Čas branja: 2 min
07.04.2011  22:30
Odprava študentskega dela je v nasprotju z interesi gospodarstva, zato zakona o malem delu ne podpiramo.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Tomaž Ertl dodaj
Borut Pahor dodaj

Iz dneva v dan padamo globlje v brezno socialističnega samoupravljanja. Smer razvoja je jasna, navzdol, ne moremo se odlepiti s kriznega dna. Če bomo želeli bolje živeti, bomo morali temeljito obračunati s slovenskim retrogradnim miselnim okvirom. Vse to se kaže v mnogih ravneh, povzeli bi jih lahko v treh sklopih.

1. Simbolno: komunistična zvezda na evrokovancu, obujanje Titove ceste v Ljubljani, državno odlikovanje Ertlu - to na simbolni ravni kaže, kdo je na oblasti.

2. Davčno oziroma obremenitveno: Slovenija je, če v istem kontekstu obravnavamo davke, prispevke in finančne obremenitve dela, pri vrhu najbolj obdavčenih okolij na svetu, če ne celo na vrhu. S takšno politiko zatiramo potenciale ljudi. Politična elita na oblasti, zdaj tista, ki bizarno obuja Tita in zvezdo, izčrpava vse po vrsti - zato, da se lahko sama regenerira in bogati. Na udaru je predvsem srednji oziroma izobraženi sloj.

Kako boste v nedeljo glasovali na referendumu o malem delu?
Odgovori (708)

3. Nacionalistično: ko je propadel projekt politično-tajkunskega osvajanja slovenskega gospodarstva, histerija usmerjenosti proti tujemu kapitalu oziroma kapitalu nasploh (tudi domačemu) dosega vrhunec. Jasno je, zakaj - gre za boj za oblast. Kajti če enkrat izgubiš lastniški vpliv na gospodarske centre moči, banke, trgovce, še koga, ti ostane samo še gola politika, in tu vendar obstaja možnost, da te kdaj ne izvolijo - razen če demokracijo povsem odpraviš.

Odprava študentskega dela je v nasprotju z interesi gospodarstva, zato zakona o malem delu ne podpiramo.

V nedeljo bomo na referendumu odločali o zakonu o malem delu. V kontekstu prej opisanega se opredeljujemo za odločen NE. Zakaj? Menimo, da je treba za slovensko gospodarstvo oziroma podjetništvo ustvariti prijazno okolje. Govorimo o študentskem delu, ki bi ga novi zakon pomembno spremenil, ga podražil in zbirokratiziral. S sprejetjem zakona bi namreč padel tako rekoč edini sistem, kjer so odnosi kolikor toliko tržni, svobodni, davčno oziroma finančno sprejemljivi, celo ugodni, in to za vse udeležence, podjetja, delojemalce in študente.

Sistem kar dobro deluje in vsi imamo koristi od njega. Res je sicer, da morda pripomore k nastajanju nekateri nesmislov, denimo "tajkunskih" študentskih servisov, ki posredujejo delo, študenti predolgo študirajo. A to se da urediti drugače, naj v šolskem sistemu sprejmejo drugačna pravila za dolžino študija, naj se stisnejo servisi, za upokojence in brezposelne oziroma vse, ki želijo opravljati malo delo, naj se sprejme ustrezni okvir, a vlada naj vendar pusti pri miru tako rekoč edini ostanek racionalnega ekonomskega ustroja.

V tem primeru ni nič hudega, če je študentsko delo unikum, je pač dober, tudi zato, ker se delodajalci in študenti lahko prek tega dela dobro spoznajo, začenjajo delati drug z drugim. Ni jasno, kakšne koristi bi gospodarstvo in ljudje imeli od tega, da študentsko delo dražimo in ga zbirokratiziramo.

Pametne oblasti ne moti to, da nečesa ne nadzira. Pametna oblast želi, da se ljudje in podjetja kaj sami zmenijo. Pametna oblast si želi uspešnih ljudi in podjetij. Naša pa jih očitno želi predvsem na hitro izmolsti in nadzirati.

Ko smo glasovali o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, sem zapisal, da sem za Pahorja, ker je po mojem mnenju sporazum dober za gospodarstvo. Zdaj sem odločno proti Pahorju, ker odprava študentskega dela ni v interesu gospodarstva, učinkovitosti in ustvarjalnosti.

karikatura 69


Več iz teme:  

Preberite tudi:

07.04.2011
07.04.2011
07.04.2011
07.04.2011
10.04.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Slovenski inženir pri najbolj odbitem železniškem projektu na svetu 2

Matej Nagy je najprej leto dni gradil podzemno v Katarju, lani decembra pa se je preselil v London, kjer dela med drugim na Crossrailu

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Damijan o sporazumu TTIP: Ovir bo manj, na podjetjih je, da to izkoristijo 1

Trgovinski sporazum med EU in ZDA (TTIP) bo dolgoročno povečal izvoz v ZDA, a bomo manj izvažali v EU, v študiji ugotavljajo ekonomisti...

OGLAS
FINANCE
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike...