(Hiti tedna) Pivovarna Laško pada z vsemi svojimi izdelki

Čas branja: 2 min
10.04.2011  11:35
Izguba zaradi odpisov, a tudi iz rednega poslovanja skoraj nič dobička

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Radenska dodaj
Jadranska Pivovara dodaj
PILR dodaj
PULG dodaj
Fructal dodaj

KAJ SMO BRALI TA TEDEN

Še enkrat objavljamo enega od najbolj branih člankov tega tedna, ki smo jih objavili v časniku Finance.

Vabimo vas, da preberete dosedanjo debato bralcev in zapišete tudi vaše mnenje.

Skupina Pivovarna Laško je lani ustvarila 306 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov manj kot predlanskim. Skupina se je lani še dodatno zadolžila.

Količinska prodaja pijač je upadla za osem odstotkov in je lani znašala 4,22 milijona hektolitrov. Pri prodanih količinah jim je v primerjavi z letom 2009 uspelo ohraniti le prodajo mineralnih vod, najbolj, za 16 odstotkov, pa se je v primerjavi s predlanskim zmanjšala prodaja navadnih in aromatiziranih vod. Prodaja piva je lani dosegla 1,85 milijona hektolitrov, kar je 6,6 odstotka manj kot leta 2009. V Laškem ocenjujejo, da je upad prodaje posledica krize in večje konkurence na trgu, ki jo prinašajo diskontne trgovine.

Manjša prodaja, dražji material

Skupini je uspelo manjšemu obsegu prodaje prilagoditi le stroške dela, ki so se znižali za sedem odstotkov, na 59,9 milijona evrov. Stroški blaga materiala in storitev so se v primerjavi z letom 2009 znižali le za 1,5 odstotka, tako da so lani dosegli 197,7 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo oziroma denarni tok iz poslovanja je lani dosegel 14,6 milijona evrov, kar je 36 odstotkov manj kot predlanskim.

Odpisi blagovnih znamk

Laščani so morali lani znova zniževati tudi vrednost svojega premoženja. Tokrat je skupina naredila za 27,2 milijona evrov slabitve blagovnih znamk, kar je pivovarja potisnilo v 9,9 milijona evrov izgube iz poslovanja. Kljub manjšim odpisom v poslovnem delu je bila izguba iz poslovanja skoraj dvakrat večja kot leta 2009. Dodatnih 21 milijonov evrov izgube je skupina ustvarila še v finančnem delu poslovanja, tako da je celotna izguba skupine lani dosegla 25,6 milijona evrov. Od hčerinskih družb sta lani skromen dobiček, okoli 450 tisoč evrov, ustvarili le skupina Union in Radenska. Časopisna hiša Delo je imela lani za 2,3 milijona evrov izgube, Jadranska pivovara pa za 5,4 milijona.

Dolgovi realno navzgor

Dolgovi skupine so konec minulega leta znašali 397,5 milijona evrov in so se lani zmanjšali za 12 odstotkov, predvsem zaradi dolgoročnih posojil. Ta so s 127 milijonov na začetku leta do konca leta upadla na 84 milijonov evrov. Pri tem pa je treba opozoriti, da je del zmanjšanja tudi posledica delne izločitve Dela, Fructala in Jadranske pivovare iz konsolidacije. Omenjene družbe je Laško preneslo med dolgoročne naložbe, namenjene prodaji, med viri financiranja pa je zato prikazana le skupna obveznost Pivovarne Laško do teh treh naložb v skupnem znesku 67 milijonov evrov.

Če te obveznosti prištejemo k dolgovom skupine, so se dolgovi Pivovarne Laško lani celo povečali za deset milijonov evrov. Zaradi izgube se je kapital delničarjev lani zmanjšal kar za petino in zdaj znaša 122 milijonov evrov. Knjigovodska vrednost delnice je tako 14,3 evra. Z lastnimi viri tako skupina financira manj kot petino svojega premoženja, ki je konec leta znašalo 636 milijonov evrov.

Avtor: Karel Lipnik


Več iz teme:  

Preberite tudi:

03.04.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki SDH lani z 8,4 odstotka višjimi prihodki od dividend 1

Holding je leta 2014 ustvaril skoraj 58,4 milijona evrov čistega dobička

FINANCE
Članki
Članki Laško v prvem četrtletju spet bolje

Izboljšali so se vsi ključni kazalniki poslovanja

FINANCE
Članki
Članki Dars s podražitvami do višjega dobička

S 15-odstotno podražitvijo vinjet do 12 odstotkov višjih prihodkov

FINANCE
Članki
Članki Proračun 2015: Četrtino več za pisarniški material 1

V parlamentu je rebalans letošnjega proračuna, s katerim se primanjkljaj s prej načrtovanih 860 milijonov evrov povečuje na 1,385...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Nikoli ne boste zaslužili toliko kot ta konj

Šele po umiku iz športa je začel služiti resen denar

FINANCE
Članki
Članki Počasnost pri evropskih projektih lahko državo stane več sto milijonov evrov 1

Projekti, ki so pridobili denar iz evropskih kohezijskih sredstev, morajo biti končani do konca leta, sicer bruseljska blagajna denarja ne...

OGLAS
FINANCE
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike...