Čas branja: 2 min
02.01.2011  22:30
Ladja tone, vodilo je "reši, kar še moreš".

Nekoč je bila država s preobilico dolgov in pokojninsko luknjo. Kako naprej?

Podeseterili so mejo prometa, pod katero podjetja plačajo 10 odstotkov davka, od 2013 pa bo to veljalo za vsa. Uvedli so enotno dohodninsko stopnjo 16-odstotno, tudi za kapitalske dobičke.

Povečali so družinske davčne olajšave. Vse to naj bi prineslo dvig gospodarske aktivnosti in zasebne porabe, višja skupna masa dajatev oživljenega zasebnega sektorja pa bi pomagala tudi javni blagajni. Vse to pod pogojem, da tudi svetovne razmere dajo prostor vzponu.

Ker mora proračun od nečesa živeti že danes, so uvedli še krizni davek za banke, telekomunikacije, energetiko in trgovce; področja, ki so povečini v tuji lasti. Predlagali so odpustke za denar, ki je zapustil državo - lahko uvozite, plačate 16 odstotkov in vse je pozabljeno. Pa malo so povečali prispevke za državne pokojnine. In potem ...

Potem so se odločili, da prelijejo sredstva iz zasebnih pokojninskih družb - nad 10 milijard evrov - v državno vrečo. Po tistem, ko so pred desetletjem z velikim pompom uvedli drugi in tretji pokojninski steber, ju zdaj dejansko nacionalizirajo.

Imetniki imajo "možnost", da ostanejo v zasebnih skladih. Vendar s tem izgubijo upravičenje do državne pokojnine, hkrati pa morajo še vedno plačevati prispevke v državni sklad.

Če ste na začetku veselo kimali in se v drugem delu še kar vedro držali, vam je zdaj zastal dih ali pa se že pridušate čez preklete komuniste. Ampak to ni pravljica. To je Madžarska, kjer z odločno večino vlada tisto, čemur folklorno rečemo desnica. Kaj nam to pove?

Ko gladina v koritu začne upadati, so v igri vsa sredstva. Sklicevanje na razne ideologije in politične pasme, na razne principe in tolmačenja pravičnosti - vse to je blabla. Kot so oblasti po svetu pripravljene narediti absolutno karkoli, da bi podprle največje finančne igralce, lahko pričakujemo absolutno karkoli tudi pri reševanju javnih financ.

Tudi slovenski oblasti raste domišljija. Težko je živeti in poslovati, kadar ima oblast ideje. Ampak pride tak čas in noč je še zelo mlada; možnosti za umik v trajno stabilna območja pa so v povezanem svetu, ki je povečini v podobni godlji, zgodovinsko zmanjšane.

Če je bil prvi krog krize igra velikih na račun držav in malih, je drugi igra držav na račun tistega, kar je od malih ostalo. Denar se vzame tam, kjer pač je, pa je premalo koncentriran, da bi se lahko uprl. Država - četudi slovenska - ni več (saj ni nikoli bila) romantični ideal, ki mu zaupamo in se nanj zanesemo, temveč nasprotnik. Zelo se trudi, da bi ji rekli sovražnik.

Praktično navodilo: ravnajte, kot da smo v Jugi v času Titove smrti. Ladja tone, vodilo je "reši, kar še moreš". Če ste v takratnem krogu izpadli iz igre, bi bilo žalostno, če bi tudi tokrat. Vso srečo, in ne računajte preveč na čudeže.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
www.youtube.com] name="allowFullScreen" value="true">

karikatura 1

Preberite tudi:

02.01.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Izbrali prvega moža BMW, ki se bo podal v lov na Teslo

Novi izvršni direktor bo v skupino prinesel svež zagon za oblikovanje mobilnosti prihodnosti

FINANCE
Kdo je Lynda Blanchard, nova veleposlanica ZDA v Sloveniji 31

Ameriški senat je s 54 glasovi za in 40 proti potrdil Lyndo Blanchard iz Alabame za veleposlanico ZDA v Sloveniji. Kdaj bo prišla, še ni...

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 4

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

MANAGER
Manager
Manager Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...

FINANCE
Članki
Članki (analiza) Ključni izziv za Netflix – najti pravo ceno za naročnino na spletno videoteko 4

Pri Netflixu, ameriški družbi za pretočno predvajanje videovsebin, so zaradi podražitve naročnin zaznali prvi resnejši četrtletni...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko...

FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 13

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda