« poudarja. Po njegovem mnenju problem nastane, ko se referendum začne izkoriščati, »kar se dogaja zdaj.«


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Majhenič: Prvi izsledki potrjujejo, da smo pri Bratuškovi našli, kar smo iskali 12

Šef NPU o preiskavah domnevnih nepravilnosti pri imenovanju bivše premierke Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih