ZDA: Z aretacijo Assangea nimamo nič

Čas branja: 3 min
07.12.2010  11:26  Dopolnjeno: 07.12.2010 21:04
"Proti Assangeu vodimo svojo preiskavo, današnja aretacija pa je stvar Velike Britanije in Švedske," so se na aretacijo ustanovitelja Wikileaksa odzvali v Washingtonu

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je na britanskem sodišču dejal, da se bo boril proti izročitvi Švedski. Assangeu so po pisanju Guardiana na sodišču prebrali obtožnico. V enem primeru Assangeu očitajo, da je imel spolne odnose z žensko, ki je v tistem trenutku spala. V drugem primeru naj bi šlo za prisilo. Assangeovi odvetniki so dali jasno vedeti, da se primer danes ne bo zaključil.

Assange ostaja v priporu do 14. novembra

Tožilstvo, ki predstavlja švedske oblasti, je nasprotovalo varščini. Trdilo je, da se Assange ni predal ter da bi moral ostati v pridržanju zaradi lastne varnosti. Sodišče je tožilstvu pritrdilo in varščino tudi zavrnilo. Assange bo v pridržanju ostal do 14. decembra, ko bo naslednje zaslišanje, piše Guardian.

ZDA: Aretacija Assangea je stvar Švedske in Velike Britanije

ZDA so medtem sporočile, da je aretacija Assangea stvar, ki zadeva Veliko Britanijo in Švedsko, Washington pa medtem o njem vodi lastno preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Preiskujemo zločin, kot ga razume ameriška zakonodaja. Predaja 250 tisoč zaupnih dokumentov s strani nekoga znotraj vlade nekomu zunaj vlade je zločin," je dejal Crowley. "Vodimo preiskavo in odgovorne bomo poklicali na odgovornost. Preiskava je še v teku," je dodal.

Obama niti besedice o Wikileaksu

Britanski časnik Guardian je spremljal tudi konferenco ameriškega predsednika Baracka Obama, ki se je končala okoli 21. ure po našem času, namenjena pa je bila pojasnilom o predvideni davčni reformi. O Wikileaksu Obama ni spregovoril niti besede, prav tako o tej problematiki po koncu konference ni bilo vprašanj s strani novinarjev.

"Zakaj bi ga sploh spraševali o največji zgodbi leta, če pa se lahko pogovarjajo o medsebojnih zbadanjih republikancev in demokratov," je na blogu zapisal Guardian.

Assangea aretirali zjutraj na policijski postaji

Assangea so danes zjutraj na podlagi švedske tiralice aretirali v Londonu na policijski postaji. Assange se je po poročanju britanskih medijev policiji predal sam.

Assange je dejal, da se je dolgo bal povračila za razkritja na njegovi spletni strani. Obtožbe glede posilstva je označil za kampanjo blatenja njegovega imena, piše CNN. Tiskovni predstavnik WikiLeaksa pa pravi, da je aretacija Assangea napad na medijsko svobodo in da ne bo preprečila objav skrivnosti na spletu. Dodal je, da bo spletno stran vodila skupina ljudi iz Londona in drugih lokacij, piše Reuters.

WikiLeaks je sicer po pisanju Guardiana zagrozil, da bo v primeru aretacije Assangea izdal šifrirno kodo, s katero bodo objavili vse preostale dokumente. Guardianovi viri menijo, da se to ne bo zgodilo.

Proces bi lahko trajal celo več mesecev

Skupina ljudi, ki sami sebi pravijo Pravica za Assangea, ob 14.30 uri načrtuje proteste pred sodiščem, kjer bodo zaslišali Assangea, piše Guardian.

Sodni proces, na katerem naj bi odločali o izročitvi Assangea Švedski, bi po ocenah poznavalcev lahko trajal več tednov ali celo mesecev.

Ameriški obrambni minister Robert Gates pa je dejal, da se Assangeova aretacija »meni sliši kot dobra novica«, piše NBC News.

Assangeovemu sinu grozili s smrtjo

Že včeraj je sicer Assangeov odvetnik Mark Stephens dejal, da se Assange namerava nekje na Otoku srečati z britansko policijo. Dodal je, je britanska policija Assangea po telefonu seznanila, da so prejeli švedski nalog za izročitev.

Assangeova odvetnica Jennifer Robinson pa je danes napovedala, da se bo Assange boril proti izročitvi Švedski. Dodala je, da je "bizarno", da Assangeova odvetniška ekipa doslej še ni videla naloga za aretacijo in nobenih dokazov proti ustanovitelju WikiLeaksa. Dejala je tudi, da je bil Assange "izoliran in preganjan", na blogih pa naj bi se tudi že pojavile grožnje s smrtjo njegovemu sinu.

Švedi: Zadeva ni povezana z razkritjem dokumentov na WikiLeaks

Švedske oblasti so izdale nalog za 39-letnega Avstralca, da bi se lahko z njim pogovorile o obtožbah glede posilstva. Zadeva po njihovih zagotovilih ni povezana z nedavnim razkritjem skrivnih ameriških dokumentov na WikiLeaks. Prvi nalog za aretacijo Assangea je Švedska sicer izdala že novembra in sporočila, da Assangea sumijo posilstva, spolnega nadlegovanja in nasilja.

WikiLeaks v teh dneh razkriva na tisoče diplomatskih depeš ZDA, ki ameriško diplomacijo spravljajo v zadrego, po svetu pa sprožajo številne kritike.

Assange z blokiranimi računi

Švicarska poštna banka PostFinance je včeraj zaprla Assangeov račun. Kot razlog so navedli, da je Assange, sicer avstralski državljan, ob odprtju računa navedel lažne informacije o svojem bivališču.

Pri WikiLeaksu so medtem sporočili, da so bili na švicarski banki med drugim zamrznjeni račun, na katerem spletna stran zbira sredstva za obrambo svojih uslužbencev, ter Assangeovo osebno premoženje v vrednosti 31 tisoč evrov. Visa je po pisanju AP do nadaljnjega zaustavila vsa plačila WikiLeaksu, pred tem pa so iz MasterCarda sporočili, da poskušajo zagotoviti, da WikiLeaks ne bo več mogel sprejeti njihovih produktov.

Spletna stran in Assange sta osebno v zadnjem tednu tako izgubila že 100 tisoč evrov. Konec minulega tedna je namreč spletni sistem za plačevanje PayPal blokiral njihove finančne transakcije, pri čemer naj bi bilo zamrznjenih 60 tisoč evrov donacij za nemško fundacijo Wau Holland, ki so bile namenjene WikiLaeksu.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

06.12.2010
03.12.2010
30.11.2010
29.11.2010
28.11.2010
08.12.2010

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Intervju z bičem božjim islandskih bančnikov

»Preiskovanja kaznivih dejanj v bankah se nihče ni maral lotiti, ker so vsi vedeli, da bo to težko in nepriljubljeno delo.«

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Goran na Nizozemsko, Barbara testira izdelek, Borja se je odločil za zavod

Trije podjetniki, ki jih revija Moje finance spremlja od septembra lani, se srečujejo z novimi izzivi; kaj jim svetujejo strokovnjaki?

FINANCE
Članki
Članki Če bi brez plače ostal minister... 5

Lažje kot proti neplačnikom se je bojevati za naslov prvaka boja za privatizacijo ali proti njej.

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?