Svetovalnica: Kaj storiti, če še ni dohodnine

Čas branja: 2 min
28.12.2010  12:00
Bralec je podal ugovor na informativni izračun dohodnine, a odgovora še ni. Kaj naj stori?

Vprašanje:Na informativni izračun dohodnine sem dal pisni ugovor preko sistema e-Davki. Ponovnega izračuna do danes nisem prejel. Ali se moram sam pozanimati za odgovor na mojo pritožbo? Kakšen je zastaralni rok pri dohodnini?Imate svoje vprašanje? Kliknite na spodnjo pasico in ga zastavite!

svetovalnica.1246267575

Odgovor:Na splošno bi zelo težko dali odgovor na vprašanje, ker ne poznamo identitete zavezanca, so nam odgovorili na DURS.

Najlažje je, če se zavezanec obrne na svoj pristojni davčni urad, kamor je vložil ugovor, in povpraša, kaj se dogaja z njegovim ugovorom. "Sicer pa bo ravno v teh dneh izdana tranša odločb o odmeri dohodnine," so še dodali na DURS.

Relativni zastaralni rok pravice do odmere in izterjave davka

Pravica do odmere davka zastara v petih letih od dneva, ko bi bilo treba davek obračunati, odtegniti, odmeriti ali plačati.

Pravica do izterjave davka zastara prav tako v petih letih od dneva, ko bi ga bilo treba plačati na podlagi davčnega obračuna ali odmerne odločbe. V primeru naknadno ugotovljene obveznosti v davčnem nadzoru, teče relativni rok zastaranja pravice do izterjave davka od dneva izvršljivosti odmerne odločbe.

Zastaranje pravice do vračila davka

Pravica davčnega zavezanca do vračila plačanega davka, ki ga ni bil dolžan plačati, zastara v petih letih od dneva, ko ga je plačal oziroma od pridobitve pravnega naslova, s katerim je bilo ugotovljeno, da ga ni bil dolžan plačati. Navedeno pomeni, da imajo davčni zavezanci pravico zahtevati vračilo preveč plačanega davka pet let od prejema pozitivne odločbe o pritožbi, če jim je bilo s prvostopenjsko odločbo neutemeljeno naloženo plačilo davka.

Pretrganje zastaranja

Vendar tek zastaranja pravice do odmere ali izterjave davka pretrga vsako uradno dejanje davčnega organa z namenom odmere davka in o katerem je zavezanec za davek obveščen.

Tudi tek zastaranja pravice do vračila plačanega davka pretrga vsako uradno dejanje davčnega organa ali vsako dejanje, ki ga davčni zavezanec opravi pri davčnem organu z namenom, da doseže vračilo davka.

Absolutni zastaralni rok

Davčna obveznost absolutno zastara (ne glede na pretrganje teka zastaranja), ko poteče deset let od dneva, ko je zastaranje prvič začelo teči, pravica do vračila davka pa absolutno zastara, ko poteče deset let od dneva, ko bi moral biti davek vrnjen, razen v primeru, ko je tožnik s tožbo uspel. V tem primeru se čas sodnih postopkov ne šteje v čas zastaralnega roka.

Glede na namen zastaranja ne zadošča, da državni organ pred iztekom roka izda odločbo, temveč mora imeti posameznik, na katerega se nanaša, tudi možnost, da se seznani z njeno vsebino, zato mora državni organ pred pretekom absolutnega zastaralnega roka vsaj poslati na naslov davčnega zavezanca.

Ko je obveznost zastarana postane naturalna obveznost, kar pomeni, da upnik od dolžnika ne more več terjati izpolnitve, vendar pa dolžnik ne more zahtevati nazaj, v kolikor po preteku zastaralnega roka (po pomoti) obveznost izpolni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 1

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 8

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta