18.01.2011  13:55
Vsaj pet članic EU je namesto, da bi omejile javno porabo, pričelo pleniti denar iz pokojninskih skladov

Po evropskih državah so se vlade sedanjost odločile kupiti z denarjem namenjenim varni prihodnosti.

Bolgarija

denar dolar roka krade tat ropar lopov

V Bolgariji je vlada zahtevala, da se približno 255 milijonov evrov iz zasebnih pokojninskih skladov prenese državi. Sindikati so s protesti preprečili petkrat večje plenjenje denarja v zasebnih pokojninskih skladih, poroča Christian Science Monitor.

Na pobudo Mednarodnega Denarnega Sklada, je Bolgarija že v poznih devetdesetih letih pričela s strogim programom liberalizacije in varčevanja. BDP je državi v letu 2009 potonil za več kot pet odstotkov, povprečna plača pa je leta 2008 znašala 240 evrov.

Poljska

Poljski parlament je izglasoval zakon, s katerim so prispevke v zasebne pokojninske sklade zmanjšali s 7,3 na 2,3 odstotka bruto plače. Zakon v veljavo stopi z aprilom letošnjega leta. »Prosta« sredstva bodo končala v proračunu.

Pokojninski skladi 40 odstotkov denarja vlagajo v delnice. S preostalimi 60 odstotki pa kupujejo poljske državne obveznice. Te so zaradi izglasovanja zakona v začetku letošnjega leta močno zdrsnile. Poljska bo na eni strani tako resda zmanjšala potrebo po najemanju novih posojil, na drugi pa bo hkrati uničila potencialne posojilodajalce. Poljaki so namreč tudi do sedaj, preko nakupov državnih obveznic, financirali pretirano javno porabo. Pot države do denarja bo tako po novem bolj neposredna.

Poljska si mora, za financiranje tekoče porabe in refinanciranje zapadlih dolgov, letos izposoditi približno 43 milijard evrov. Plenjenje pokojnin bo v tem pogledu le kaplja v morje, saj bo Poljska s tem ukrepom pobrala vsega dodatnih 3,2 milijarde evrov.

Irska

Eden od pogojev za dobrih 80 milijard evrov vreden paket pomoči od MDS in EU je bil ta, da Irska dokončno opleni državni pokojninski sklad. Iz njega so že pred sprejemom nedavnega paketa pomoči, pobrali slabe štiri milijarde evrov in jih zmetali v reševanje bank.

Francija

V Franciji število prebivalcev narašča predvsem na račun priseljencev iz bivših francoskih kolonij. Pokojninski sistem je zato manj nevzdržen, kot v nekaterih drugih članicah EU, ki se soočajo z na glavo obrnjenimi starostnimi piramidami. Konec piramidnega pokojninskega sistema je zato oddaljen bolj, a tudi v Franciji delajo na tem, da ga čimprej uničijo.

Država je iz pokojninske rezerve, ki naj bi bila porabljena med leti 2020 in 2040, pobrala približno 33 milijard evrov, katere bodo za izplačevanje pokojnin zapravili do leta 2024.

Madžarska

O Madžarski, ki je državljanom dala na izbiro obljubo državne pokojnine, v zameno za denar na zasebnih pokojninskih računih, sicer kljub plačevanju prispevkov, ne bodo upravičeni do državne pokojnine, smo podrobneje že pisali.

Več o madžarskem plenjenju pokojnin , si lahko preberete na povezavi.

Preberite tudi:

11.05.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kako poceni so delnice na ljubljanski borzi 1

Po objavi poslovnih rezultatov smo pregledali poslovajne in priporočila analitikov

MANAGER
Manager
Manager Kako rudariti bitcoin in ali se to sploh splača

Večji vložek v nakup strojne opreme se lahko (ob stabilni ceni bitcoina) povrne v slabem letu dni, a dobički ne bodo vrtoglavi.

FINANCE
Članki
Članki Kako so se v Alpini po letih izgub le dokopali do dobička

Medtem ko je prejšnje vodstvo Alpine delavce odpuščalo, jih letos v žirovskem čevljarju pod vodstvom Bojana Gantarja na veliko...

MANAGER
Manager
Manager TOP 101: Noro uspešna podjetja, za mnoga niste vedeli, da obstajajo

Sto in eno najuspešnejše srednje podjetje proda za polovico več kot pred štirimi leti, medtem ko so prihodki povprečnega slovenskega...

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

TRANS-LOG
Infrastruktura
Infrastruktura Na Brniku v popolni tišini raste največji farmacevtski logistični park v Evropi 6

Borut Vrviščar, direktor Kuehne + Nagla, zadnje čase bolj malo spi: logistični center mora spraviti pod streho do konca januarja, nato...

FINANCE
Bo Martin Schulz vendar rešil Angelo Merkel iz vladne zagate? 3

Bo Nemčija dobila veliko koalicijo ali manjšinsko vlado s podporo SPD? Danes se bosta na pogovorih sešla nemški predsednik Steinmeier...