Komentar

Kako prelisičiti kapitalizem

Čas branja: 2 min
17.02.2011  22:30
Banke, ki jih zaloga neprodanih stanovanj ne žuli nič manj kot gradbince, imajo novo taktiko, kako ohraniti cene nepremičnin približno na zdajšnji ravni.

Vse več znamenj namreč nakazuje, da je vlada opustila ali vsaj zamrznila zamisel o ustanovitvi nepremičninskega sklada, ki bi na en mah kupil štiri tisoč neprodanih stanovanj gradbincev in drugih (priložnostnih) investitorjev. Ter zlasti večinsko državne banke rešil nasedlih naložb (in breme nasedlih nepremičninskih projektov prevalil na davkoplačevalce). Zato so se bančniki oprijeli druge strategije - manjšanja lastnih marž za posojila.

Ko so obrestne mere v zgodnji fazi krize začele upadati, so banke svoje zaslužke kovale na večjih maržah. Zdaj so ploščo obrnile, kajti pritisk neprodanih stanovanj in neodplačanih posojil gradbincev na njihove bilance je (pre)močan. Z zmanjševanjem pribitkov ob današnjih nizkih obrestnih merah poskušajo prebivalstvo - to za zdaj večinoma še zelo redno odplačuje posojila - spodbuditi k zadolževanju in nakupu istih nepremičnin, katerih gradnjo so že financirale gradbincem. Tako naj bi prebivalstvo saniralo preveč radodarno zadolževanje gradbincev, ki danes propadajo kot po tekočem traku.

Ob tem se pojavljata dve dvomljivi premisi:

1. Posojila so danes znova razmeroma ugodna. Nizek EURIBOR in pribitek okoli poldrugega odstotka res daje prvi vtis, da je zadolževanje poceni. Vendar obrestne mere ne bodo večno na teh ravneh. Že lansko jesen se je napovedovalo, da bo centralna banka dvignila ključno obrestno mero. To se sicer še ni zgodilo, vendar večina poznavalcev meni, da ni daleč dan, ko bodo obrestne mere spet višje. Preizkus: svojega bančnika povprašajte, kolikšna je fiksna obrestna mera za stanovanjsko posojilo na deset, 15 let. Takšno posojilo boste zelo težko našli.

2. Cene nepremičnin so se stabilizirale. Uradne statistike res ne beležijo opaznejših premikov cen nepremičnin. Vendar se je v dveh letih in pol po teh cenah prodalo le malokatero (novo) stanovanje. Če bi se, bi imelo gradbeništvo precej manj težav. Razloga za slabo prodajo novih stanovanj sta lahko dva: ali so tako obremenjena s hipotekami in gradbeniškimi spletkami, da se jih kupci ogibajo v velikem loku, ali pa so preprosto predraga. Preizkus: počakajte kakšno dražbo za večji paket stanovanj. Že prva dražba - naj si bodo to Celovški dvori ali kakšen drug projekt - bo pokazala realnejšo sliko cen nepremičnin. Razen, seveda, če si stanovanj na dražbi ne bodo kupile iste banke, ki se bodo iz kupnine poplačale. Vendar denarja za takšne manevre nimajo prav dosti.

Zato je zmanjšanje bančnih marž za posojila verjetno zadnji poskus, kako ohraniti cene stanovanj na visokih ravneh. Če bankam tudi ta poskus povečanja povpraševanja spodleti, jim kaj drugega kot opaznejše nižanje cen ne bo preostalo. Na nižjih ravneh bodo po naravi trga našli tudi povpraševanje. In takrat bodo verjetno tudi bančniki spoznali, da je bolje požreti malenkostno izgubo, kot pa se ubadati s kopico neprodanih, visoko vrednotenih stanovanj, za katera jim investitorji ne morejo več redno plačevati obresti. Bančniki so, kot kaže, nekje na pol poti do tega spoznanja.

[A] 7cb7Untitled-10.1297970936.jpg

Preberite tudi:

17.02.2011
17.02.2011
17.02.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako zdravniki pridejo do 300 nadur in dežurstev na mesec? Ne samo z delom 9

Inšpekcija za javni sektor ugotavlja kup nepravilnosti pri evidentiranju in obračunu ur dela ter tudi dodatkov v zdravstvu - dvojno...

FINANCE
Margrethe Vestager, največja mora Silicijeve doline je pripravljena na nov korak 2

»Po mojih izkušnjah nikoli ne dobiš česa, če za to ne prosiš, še zavrnitve ne. Zato sem rekla, da bom več kot vesela, če bom lahko...

FINANCE
Bodo sanje o višjem regresu uresničene že pred poletjem?

Zakonske spremembe za razbremenitev regresa bi se lahko sprejemale po skrajšanem postopku; SDS zagotavlja, da s svojim zakonskim predlogom...

AVTO
Novice
Novice (Video) Električni avti bodo pešce opozarjali z rock in filmskimi melodijami 1

S 1. julijem letos bodo morali vsi novi modeli električnih in hibridnih avtov do hitrosti 20 kilometrov na uro oddajati zvok, ki bo...

AVTO
Bo dizel po petih mesecih spet cenejši od bencina?

Cene dizla in bencina niso upadle že 10 tednov; kaj lahko pričakujemo v torek?

SUBV
Članki
Članki Podjetja, tu lahko trenutno dobite ugodna posojila, garancije in subvencije obrestnih mer

Ponujajo jih Eko sklad, podjetniški sklad, SID banka, občine, regionalne agencije ...

PRO
Članki
Članki Prestiž za danes in jutri

Drznost, futurizem in racionalnost so v današnjem poslovnem svetu odlike, ki štejejo dvojno.

FINANCE
Neuradno: za Abanko tri ponudbe. Razkrivamo, kdo jih je oddal 6

S ponudniki se bodo v SDH po naših neuradnih informacijah še pogajali za višjo ceno

FINANCE
Članki
Članki UKCL prijavil Zemljariča zaradi poskusa vplivanja, Zemljarič: »To je laž in intriga.« 30

Ali gre morda za poskus vplivanja v korist podjetja NIL? Tam zanikajo sodelovanje z Janezom Zemljaričem.