Sodišča z odprto kodo prihranijo 400 tisoč evrov letno

Čas branja: 1 min
11.03.2011  09:43
Prevladujejo Mozillin odjemalec elektronske pošte Thunderbird in spletni brskalnik Fireforx ter OpenOffice
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Bojan Muršec dodaj
Microsoft dodaj

id-firefox.1195580185

Slovenska sodišča na račun zamenjave nekaterih licenčnih programov z odprtokodnimi alternativami na svojih računalnikih imajo letno za okrog 400 tsioč evrov nižje stroške, kot bi jih imela v primeru odločitve za licenčno programsko opremo na vseh računalnikih, so pojasnili na Vrhovnem sodišču RS.

Uvedba odprte kode na sodiščih v letih 2006 in 2007 je kot uspešen primer prehoda izpostavljena tudi v študiji o uvajanju odprtokodne programske opreme na delovnih postajah v javni upravi, ki jo je nedavno objavilo ministrstvo za javno upravo.

OpenOffice ter Mozilla

Na sodiščih je trenutno okrog 4600 delovnih postaj, odprtokodna programska oprema je nameščena na vseh delovnih postajah kot del privzetega nabora uporabniških in pomožnih aplikacij na namizju, je povedal direktor Centra za informatiko pri Vrhovnem sodišču RS Bojan Muršec.

Nabor privzetih aplikacij je bil določen v okviru projekta t.i. enotnega poslovnega okolja (EPO) in obsega predvsem uporabniške aplikacije, od katerih so pomembnejše spletni brskalnik Mozilla Firefox, aplikacija za elektronsko pošto Mozilla Thunderbird in pisarniška zbirka OpenOffice.org.

Zaradi tehničnih težav ponekod še vedno v uporabi Microsoftovi izdelki

Na delovnih mestih, kjer se je izkazalo, da za določeno opravilo ne obstaja ustrezni odprtokodni ekvivalent, pa so dodatno namestili licenčno aplikacijo. Tako imajo skupno 300 licenc pisarniške zbirke Microsoft Office 2003, ki je v uporabi na delovnih mestih, kjer zaradi narave dela in potencialnih združljivostnih težav zgolj uporaba pisarniške zbirke OpenOffice.org ni mogoča.

Združljivostne težave se po navedbah vrhovnega sodišča pojavljajo predvsem pri izmenjavi dokumentov z nekaterimi državnimi organi, še posebej s tistimi, ki na strani prejemnika zahtevajo dodatno urejanje ali celo uporabljajo programski jezik VBA, lasten pisarniški zbirki Microsoft Office.

Med operacijskimi sistemi prevladujejo Windowsi XP

Dodatno nameščeno licenčno pisarniško zbirko imajo predvsem uradi predsednikov sodišč zaradi združljivost z preostalo javno upravo in najširšo javnostjo ter finančno-računovodske službe sodišč predvsem zaradi datotek Microsoft Excel, ki jih prejemajo v izpolnjevanje s strani ministrstva za finance, ter združljivostjo s sistemom MFERAC. Ta je enotni finančno-računovodski sistem ministrstva za finance in neposrednih proračunskih uporabnikov državnega proračuna.

Uporabljajo jih tudi kadrovske službe sodišč, predvsem zaradi združljivosti s sistemom MFERAC, in sistemski inženirji na sodiščih: z namenom hitrega nudenja pomoči uporabnikom na sodiščih v primerih, ko se soočijo z morebitnimi težavami z nezdružljivostjo med formati dokumentov.

Na delovnih postajah je sicer še v uporabi tudi licenčni operacijski sistem Microsoft Windows - trenutno je operacijski sistem na delovnih postajah poenoten na različici XP Pro. Ta je privzeto nameščen na vseh delovnih postajah.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Microsoftova očala za virtualno resničnost

Namesto gumbov, miške in drugih klasičnih elementov, ki so danes potrebni za upravljanje digitalnih produktov, se napoveduje pohod...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo najbolj občutil, da je Umar izboljšal napoved rasti BDP 4

Deset stvari, ki jih morate vedeti o sveži napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, ki so jo pripravili na Umarju in jo glede na pomlad...

OGLAS
FINANCE
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij

S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane...