Svetlik: Zakon o malem delu zagotavlja krepitev socialne varnosti

Čas branja: 1 min
03.01.2011  15:41
Referendum za zakon je po mnenju ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika nepotreben
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Ivan Svetlik dodaj

»Referendum o zakonu o malem delu, za katerega si prizadevajo študenti in sindikati, je nepotreben,« je v današnji izjavi dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Po njegovih besedah bi namreč dijaki, študenti, brezposelni in upokojenci v primeru glasovanja proti zakonu glasovali proti svojim interesom.

»Po zakonu o malem delu bo sedanje študentsko delo, ki ga študentje zdaj opravljajo brez vsakih socialnih pravic, urejena oblika dela,« je poudaril minister. »Gre za krepitev socialne varnosti, ne za njeno zmanjševanje,« je opozoril.

ivan svetlik

Delovne izkušnje in več sredstev za štipendije

Po njegovem pojasnilu bodo tisti, ki bodo opravljali malo delo, dobili delovne izkušnje, preko malega dela pa bo možno zbrati tudi več sredstev za štipendije in študentske domove.

»Sredstva se bodo namreč zbirala ne le z malim delom, ki ga bodo opravljali študentje, temveč tudi z malim delom brezposelnih in upokojencev,« je dejal.

»Zakon omogoča več rednih in manj študentskih delovnih mest«

Zavrača tudi očitke, da bo malo delo odžiralo možnost za redno zaposlovanje mladim. »Študentsko delo danes obsega približno 30 tisoč delovnih mest in ker je poceni, študente čim dlje zadržujejo v statusu študenta,« je opozoril.

Poudarja, da zakon omejuje obseg dela, tako da bo tisto delo, ki ne bo moglo biti več opravljeno kot malo, prehajalo v redno delo.

»V ozadju nasprotovanja zakonu so študentski servisi in študentski funkcionarji«

»Smo v paradoksalni situaciji, ko so proti zakonu tisti, ki jim zakon prinaša največ ugodnosti,« meni minister. V ozadju so po njegovem mnenju študentski servisi, ki so študentsko delo ponujali do zdaj, in študentski funkcionarji

»Danes gredo sredstva iz koncesijskih dajatev neposredno študentski organizaciji in v ta sredstva ni nobenega vpogleda,« je opozoril.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

03.01.2011
10.04.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

FINANCE
Članki
Članki Kako je NLB nasedla pri posojilu kranjskemu tekstilcu in 'njegovemu' mehaniku

Banka naj bi bila oškodovana za 1,7 milijona evrov, osumljeni nekdanji šef gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar zanika nepravilnosti

OGLAS
FINANCE
Brezplačni vodnik korak-po-korak: kako trgovati s cenami delnic

Kadar vlagatelj upošteva računovodske izkaze družbe, ponavadi upošteva tri dejavnike. To so čisti dobiček na delnico (dobiček na...