Komentar tedna: Slovenija, domovina laži in sprenevedanja

Čas branja: 2 min
10.04.2011  08:00
Tudi za Slovenijo velja: ali plačaš polno ceno zdaj ali pa dvojno nekoliko pozneje.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Franc Križanič dodaj
MF dodaj
Borut Pahor dodaj
Janez Janša dodaj

KAJ SMO BRALI TA TEDEN

Še enkrat objavljamo najbolj bran komentar tega tedna na Finance.si. Napisal ga je urednik časnika Finance Uroš Urbas.

Vabimo vas, da preberete dosedanjo debato bralcev in zapišete tudi vaše mnenje.

Franc Križanič, zdajšnji finančni minister Republike Slovenije, je verjetno edini Slovenec, za katerega so tri milijarde evrov bagatela: toliko je že zapravil v prvem letošnjem četrtletju, pa nihče ne vidi niti učinkov njegovega zapravljanja niti njegove zaskrbljenosti zaradi neuspeha njegove politike zapravljanja. Razen da imamo vso srebrnino pod slovensko streho.

Povedano z gospodinjsko logiko: Slovenija že tretje leto zapored porabi poldrugo milijardo evrov več, kot lahko dobi prihodkov v proračun. Kot da bi si družina sposodila za sanjske počitnice, odplačevanje posojila zanje pa rešila tako, da bi vsako leto vzela novo in večje posojilo - nazadnje bi celoten strošek počitnic, povišan za čedalje višje obresti, prenesla na generacijo potomcev: sladki trenutki in hitra pozaba.

Toda prav v tem je težava. Nihče ne ve, kaj se je v Sloveniji v treh letih spremenilo s Križaničevimi sposojenimi milijardami. Razen tega, da so privilegirani sloji iz državnega proračuna - zdravniki, sodniki, javna uprava, upokojenci, ki niso nikoli vplačevali v pokojninsko blagajno - ohranili enako ali višjo raven prejemkov.

V nasprotju z vsaj dvema skupinama Slovencev, ki vsekakor čutita posledice takšne politike. Najprej so to podjetniki, ki imajo naročila, za katera dobijo plačilo, predvsem v tujini; vedo, da se jim bo zadolževanje kmalu občutno podražilo, zato ne bo vlaganj, ne bo novih delovnih mest niti izdelkov, ki bi jih lahko prodajali na evropskem trgu. Druga skupina so zaposleni v realnem sektorju, torej v podjetjih, ki so se morala hitro prilagoditi zmanjšanemu obsegu poslovanja, zato so odpuščala in zniževala plače.

Zaposleni v multinacionalkah na svoji koži čutijo, kaj pomeni zmanjšana konkurenčnost Slovenije: od tega tedna se za službo trese 700 zaposlenih v črnomaljskem Secopu, zaradi visokih davkov Slovenija postaja neprijazna za Procter & Gamble, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson ... Slovaška je zanje privlačnejša, tam se da delati posel laže in uspešneje.

Slovenija pa je v tej krizi predvsem okrepila domovinsko pravico zastonjkarskih državljanov, ki hočejo brezplačno šolstvo, zdravstvo, plačno uravnilovko, ker sovražijo bogate, in visoke penzije, za katere ne bi vplačevali v pokojninski sklad. Pahorjev sistem se bo najverjetneje sesul sam vase, nadomestil ga bo, vsaj zdaj se zdi skoraj neizogibno, Janšev sistem z novimi obrazi in precej podobnimi tehnikami vodenja države. To je pač tragika ponudbe slovenskih politikov.

Zato je iluzija, če pričakujemo drugačno, bolj pošteno državo, kjer se bo dalo zaslužiti za boljše življenje. Vlak priložnosti za te spremembe je odpeljal: Janša bi jih v konjunkturi laže izpeljal, Pahor bi jih v krizi moral, oba pa sta odpovedala. Slovenija se je na vrhuncu svoje evropeizacije približala 90 odstotkom evropskega povprečja, zdaj je to le še bled spomin.

Razlika med državami, na katere še vedno gledamo zviška - Slovaško, Češko, Poljsko -, se zmanjšuje, Slovenija ne vidi, da nas prehitevajo. A tudi za Slovenijo velja: ali plačaš polno ceno zdaj ali pa dvojno nekoliko pozneje.

karikatura


Več iz teme:  

Preberite tudi:

05.04.2011
05.04.2011
05.04.2011
05.04.2011
06.04.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Zazri se v nas: pet, šest nas tu visi* 89

Kaj lahko pričakuje premier, če za ministra vzame nekoga, ki privatizacijo razglaša za veleizdajo? In ki, mimogrede, ni bil sposoben...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj so Bosanci pred Slovenci 21

Bosanec je srečen, če ni vojne, Slovenec pa nesrečen, ker ni več prvi

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Zaupanje v bančništvo 5

Nič nimam proti temu, da delničarji in imetniki obveznic uberejo pravno pot, torej prek sodišč, če menijo, da so bili nepravično...

PRO
Članki
Članki (13. Agrobiznisov posvet) Kako zgraditi blagovno znamko v kmetijstvu?

Kmetje in drugi ponudniki lokalne hrane vse bolj ugotavljajo, da morajo toliko časa, kot ga porabijo za pridelavo, vložiti tudi v...