Oglasno sporočilo

Capoeira - vojna ali ples solidarnosti

Čas branja: 2 min
20.10.2010  10:15
Treningi so dinamični, polni borilnih veščin, spretnega gibanja in glasbene spremljave; misli so zbrane, občutek pa osvobajajoč

Stres je razpoloženje, ki ga dandanes vse bolj pogosto občutimo kot napetost, preobremenjenost, strah, negotovost, dvom, nezaupanje ali zavist.

Ko želimo zmanjšati ali odpraviti stres, moramo običajno spremeniti stari način življenja, kar je lahko sprva tudi zelo stresno, saj se veliko ljudi boji sprememb. Zagotovo moramo najprej prepoznati izvor stresa; je to preobremenjenost in pomanjkanje časa, predvsem zase in za bližnje? So to slabi medsebojni odnosi v službi ali doma ali se vzrok skriva kje drugje?

Krepi vse telo

capoeira.1287561677.jpg

»Pravilno dihanje, zdrava telesna dejavnost, uravnotežena prehrana in dobri medsebojni odnosi nam zagotovo dajo moč, da se laže in bolj učinkovito spopadamo z vsakodnevnimi skrbmi in izzivi. Se sliši enostavno in samoumevno? Ravno zaradi ‚enostavnosti‘ in ‚samoumevnosti‘ tem področjem namenjamo premalo pozornosti in časa ter smo bolj izpostavljeni stresu,« razlaga Urška Habjan iz društva Capoeira Slovenija.

Tudi z vadbo capoeire lahko zmanjšate vpliv stresa na življenje. Ena od udeleženk treninga, ki ni želela biti imenovana, je povedala: »Capoeira mi pomaga, da se dobro razgibam, da vzdržujem svojo telesno pripravljenost, da krepim vse telo.

Omogoča mi, da ostanem motivirana in osredotočena samo na en problem hkrati. Vsakodnevno se srečujem s stresom, z vadbo capoeire se razbremenim, zato jo toplo priporočam vsem.« Podobno meni tudi druga: »Na treningu nimam časa razmišljati o vsakodnevnih skrbeh. Capoeira je zelo pestra, učimo se novih stvari, tehnike delamo tudi v paru in pomembno je, da ostaneš zbran in pozoren. Treningi so dinamični, učimo se borilnih veščin, spretnega gibanja, glasbene spremljave, zato misli ne tavajo naokoli. Trening je včasih naporen, a kljub temu počutje po njem odlično.«

Kaj je capoeira?

Capoeira je veščina, ki vključuje elemente borilnih veščin, plesa in glasbe. »Vadečim ponuja številne izzive: naučiti se borilno veščino, izboljšati telesno pripravljenost, povečati gibljivost, moč in vzdržljivost telesa, izboljšati koordinacijo v prostoru, se znebiti odvečnih kilogramov, se sprostiti in zabavati,« pojasnjuje sogovornica.

Z vadbo capoeire pa se sočasno razvijajo in izboljšujejo njihova disciplina, vztrajnost, zbranost, pogum, sposobnost javnega nastopanja, kar vse so vrline in sposobnosti, ki bistveno zmanjšajo moč in vpliv stresa ter povečajo kakovost življenja. »Vadba capoeire je izrazito protistresna, saj vadeči med treniranjem nimajo časa razmišljati o svojih vsakodnevnih skrbeh in so po končani vadbi običajno popolnoma sproščeni,« poudarja Habjanova.

Ne le udarci in umiki

Capoeira je izjemno nepredvidljiva borilna veščina in po tem zelo podobna življenju samemu. Spretno gibanje, nevarni udarci, pravočasni umiki, spotiki, padci, akrobacije, igra, nevarnost, olajšanje, druženje in zabava so elementi capoeire in življenja.

Ob prejetem udarcu ali spotiku lahko obupano obležimo ali pa se nečesa novega naučimo. »V športnem in kulturnem društvu Capoeira Slovenija pa se tako ne učimo samo udarcev in umikov, temveč predvsem medsebojnega sodelovanja in solidarnosti. Ne tekmujemo, temveč si pomagamo. Ker smo si dobra družba, ima tudi stres na nas manjši vpliv,« je še povedala Urška Habjan.

Članek je bil objavljen v prilogi Finance Zdrav manager, september 2010.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Inšpektorji spet v akciji. Kaj bodo ciljali tokrat? 1

Pogledali smo, kje bo največ nadzorov in kaj bodo pod drobnogled vzele različne inšpekcije

SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: RRA Koroška, občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

FINANCE
KPMG Slovenija je na črni listi. Je razlog pameten ali banalen in kdo mora paziti? 1

Zavezanci za javna naročila ne smejo na novo najeti KPMG prihodnja tri leta. Za druge omejitev ni.

DRAŽBE
Članki
Članki Rastoder kupil Jankovićeve pisarne. Dogovorjen posel? ''Absolutno ne!'' 1

Izklicna cena Electinega sedeža v središču Ljubljane se je zvišala za 100 tisočakov

FINANCE
Lukčeva domačija: kraj, kjer je tehnologija odveč

Predstavljamo vam zanimivo podjetniško zgodbo s Kočevskega, s Financami namreč 24. aprila prihajamo v Kočevje, kjer pripravljamo že...

DRAŽBE
Članki
Članki Enajst gostiln, ki jih lahko kupite na dražbah 7

Izklicne cene se začnejo pri 84 tisoč evrih in segajo do 1,35 milijona evrov.

FINANCE
Kazni za revizorje iz tajkunskih, bančnih in gradbenih poslov 1

Agencijo za javni nadzor nad revidiranjem smo prosili za podatke o doslej izrečenih ukrepih in sankcijah za revizorje in revizijske...

PRO
Članki
Članki Kako med prvomajskimi prazniki do štirih hotelskih zvezdic za ceno treh?

Razkrivamo tudi, kako do štirizvezdičnega razvajanja skozi vse leto.

FINANCE
Madžarska OTP opustila upanje na vstop v Slovenijo? SKB banke menda noče

Neuradno: za nakup SKB banke le ena ponudba, v Parizu pa z njo menda niso zadovoljni; kaj zdaj?

FINANCE
TOP 10: Kdo vlaga milijone v nakupe poslovnih nepremičnin v Ljubljani

Razkrivamo največje transakcije s poslovnimi nepremičninami v prestolnici

Tovarna
Izbor Tovarne leta
FINANCE
Širitev pravice do plenic bo manjša, kot je ZZZS nameraval sprva 19

Tako zdravniki kot pacienti bi morali razumeti, da javna zdravstvena blagajna, ki jo napolnijo zavarovanci in delodajalci z obveznimi...