Še nekaj ur za napoved kapitalskih dobičkov

Čas branja: 1 min
28.02.2011  09:57
Danes je zadnji dan za oddajo napovedi za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov.

Ob polnoči se izteče rok, ko je potrebno oddati napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov.

Zavezanec VSAK, ki je prodal kapital

Napoved mora oddati vsak, ki je lani odsvojil (prodal) kapital - pri tem ni važno, ali je pri tem ustvaril dobiček ali izgubo. Dobiček bo namreč ugotavljal DURS, če bo vaša osnova negativna (izguba), potem ne boste plačali nič. V nekaterih primerih pa davčne napovedi ni treba oddati, več o tem smo pisali v članku Svetovalnica: Komu ni treba oddati napovedi za kapitalske dobičke.

Elektronska oddaja za več kto deset transakcij

Kdor je lani opravil več kot deset prodajnih transakcij vrednostnih papirjev in drugih deležev ter vzajemnih skladov (tu se štejejo vse prodaje: tiste z dobičkom in tiste z izgubo), mora vlogo za kapitalski dobiček obvezno oddati elektronsko prek sistema eDavki. Drugi lahko napoved oddajo po pošti, do 24. ure je v Ljubljani odprta tista na Cesti v mestni log 81.

Kako oddati napoved?

Več o tem smo pisali v članku Nasvet: Kako napovedati dobičke od prodaje vrednostnih papirjev?, še vrsto drugih nasvetov pa smo objavili v reviji Moje finance v članku 54 nasvetov za napoved obresti in kapitalskih dobičkov.

Kdor napovedi ne odda, lahko plača do 400 evrov

Če posameznik ne bo oddal napovedi za kapitalske dobičke, mu grozi globa v višini 200 do 400 evrov. Globa za posameznike, ki so v napovedi navedli neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, pa znaša med 400 in 1.200 evri.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 1

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

OGLAS
FINANCE
Prodaja apartmajev v naselju Residence Portorož tik ob Marini Portorož

Apartmajsko naselje Residence Portorož, ki ga odlikuje prefinjena sredozemska arhitektura, je po posameznih enotah naprodaj od od...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 8

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta