Komentar

Velike mojstrovine o malem delu

Čas branja: 2 min
03.04.2011  22:30
Takoj po morebitnem sesutju malega dela bodo sindikati s podvojeno močjo nadaljevali bitko proti pokojninski reformi.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Referendumska kampanja o malem delu potrjuje staro pravilo, da se v plohi vročih političnih besed ponavadi izgubljata resnica in tudi čisto navadna logika. Svobodni sindikati vsak teden skličejo dve ali tri tiskovne konference, na katerih z različnih vidikov udrihajo po malem delu. Obdelali so ga že z vidika gostincev, trgovcev in žensk, za danes napovedujejo razkritja o medgeneracijski solidarnosti.

Spomnimo, da je glavni namen zakona o malem delu urediti študentsko delo. Pri urejanju študentskega dela je vlada, kot vemo, sklenila postaviti take omejitve, da bo ta oblika dela res namenjena le dopolnilnemu zaslužku kot pomoč pri študiju in ne bo mogla preraščati v davčno ugodnejše zaslužkarstvo, ki nazadnje zaslužkarje spreminja v večne študente in jih odvrača od diplome in redne zaposlitve.

Takoj po morebitnem sesutju malega dela bodo sindikati s podvojeno močjo nadaljevali bitko proti pokojninski reformi.

Minister za delo, družino in socialne zadeve je izrecno povedal, da želi študente motivirati za hitrejše dokončanje študija in hitrejšo zaposlitev. In v ta namen vlada počne še marsikaj drugega: napisala je nov štipendijski zakon, ki bo zagotovil več izdatnejših štipendij, dela načrte za dodatne študentske domove. Sindikati pa si z vsemi silami prizadevajo, da bi vse te ideje pokopali na referendumu - in resnici na ljubo, jim kar dobro kaže.

Takoj po morebitnem sesutju malega dela bodo sindikati s podvojeno močjo nadaljevali bitko proti pokojninski reformi. In takrat bodo premieru Borutu Pahorju rekli, naj vlada neha reševati pokojninsko blagajno tako, da zaposlenim nalaga daljšo delovno dobo, ampak naj raje poskrbi, da bo več zaposlenih. Vlado bodo spraševali, zakaj ne naredi ničesar, da bi čim več mladih začelo čim prej delati in polniti pokojninsko blagajno.

Statistični podatki kažejo, da se mladi v Sloveniji čedalje pozneje zaposlujejo in da smo v tem pogledu opazno slabši od evropskega povprečja. Torej je to resen problem in res bi bilo dobro, če bi se mladi v Sloveniji prej zaposlili, toda Semolič in tovariši pri tovrstnih izjavah spregledajo, da sami minirajo natančno tiste ukrepe, s katerimi želi vlada skrajšati študijsko dobo in pospešiti zaposlovanje mladih. In kajpak sindikatom dobro kaže tudi pri spodnašanju pokojninske reforme.

Če vemo, da bi zakon o malem delu spremenil delitev koncesijske dajatve tako, da bi zmanjšal delež, ki pripada študentskim organizacijam, se pravi tisti delež, s katerim precej suvereno gospodarijo funkcionarji, lahko ugibamo, zakaj mu nasprotujejo študentski funkcionarji. Ni pa jasno, zakaj mu nasprotujejo sindikalni funkcionarji. Pravijo, da bodo imeli mali delavci premajhne pravice. Tako denimo ne bodo imeli pravice do bolniškega in letnega dopusta. Dejstvo, da teh pravic nimajo niti študenti, ki delajo prek napotnic, ni sindikatov doslej nikoli motilo.

karikatura


Več iz teme:  

Preberite tudi:

03.04.2011
03.04.2011
10.04.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Naš cilj ni večja proizvodnja

Anton Černih, predsednik uprave Slovenske industrije jekla, o prestrukturiranju programa, pričakovanjih ruskih lastnikov in menjavah...

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave