Križanič: Slovenija bo Portugalski okvirno namenila 300 milijonov evrov

Čas branja: 1 min
09.04.2011  14:14
Portugalska je EU in Mednarodni denarni sklad ta teden zaprosila za 80 milijard evrov pomoči
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Franc Križanič dodaj
Borut Pahor dodaj
IMF dodaj
ECB dodaj

Finančni ministri Evropske unije (EU) so zaključili dvodnevno neformalno zasedanje na Madžarskem, ki je bilo predvsem v znamenju pomoči Portugalski. Koliko sredstev bo prispevala Slovenija, ni znano, je po zasedanju pojasnil finančni minister Franc Križanič (na sliki) in dodal, da bi lahko bilo okvirno 300 milijonov evrov, kot je nedavno omenil premier Borut Pahor. Kot smo pisali v članku Portugalska potrebuje 80 milijard evrov je Portugalska ta teden EU in Mednarodni denarni sklad (MDS) zaprosila za 80 milijard evrov pomoči.

Križanič je potrdil, da so že narejeni interni izračuni, da pa je želja vodstva finančnih ministrov EU in Evropske centralne banke (ECB), da se tega še ne komentira, dokler ne bo narejen program, torej dokler ne bo znana razdelitev pomoči.

križanič

Pahor: 300 milijonov evrov pomoči bo v obliki garancij

V preteklih dneh je premier Borut Pahor dejal, da bo Slovenija pomagala Portugalski s 300 milijoni evrov v obliki garancij. Na vprašanje, ali gre torej okvirno za omenjeni znesek, je Križanič odgovoril, da gre brez dvoma okvirno za tak znesek.

Križanič: Praksa novih regulatornih ustanov EU se bo pokazala že letos

»Seznanili smo se tudi z delovanjem novih regulatornih ustanov v EU, to so nadzorniki na trgu vrednostnih papirjev, zavarovalništva s pokojninskimi skladi in pa bančni nadzornik. Njihova praksa se bo pokazala že letos, ko bo prišlo do različnih pogledov pri regulaciji institucij, ki delujejo čez mejo,« je dejal Križanič.

Pobuda Francije k omejitvam špekulacij na trgih surovin

Ministri so pripravili tudi izhodišča za spomladansko zasedanje MDS in izhodišča za delovanje evropskih držav na G20. Tu je kot pomemben ukrep Križanič izpostavil povezave finančnih trgov s trgi surovin, saj posebni instrumenti vodijo v dodatno rast cen surovin.

Tu naj bi se sedaj vzpostavila regulacija, ki bo preprečila pretirano izpostavljanje posameznih investitorjev na tem trgu in s tem zmanjšala špekulacije. »Upam, da bo Francija s to pobudo uspela, kar bo zmanjšalo nihanja na trgu surovin, zlasti nafte,« je izpostavil Križanič.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

08.04.2011
09.04.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Ni kreditnega krča, je kapitalski krč

Kot predsednik uprave SID banke ima Sibil Svilan vpogled v delo bank in poslovanje podjetij, torej lahko pove, zakaj se še vedno...

OK & EN
Novice
Novice Nemški ribič Slovenijo zaradi nasipa v Lučah prijavil Evropski komisiji

Nemški ribič Rolf Küsters je na Evropsko komisijo in slovenski urad za turizem v Münchnu naslovil pismo v imenu več kot 50 ribičev iz...

OGLAS
FINANCE
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij

S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane...