Svetovalnica: Kaj storiti, če še ni dohodnine

28.12.2010  12:00
Bralec je podal ugovor na informativni izračun dohodnine, a odgovora še ni. Kaj naj stori?

Vprašanje:Na informativni izračun dohodnine sem dal pisni ugovor preko sistema e-Davki. Ponovnega izračuna do danes nisem prejel. Ali se moram sam pozanimati za odgovor na mojo pritožbo? Kakšen je zastaralni rok pri dohodnini?Imate svoje vprašanje? Kliknite na spodnjo pasico in ga zastavite!

svetovalnica.1246267575

Odgovor:Na splošno bi zelo težko dali odgovor na vprašanje, ker ne poznamo identitete zavezanca, so nam odgovorili na DURS.

Najlažje je, če se zavezanec obrne na svoj pristojni davčni urad, kamor je vložil ugovor, in povpraša, kaj se dogaja z njegovim ugovorom. "Sicer pa bo ravno v teh dneh izdana tranša odločb o odmeri dohodnine," so še dodali na DURS.

Relativni zastaralni rok pravice do odmere in izterjave davka

Pravica do odmere davka zastara v petih letih od dneva, ko bi bilo treba davek obračunati, odtegniti, odmeriti ali plačati.

Pravica do izterjave davka zastara prav tako v petih letih od dneva, ko bi ga bilo treba plačati na podlagi davčnega obračuna ali odmerne odločbe. V primeru naknadno ugotovljene obveznosti v davčnem nadzoru, teče relativni rok zastaranja pravice do izterjave davka od dneva izvršljivosti odmerne odločbe.

Zastaranje pravice do vračila davka

Pravica davčnega zavezanca do vračila plačanega davka, ki ga ni bil dolžan plačati, zastara v petih letih od dneva, ko ga je plačal oziroma od pridobitve pravnega naslova, s katerim je bilo ugotovljeno, da ga ni bil dolžan plačati. Navedeno pomeni, da imajo davčni zavezanci pravico zahtevati vračilo preveč plačanega davka pet let od prejema pozitivne odločbe o pritožbi, če jim je bilo s prvostopenjsko odločbo neutemeljeno naloženo plačilo davka.

Pretrganje zastaranja

Vendar tek zastaranja pravice do odmere ali izterjave davka pretrga vsako uradno dejanje davčnega organa z namenom odmere davka in o katerem je zavezanec za davek obveščen.

Tudi tek zastaranja pravice do vračila plačanega davka pretrga vsako uradno dejanje davčnega organa ali vsako dejanje, ki ga davčni zavezanec opravi pri davčnem organu z namenom, da doseže vračilo davka.

Absolutni zastaralni rok

Davčna obveznost absolutno zastara (ne glede na pretrganje teka zastaranja), ko poteče deset let od dneva, ko je zastaranje prvič začelo teči, pravica do vračila davka pa absolutno zastara, ko poteče deset let od dneva, ko bi moral biti davek vrnjen, razen v primeru, ko je tožnik s tožbo uspel. V tem primeru se čas sodnih postopkov ne šteje v čas zastaralnega roka.

Glede na namen zastaranja ne zadošča, da državni organ pred iztekom roka izda odločbo, temveč mora imeti posameznik, na katerega se nanaša, tudi možnost, da se seznani z njeno vsebino, zato mora državni organ pred pretekom absolutnega zastaralnega roka vsaj poslati na naslov davčnega zavezanca.

Ko je obveznost zastarana postane naturalna obveznost, kar pomeni, da upnik od dolžnika ne more več terjati izpolnitve, vendar pa dolžnik ne more zahtevati nazaj, v kolikor po preteku zastaralnega roka (po pomoti) obveznost izpolni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ne pozabite na februarske napovedi Fursu

Kateri roki potečejo v sredo, 28. februarja

DRAŽBE
Članki
Članki Stečaj Sigmanove: za pet stanovanj v Celovških dvorih se je steplo 63 dražiteljev 2

​​​​​​​Potem ko so kupci pograbili vsa stanovanja, ki so bila v lasti DUTB, se boj za stanovanja v Celovških dvorih seli na...

MANAGER
Manager
Manager Bi radi inšpicirali porabo javnih sredstev? Počakajte na Finšpektorja

Letos bomo v Sloveniji kot prvi Evropejci dobili spletni vmesnik, ki bo precej olajšal preglednost porabe javnih sredstev. Gre za...

FINANCE
Bo Pošta še zaračunavala provizijo za plačevanje položnic? Pridite z gotovino ... 8

Bo pa od septembra na večjih poštah možno plačati poštne in druge storitve z bančnimi karticami brez provizije

PRO
Članki
Članki Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok

Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok. Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše...

IZVOZNIKI
Regija
Regija Hitri pregled tedna: Avstrijci z Interpolom iščejo žrtve piramide z bitcoini, Južnokorejci pa gradijo novo tovarno v Srbiji 3

Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu dni zaznamovali dogajanje v državah okoli nas

MANAGER
Manager
Manager Kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji

Leta 2030 bi se lahko število prodanih električnih vozil in različnih hibridov izenačilo s številom vozil s klasičnimi pogoni....

FINANCE
Slovenska demografska slika: staramo se hitreje od Evrope 23

To so demografske težave Slovenije, ki nas bodo prej ko slej udarile po žepu

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB 2

(Ozadje) Pojasnjujemo, za kaj gre pri sporu o prenesenih starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB, in katera tri vprašanja v zvezi s...