Svetovalnica: Kaj storiti, če še ni dohodnine

Čas branja: 2 min
28.12.2010  12:00
Bralec je podal ugovor na informativni izračun dohodnine, a odgovora še ni. Kaj naj stori?

Vprašanje:Na informativni izračun dohodnine sem dal pisni ugovor preko sistema e-Davki. Ponovnega izračuna do danes nisem prejel. Ali se moram sam pozanimati za odgovor na mojo pritožbo? Kakšen je zastaralni rok pri dohodnini?Imate svoje vprašanje? Kliknite na spodnjo pasico in ga zastavite!

svetovalnica.1246267575

Odgovor:Na splošno bi zelo težko dali odgovor na vprašanje, ker ne poznamo identitete zavezanca, so nam odgovorili na DURS.

Najlažje je, če se zavezanec obrne na svoj pristojni davčni urad, kamor je vložil ugovor, in povpraša, kaj se dogaja z njegovim ugovorom. "Sicer pa bo ravno v teh dneh izdana tranša odločb o odmeri dohodnine," so še dodali na DURS.

Relativni zastaralni rok pravice do odmere in izterjave davka

Pravica do odmere davka zastara v petih letih od dneva, ko bi bilo treba davek obračunati, odtegniti, odmeriti ali plačati.

Pravica do izterjave davka zastara prav tako v petih letih od dneva, ko bi ga bilo treba plačati na podlagi davčnega obračuna ali odmerne odločbe. V primeru naknadno ugotovljene obveznosti v davčnem nadzoru, teče relativni rok zastaranja pravice do izterjave davka od dneva izvršljivosti odmerne odločbe.

Zastaranje pravice do vračila davka

Pravica davčnega zavezanca do vračila plačanega davka, ki ga ni bil dolžan plačati, zastara v petih letih od dneva, ko ga je plačal oziroma od pridobitve pravnega naslova, s katerim je bilo ugotovljeno, da ga ni bil dolžan plačati. Navedeno pomeni, da imajo davčni zavezanci pravico zahtevati vračilo preveč plačanega davka pet let od prejema pozitivne odločbe o pritožbi, če jim je bilo s prvostopenjsko odločbo neutemeljeno naloženo plačilo davka.

Pretrganje zastaranja

Vendar tek zastaranja pravice do odmere ali izterjave davka pretrga vsako uradno dejanje davčnega organa z namenom odmere davka in o katerem je zavezanec za davek obveščen.

Tudi tek zastaranja pravice do vračila plačanega davka pretrga vsako uradno dejanje davčnega organa ali vsako dejanje, ki ga davčni zavezanec opravi pri davčnem organu z namenom, da doseže vračilo davka.

Absolutni zastaralni rok

Davčna obveznost absolutno zastara (ne glede na pretrganje teka zastaranja), ko poteče deset let od dneva, ko je zastaranje prvič začelo teči, pravica do vračila davka pa absolutno zastara, ko poteče deset let od dneva, ko bi moral biti davek vrnjen, razen v primeru, ko je tožnik s tožbo uspel. V tem primeru se čas sodnih postopkov ne šteje v čas zastaralnega roka.

Glede na namen zastaranja ne zadošča, da državni organ pred iztekom roka izda odločbo, temveč mora imeti posameznik, na katerega se nanaša, tudi možnost, da se seznani z njeno vsebino, zato mora državni organ pred pretekom absolutnega zastaralnega roka vsaj poslati na naslov davčnega zavezanca.

Ko je obveznost zastarana postane naturalna obveznost, kar pomeni, da upnik od dolžnika ne more več terjati izpolnitve, vendar pa dolžnik ne more zahtevati nazaj, v kolikor po preteku zastaralnega roka (po pomoti) obveznost izpolni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Pikniki vse dražji: cena mesa navzgor za 10 odstotkov in več, na obzorju nove podražitve hrane 1

Poiskali smo razloge za to, da se je za več kot desetino v primerjavi z istim obdobjem lani zvišala cena mesa, zakaj se dražijo ribe in...

FINANCE
Članki
Članki (časovnica) Brexit se bo zgodil marca prihodnje leto - katere odločitve je pričakovati do takrat

Spomnimo, kaj je pripeljalo do referenduma o brexitu, zlasti pa, katere prelomnice je še pričakovati do konca pogajalskega postopka...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Pripraviti se je treba tudi na možnost, da Velika Britanija EU zapusti brez dogovora

Šlo bi za tako imenovani neurejeni izstop, brez dogovora o prihodnjih medsebojnih odnosih

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci (intervju) Zadel: Slovenci dajemo izjemno nekakovostne povratne informacije 2

Psiholog Aleksander Zadel meni, da pogosto nismo sposobni sprejeti učinkovitih strateških odločitev o zamenjavi manj sposobnih vodij....

PRO
Članki
Članki Koliko vam pomenijo popusti?

Imate debelo denarnico, poleg plačilnih in kreditnih kartic polno najrazličnejših kartice zvestobe? Kdor kupuje s kartico ugodnosti,...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskra Stikala s svojimi izdelki prepriča velikane, kot je General Electric

Vsako leto v Iskrini poslovni enoti Stikala v Kranju izdelajo 2,5 milijona kosov stikalne tehnike; z inštalacijskimi kontaktorji so...

FINANCE
Kilogram govedine za sto evrov 2

Kilogram govejih pleč bi lahko plačala tudi sto evrov, če bi bila povprečna neto plača 15 tisoč evrov

MANAGER
Manager
Manager Kako bi Slovenija prenesla nov svetovni gospodarski zastoj 3

Slovensko gospodarstvo dosega rekordno visoke stopnje rasti, cene stanovanj letijo pod nebo, v tujini pa se kažejo znamenja pešanja –...