(Hiti tedna) Bo nadškof Stres potopil še ljubljansko nadškofijo?

Čas branja: 3 min
09.04.2011  09:36
Razkrivamo finančni greh, ki so ga pri pomoči Mariboru storili v Ljubljani

Obveščaj me o novih člankih:  

KAJ SMO BRALI TA TEDEN

Še enkrat objavljamo enega od najbolj branih člankov tega tedna, ki smo jih objavili v časniku Finance.

Vabimo vas, da preberete dosedanjo debato bralcev in zapišete tudi vaše mnenje.

Gospodarska družba ljubljanske nadškofije Metropolitana je tako rekoč brez zavarovanj za 9,2 milijona evrov, ki jih je kot posojilo dala finančnemu holdingu Zvon. Ima sicer zastavno pravico na delnice NLB in Steklarno Rogaška, vendar je šele druga v vrsti upnikov. Matej Pavlič, osebni tajnik nadškofa Antona Stresa ("podedoval" ga je od predhodnika Alojza Urana), sporoča: "Postavljena vprašanja se nanašajo na podrobnosti poslovnih odločitev, ki jih ne komentiramo."

stres
Medtem ko Vatikan obljublja pregledno poslovanje svojih finančnih ustanov, ljubljanski nadškof Anton Stres o tem, da devetmilijonsko posojilo tako rekoč ni zavarovano, prek svojega tajnika sporoča: "Postavljena vprašanja se nanašajo na podrobnosti poslovnih odločitev, ki jih ne komentiramo."

Izvirni greh je odločitev holdinga Zvon Ena leta 2007, da bo sodeloval pri prevzemanju Petrola. Zato si je pri državnih Dravskih elektrarnah, ki jih je vodil Damjan Koletnik, sposodil 21 milijonov evrov. Ko se je začela kriza in je vrednost delnic, tudi Petrolovih, strmoglavila, posojila ni mogel več odplačati. Stres je tega leta bil škof v Celju.

Ko se je finančna polomija mariborske nadškofije že bližala vrelišču, je družba Metropolitana v lasti ljubljanske nadškofije Zvonu Ena Holdingu posodila 9,2 milijona evrov. Metropolitana je kot drugi upnik vpisana na delnicah NLB in Steklarne Rogaška. Še februarja je nadškof Anton Stres zagotavljal, da so posojila zavarovana "solidno".

Zvon Ena Holding je z najemom posojila pri Metropolitani - potreboval ga je za vračilo dolga Dravskim elektrarnam februarja 2010 - za leto dni odložil razglasitev plačilne nezmožnosti. Februarja 2011 je Anton Stres, ljubljanski metropolit, za tednik Družina povedal: "Posojilo družbe Metropolitana, ki je v lasti ljubljanske nadškofije, za pomoč Zvonu Ena pa je solidno zavarovano."

graf

Načrt finančnega prestrukturiranja Zvona Ena Holdinga razkriva, da je Metropolitana vpisana šele kot drugi upnik na delnicah NLB in Steklarne Rogaška. To pomeni, da bi teoretično prišla na vrsto za poplačilo, ko bi se prvi upnik poplačal v celoti. V začetku leta 2010 je imela Metropolitana šest milijonov evrov depozitov, namenjenih gradnji centra za obdelavo lesa. Posojilo je sicer več kot petkratnik zadnjega objavljenega denarnega toka.

Brez komentarja

O posojilu smo ljubljansko nadškofijo neuspešno spraševali že pred dvema mesecema. Ljubljansko nadškofijo smo kot lastnico Metropolitane znova vprašali, kolikšen del posojila so financirali iz lastnih virov, pri katerih bankah so se zadolžili in kako so zavarovali ta posojila. Kako nameravajo poplačati posojilo? Koliko je še podobnih posojil družbam, ki sodijo v mariborsko nadškofijo?

In kako komentirajo takratno izjavo nadškofa Antona Stresa, da so posojila dobro zavarovana? "Postavljena vprašanja se nanašajo na podrobnosti poslovnih odločitev, ki jih ne komentiramo," odgovarja Matej Pavlič iz tiskovnega urada Nadškofije Ljubljana.

Vprašanja! Odgovori?

Neodgovorjeno pri posojilu ljubljanske nadškofije ostaja:

Zakaj je nadškof Anton Stres želel pomagati s posojilom? Da posojilo ni zavarovano (prvovrstnih zavarovanj holding Zvon Ena ni imel več na voljo), je nedvomno vedel. Je želel sanirati svoje delo na funkciji mariborskega koadjutorja?

Stres je trdil, da pomaga sosedu, vendar s posojilom ni pomagal sosednji (mariborski) nadškofiji, temveč finančnemu holdingu Zvonu Ena, ki je nasedel zaradi svojih finančnih špekulacij. Je Stres zavajal ali je bil zaveden?

Vatikan: Za preglednejše finančno poslovanje

Od prejšnjega tedna veljajo za vatikansko banko podobna pravila kot za druge finančne ustanove v večini Evrope, ki preprečujejo pranje denarja in finančni kriminal. Vatikanska banka se je v središču zanimanja mednarodne javnosti znašla jeseni lani, ko so ji italijanski preiskovalci v okviru preiskave domnevnega pranja denarja zamrznili 23 milijonov evrov.

Preiskava še vedno poteka, Vatikan pa zagotavlja, da ni storil nič nezakonitega, le prenašal je sredstva med svojimi računi. Po novih pravilih bo moral vsak, ki čez mejo Vatikana prenese deset tisoč evrov gotovine, to prijaviti tamkajšnji policiji, strožje nadzorovane pa bodo tudi transakcije med bančnimi računi Vatikana. V Vatikanu še obljubljajo, da bodo z zaporom do 12 let kaznovali svoje državljane, ki jim bo dokazana vpletenost v pranje denarja.

Info

Cerkvene gozdove nadzira »rdeči« Vinko Perčič

Družba Gozdno gospodarstvo Bled, ki je lastnica velikega dela pokljuških gozdov, je eden od vlečnih konj gospodarstva ljubljanske nadškofije. Eno od večjih gozdnih gospodarstev v državi je v stoodstotni lasti cerkvene knjigarne Metropolitana, družbo vodi Zvone Šolar, prvi nadzornik podjetja v cerkveni lasti pa je član uprave Save Vinko Perčič.

Avtorja: Janez Tomažič in Novica MihajlovićPreberite tudi:

06.04.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Stečajnik Ganamma zagrizel v gordijski vozel poroštev, ki segajo do davčnih oaz

Kaj razkriva redno poročilo stečajnega upravitelja družbe Ganamm in ali je v njem podlaga za kazenske ovadbe?

FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Mejra Festić: Če ne bo sodnega epiloga, bo BS vedno capljala za tistimi, ki delajo nepravilno 5

Ko se podjetja prezadolžijo in se ne ukvarjajo več z osnovno dejavnostjo, pride do podcenjevanja tveganj, poudarja viceguvernerka BS

FINANCE
Članki
Članki Kako je NLB nasedla pri posojilu kranjskemu tekstilcu in 'njegovemu' mehaniku

Banka naj bi bila oškodovana za 1,7 milijona evrov, osumljeni nekdanji šef gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar zanika nepravilnosti

PRO
Članki
Članki Katera so najboljša industrijska podjetja v Sloveniji

Vodstva proizvodenj slovenskih podjetij, proizvodni strokovnjaki ter njihovi dobavitelji bodo 9. oktobra zbrani na enem mestu in medsebojno...