Najpodjetniška ideja: S patentiranim postopkom mineralizacije lahko iz sedimentov vodnih teles dobimo kakovostno prst

Čas branja: 3 min
14.02.2011  22:30  Dopolnjeno: 15.02.2011 09:52
Z recikliranimi odpadki lahko saniramo degradirane rudarske površine

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

V Vektonu so po načelu "odpadek je vir" razvili inovativen model celovitega ravnanja z nenevarnimi odpadki iz gradbeništva, industrije, rudarstva, energetike, komunalnih dejavnosti ter rečnih naplavin. Najprej jih predelajo, nato pa vnovič uporabijo.

ivan bednjički mirko šprinzer
Veselijo se prvih domačih projektov, a delo v prihodnje vidijo predvsem v tujini, pravi Ivan Bednjički (desno) iz Vektona, na fotografiji je s sodelavcem Mirkom Šprinzerjem.

V gospodarstvu nastane veliko več odpadkov kot v gospodinjstvih. Tam jih je okoli 850 tisoč ton na leto, medtem ko odpadki iz že omenjenih panog presegajo šest milijonov ton na leto. Zato je čim bolj sonaravna predelava in vnovična uporaba tako velikih količin recikliranih odpadkov tržna niša, ki bi morala postati nova samostojna panoga, menita Ivan Bednjički in Mirko Šprinzer, direktor in vodja okoljskega kontrolinga v Vektonu.

Iz stanovanjske gradnje k odpadkom

Preden se je Vekton specializiral tudi za ravnanje z odpadki, ki zdaj večinoma končajo na deponijah in v sežigalnicah, se je ukvarjal s stanovanjsko gradnjo. Po pravilu, da se je "iz dejavnosti dobro umakniti takrat, ko vsi rinejo vanjo", so leta 2008 začeli razvijati model ravnanja z odpadki in sanacije degradiranih območij, kot so opuščeni kamnolomi, rudniki, gramozne jame in druge prostorsko degradirane površine. Povezali so se s strokovnjakom za okoljska vprašanja Mirkom Šprinzerjem.

Kot pravi, so izhajali iz razmišljanja, da lahko skorajda iz vseh odpadkov pridobimo nov uporaben proizvod in da je ravnanje z odpadki nov posel, ki ga mora razumeti tudi povzročitelj. S pomočjo strokovnjakov s področja biologije, kemije, tal in materialov so vpeljali racionalne rešitve, ki so okoljsko sprejemljive, ekonomsko upravičene in skladne s predpisi, pravi Šprinzer.

Izziv so našli v obdelavi in iskanju nove uporabe velikih količin nenevarnih odpadkov, ki nastanejo kot naplavine rek, jezer in akumulacij hidroelektrarn, v industriji, rudarstvu, gradbeništvu, energetiki. Gre tudi za odpadke in ostanke po predelavi komunalnih odpadkov, ki jih ni mogoče snovno in energetsko izrabiti, vključujejo pa se tudi pepeli iz termoelektrarn in toplarn ter odpadki steklarn in železarn. Pri svojem delu dosledno upoštevajo evropsko direktivo o odpadkih in druge veljavne predpise s ciljem prehoda v "družbo recikliranja", poudarjata sogovornika.

najpodjetniška ideja 2010/2011

Postopek mineralizacije so patentirali

Patentirali so tehnično novi postopek obdelave odpadkov in ostankov z mineralizacijo, kjer odpadke obdelajo z biološkimi preparati, ki pospešujejo fermentacijo in tako sprožijo popolni razkroj morebitnih organskih biološko razgradljivih snovi ter razkroj olj in maščob. Z ionsko izmenjavo pa se težke kovine (denimo cink, kadmij in svinec), nitrati, nitriti in druge škodljive primesi ter spojine pretvorijo v neizlužljive oblike. Pri mineralizaciji uporabljajo visoko koncentrirane biološke preparate, ki so izdelani iz encimov in mikroorganizmov z ekstrakcijo rjave morske alge norveški kelp, pravi Mirko Šprinzer.

Sogovornika pravita, da je težko izračunati, koliko sta stala razvoj in patentna zaščita opisanega postopka, saj je do zdaj pri tem projektu več kot dve leti delala precej velika skupina različnih strokovnjakov. Njihovo delo in vse druge razvojne stroške je v celoti kril Vekton iz lastnih sredstev.

Pri mineralizaciji nastanejo tako imenovani industrijski kompoziti in umetne zemljine. Te lahko vnovič koristno uporabimo kot gradbeni material, polnila pri graditvi objektov ali sanaciji degradiranih območij, za obsežna zemeljska dela, protipoplavne nasipe, dvig zemljišč zaradi poplavne varnosti in druge posege v prostor, kjer je potreba po veliki količini materiala. Iz rečnih naplavin in mulja odpadnih voda z mineralizacijo lahko pridobimo kakovostno prst in z njo izboljšamo kakovost tal za kmetijstvo in druge potrebe rekultivacije tal, pravi Šprinzer.

graf

Kmalu prvi projekti

Bednjički dodaja, da v Sloveniji potekajo resni pogovori o reševanju treh žgočih okoljskih vprašanj. Izvedeli smo le, da gre v vseh treh primerih za sanacijo vodnih usedlin ter ravnanje z muljem čistilnih naprav odpadnih voda. Eden od teh projektov je v Naturi 2000. Dva naj bi končali avgusta, tretjega pa pozneje. Ob tem Šprinzer opozarja, da so velika težava mulji v akumulacijah hidroelektrarn, ki "odžirajo" prost vodni volumen, s tem pa zmanjšujejo poplavno varnost in energetsko učinkovitost.

Vektonove storitve so namenjene onesnaževalcem, ki so lahko industrijska, komunalna, energetska in druga podjetja ter lokalne skupnosti. Veselijo se prvih domačih projektov, a delo v prihodnje vidijo predvsem v tujini, razmišlja Bednjički. Dodaja, da denar ni njihovo glavno gonilo, saj z zadovoljstvom delajo pri projektih, v katere verjamejo in jih sami razvijajo. Če ne bi bilo plemenitosti v tem delu, se ga po njegovih besedah ne bi lotili.

Povabilo

Za prijavo idej je še čas

Rok za zbiranje podjetniških idej smo podaljšali do konca februarja. Oddate jih lahko na elektronski naslov petra.subic@finance.si; več informacij o izboru Naj podjetniška ideja je na ( www.finance-akademija.si/npi/ ).


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Zorko: Šrotu smo zaupali, da ve, kako upravljati s tako vsoto denarja 34

Današnji šef Pivovarne Laško Dušan Zorko trdi, da ni vedel, kako so družbe, ki jih je obvladoval Boško Šrot, porabljale denar...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Zadeve pri prodaji Mercatorja gredo čez rob dopustnega 97

Prvak SD Igor Lukšič se je znova dotaknil procesa prodaje Mercatorja. Tokrat pravi, da če se Mercator zruši, bo to za Slovenijo...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Se bodo naraščajoče vode v teh dneh vendarle umirile? 4

Na območju Planinskega polja in Cerkniškega jezera po žledolomu še poplave

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Pahor je vedel, da odločitev o vodji KPK večini ne bo všeč 26

Predsednika Pahorja je bolj skrbelo to, da bi se odločil ustavno sporno in ne kaj bo njegov strah pred napačno odločitvijo pomenil za...

FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.