Komentar

Kar so za levico bulmastifi, je za desnico Hilda Tovšak

01.02.2011  22:30
Simboli Slovenije

V kriznih razmerah, ko Forum 21 razpravlja o stanju pravne države v Sloveniji in desnica o novi republiki/spremembi ustave/resetiranju Slovenije, nekdanji poslanec SDS Pavle Rupar na sodišču razkrije miselnost in mehanizme delovanja slovenske politične elite. Kaže to na (idejno) izgubljenost elite ali izgubo kompasa države, ki ima tako elito? Vsekakor pa vzpostavlja enačaj, da kar predstavljajo bulmastifi za slovensko levico, predstavlja Hilda Tovšak za slovensko desnico.

Kje je danes slovenska levica, če se Milan Kučan na srečanju Foruma 21 bolj strinja z »desnim« pravnikom Rajkom Pirnatom kot z levim Lojzetom Udetom? In kje je desnica, če se njen program osredotoča predvsem na reveže, vodje desnice pa se ne zmorejo distancirati od svojih zaslužnih članov, kot so Hilda Tovšak, Mirko Krašovec, Jože Zagožen, Robert Časar ..., tako kot se levica ne zmore distancirati od poveličevanja komunizma?

Najprej o mentaliteti politične elite, citiram današnji Dnevnik, kaj je Pavle Rupar na sodišču rekel o »gospe Tovšakovi«: »Rekla je, naj ne pozabim, da smo na isti opciji, naj zaščitim Pogorevca oziroma naj kaj pozabim.« Če ste izgubljeni v prevodu: Naše je vedno treba zaščititi zato, ker so naši; in seveda, našim je dovoljeno to, kar volom ni.

Sedaj pa o mehanizmih slovenske elite: Je to izjavila mar tista Hilda Tovšak, ki je svoje oziroma Vegradove bosanske delavce brez plačila izgnala iz Slovenije, ker so s stavko hoteli priti do svoje plače za opravljeno delo? Je to mar tista Hilda Tovšak, nekoč desna roka Lojzeta Peterleta kot predsednika slovenskih krščanskih demokratov, pri kateri policija preiskuje 45 sumov kaznivih dejanj in pri kateri kljub temu hišna preiskava še ni bila opravljena?

Paradoks je za državljana še večji tudi zato, ker zoper Tovšakovo ni bil odrejen pripor; OK, da nima možnosti ponovitve dejanj, to se strinjamo, toda: ali res ni begosumna (ob vseh milijonih, ki jih je Vegrad neznano komu pošiljal v Liechtenstein) in ali res nima možnosti vplivanja na priče? Odločitev sodišča, da za Hildo Tovšak ne obstaja priporni razlog, je komična še bolj, ker, spet navajam Dnevnik, Hilda Tovšak včeraj pride v Vegrad in ji stečajna upraviteljica pokaže vse dokumente, za »katere je izrazila željo, da jih pogleda«.

Tako pridemo še do ene gnojne bule slovenske pravne države; prva gnojna bula so po mnenju pravnika Rajka Pirnata in bivšega predsednika Milana Kučana bulmastifi in sposobnost naveze Senica-Kresal-Zalar, da so uspeli to afero blokirati na sodišču. Skratka: Hilda Tovšak kot simbol slovenske formalne pravne nedolžnosti (da je kriva, ji ni bilo še nikjer dokazano) sedaj skuša prepričati nekdanjega državnozborskega poslanca, naj pozabi nekaj, kar bi lahko obremenilo Marka Pogorevca.

Hm, kdo pa je Marko Pogorevc? Uradno je nekdanji prvi policist, sedaj pa je na Mobitelu odgovoren za varnost. Vodil je Peterletovo predsedniško kampanjo. Ima vzdevek »Cleaner«, slovensko Čistilec. Namreč, je specialist, da neprijetni dokazi izginejo. Primer: Ko je pred leti v ZDA skrivnostno umrl ljubljanski župnik Jože Černe, je bil Pogorevc prvi v njegovi pisarni v fari sv. Petra. Tamkajšnji prebivalci pravijo, da je s seboj odnesel samo pokojnikov računalnik. Pokojnik je umrl nenaravne smrti. Govorice, da naj bi se kot pripadnik ljubljanskega homoseksualnega kluba zapletel še v trgovino z mamili, niso nikoli bile raziskane. K temu je pripomogel tudi Marko Pogorevc.

In tako pridemo do jedra problema: ker tako levica kot desnica poznata grehe nasprotne strani, se držita v šahu. Da med levo in desno politično elito izginjajo razlike v mehanizmih delovanja, še lahko preživimo. Bolj smrtonosno za državo je, da ni več razlik med idejami levice in desnice. Kajti, kje je danes slovenska levica, če se Milan Kučan na srečanju Foruma 21 bolj strinja z »desnim« pravnikom Rajkom Pirnatom kot z levim Lojzetom Udetom? In kje je desnica, če se njen program osredotoča predvsem na reveže, vodje desnice pa se ne zmorejo distancirati od svojih zaslužnih članov, kot so Hilda Tovšak, Mirko Krašovec, Jože Zagožen, Robert Časar ..., tako kot se levica ne zmore distancirati od poveličevanja komunizma?

Preberite tudi:

09.02.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kje boste čutili stavke javnega sektorja – prva bo v sredo, še tri sredi februarja 9

Premier Miro Cerar zagotavlja, da zaradi stavk javnega sektorja »kaosa ne bo in ga ne sme biti«

DRAŽBE
Članki
Članki Furs s prodajo treh prestižnih ur iztržil slabih 17 tisočakov

Nova priložnost za nakup preostalih sedmih ročnih ur bo februarja. Cena pa 50 odstotkov nižja kot na tokratni dražbi

FINANCE
Neubogljive občine ali kako kljub opozorilom še kar po svoje zaračunavajo NUSZ

Okoljsko ministrstvo je občine za pojasnila glede NUSZ pozvalo kar dvakrat; če plačujete preveč in se ne pritožite, ne računajte na...

DRAŽBE
Članki
Članki Apartmaji na dražbah: Kaj se da kupiti v bližini smučišč in ob morju?

Izklicne cene se začnejo pri 33.600 evrih in segajo do 225 tisočakov

FINANCE
Gorenju in Bobincu ni uspelo z Japonci. Mu bo s Kitajci? 2

Kaj je odgnalo Panasonic in kako lahko to vpliva na pričakovanja delničarjev in vodstva pri novem povezovanju

DRAŽBE
Članki
Članki Ali imajo upniki korist, če stečaj vodi dober stečajni upravitelj? Napor je zaman. Izplen je enako slab 3

Ne zamerite nam slikovitosti: stečaj bi v Sloveniji lahko vodil tudi vombat, pa to ne bi povečalo ne zmanjšalo izkupička za upnike; ne...

AVTO
Testi
Testi V kakšni formi je evropski prvak med SUV?

Nissan qashqai z vrha ponudbe: paket 1.6 DCi tekna+ 4 x 4 za 33.600 evrov ponuja razkošje in udobje, japonec še vedno drži stik z...

FINANCE
Kje boste čutili stavke javnega sektorja – prva bo v sredo, še tri sredi februarja 9

Premier Miro Cerar zagotavlja, da zaradi stavk javnega sektorja »kaosa ne bo in ga ne sme biti«