Najpodjetniška ideja: Umetniški novoletni okraski in jaslice so lahko tudi iz lesa

Čas branja: 3 min
29.11.2010  22:30
Razstava dinozavrov je povečala povpraševanje po lasersko izrezanih sestavljankah iz lesa

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Janez Jevnikar dodaj
OZS dodaj
Mercator dodaj
podravka dodaj

Od slikanja je Janez Jevnikar povsem po naključju zašel v nov posel - umetniško izrezovanje izdelkov iz lesa z laserskim strojem, za kar je odprl espe. Prodaja raste in kmalu bo postal zavezanec za DDV.

jevnikar
Janez Jevnikar tržno nišo vidi tudi v izdelavi figuric za razne igre, kot so dvodimenzionalne miselne sestavljanke za odrasle.

Janez Jevnikar se je preživljal s slikanjem, svoje slike, ki jih je narisal s sprejem, pa je prodajal na stojnici v Portorožu. Ker je zanje izrezoval veliko šablon, je pomislil, da bi to lahko počel s kakšnim strojčkom. Na spletu je našel laserski stroj, ga naročil in pred letom in pol začel delati z lesom. Prvotni uporabi, izdelavi šablon za slike, pa se je odpovedal.

Prelomnica je bila razstava dinozavrov

Za otroke je najprej izrezoval dinozavre, sčasoma pa druge like in sestavljanke iz lesa. Ob razstavi dinozavrov v arboretumu Volčji Potok je tam razstavil svoje izdelke in ob lepem vremenu prirejal delavnice za otroke. To je bila prelomnica, saj je tedaj veliko prodal in začel dobivati tudi naročila raznih podjetij za lesene obeske ali druge izdelke z vgraviranim zaščitnim znakom, ki so jih naročniki uporabljati kot poslovna darila.

Posel mu odtlej raste, tako da Janez Jevnikar cele dneve preživi v delavnici in zato razmišlja, da bi v prihodnje še koga zaposlil, saj občasno najame kakšnega študenta za manj zahtevna dela. Prvi cilj je, da bi delal le po osem ur na dan, pravi. Od zaslužka, ki mu ga je novi posel prinesel v prvega pol leta, je kupil še en stroj za lasersko izrezovanje in graviranje. Pred 14 dnevi se je preselil v delavnico na novi lokaciji v Kamniku.

Jaslice v hipermarketih najboljšega soseda

najpodjetniška ideja 2010/2011

Iz lesa je izrezal jaslice in zanje na obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pridobil certifikat strokovne komisije za domačo in umetnostno obrt. Dogovoril sem se z Mercatorjem, da so naprodaj v njegovih 20 hipermarketih, pravi Jevnikar.

Na novoletnem sejmu v Ljubljani je najel razstavno hišico, kjer bo prodajal svoje sestavljanke iz lesa, lesene novoletne okraske, jaslice in svečnike. Svoje izdelke trži sam in na sejmih, kot je celjski obrtni sejem. Podjetja se ga spomnijo s sejemskih predstavitev in sama poiščejo za izdelavo poslovnih daril. Tu in tam izdela tudi kakšen pečat iz lesa in v les vgravira ime podjetja. Med večjimi naročili je bilo graviranje logotipa Podravke v lesene deske za rezanje zelenjave in mesa.

Najtežje je risanje oziroma projektiranje na računalnik. Pri lesenih sestavljankah je treba biti zelo natančen, da se sestavni deli dopolnjujejo in se pri sestavljanju ne lomijo, kar se rado zgodi, če so deli iz različno debelega lesa.

Razvijal bi lesene lestence

Med Jevnikarjevimi načrti je tudi dokončanje izdelkov, ki so še v idejni fazi, ker se jim zdaj ne utegne posvetiti. "Zamislil, izdelal in prodal sem tri lesene lestence, a tega projekta nimam časa razvijati," pravi. Dolgoročno želi izdelovati več uporabnih izdelkov iz lesa in razširiti ponudbo poslovnih daril. Med njimi je tudi lesena embalaža za steklenice.

Tržno nišo vidi tudi v izdelavi figuric za različne igre, kot so dvodimenzionalne miselne sestavljanke za odrasle, ki bi bile podobnem sestavljankam. Naredil je že lesene figure za šah in človek ne jezi se z živalskimi figuricami, pripravlja pa še igro štiri v vrsto. Rad bi odprl tudi trgovino s svojimi izdelki, najraje v stari Ljubljani na dobro obiskani lokaciji.

Že prej bi se posvetil umetniškemu izrezovanju iz lesa

Lani je imel toliko prihodkov, da je pokril vse stroške, letos ali v začetku prihodnjega leta pa jih pričakuje toliko, da bo postal zavezanec za plačilo DDV. "Če bi vedel, da mi lahko uspe, bi se že prej lotil tega dela," še pravi Janez Jevnikar.
Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

OK & EN
Novice
Novice Razstava Čar lesa spodbuda za nacionalno strateškost surovine 4

Les je treba opredeliti kot nacionalno strateško surovino za proizvodnjo izdelkov in gradnjo objektov, je ob današnjem odprtju razstave...

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zaradi katerih boste letošnje poletje znova preživeli na hrvaški obali

Zakaj ne bi letošnje poletje raziskali najbolj zanimive hrvaške destinacije in ob tem bivali v enem izmed petih izbranih hotelov?