Čas branja: 3 min
17.10.2010  09:53
Če je na Hrvaškem indeks korupcije deset, je ljubljanski župan Zoran Janković v intervjuju za Večernji list ocenil, da je v Sloveniji okoli dva, tri. "Ne vem, ali je v Sloveniji sploh korupcija."

Obveščaj me o novih člankih:  

"Ko je bil referendum o meji - jaz sem ga podprl. In to javno. Če ne bi bilo ljubljanskih glasov, bi sporazum padel. Ampak tega nisem naredil zaradi slovenske vlade - ampak zaradi sosedov Hrvatov," je v intervjuju za Večernji list dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Kot piše novinar Večernjega lista, Janković med intervjujem ni kazal znakov evforije, ki jo politiki težko obvladujejo po prepričljivi zmagi. "Bolj mi je deloval kot novopečeni skromni škof, ki po imenovanju kaže še večjo ponižnost," je uvodoma zapisal novinar.

zoran janković

"Ljubljanska mestna uprava je najboljša v državi in tudi širše"

Janković mu je v intervjuju zaupal, da je pričakoval tako prepričljivo zmago, po njegovem pa ga imajo Ljubljančani tako radi predvsem zaradi njegovega dosedanjega dela. "Moje prepričanje je, še iz časov, ko sem bil direktor Mercatorja, da ljudi ne moreš imeti za bedake, saj vedo, kaj je dobro in kaj ne," je dejal Janković in ocenil, da je ljubljanska mestna uprava najboljša v državi in tudi širše.

Povedal je še, da pri njemu ni arogance, saj meni, da se na dolgi rok ne moreš pretvarjati. Med uspešnim gospodarstvenikom in uspešnim politikom pa ne vidi razlik. "Tisti, ki želi biti dober v gospodarstvu, mora imeti visoka moralna načela," je še izjavil in dodal, da lahko nekdo konča tudi šolo za menedžerja, vendar če nima v sebi čustvenega elementa, nima možnosti.

Da so na lokalnih volitvah dober uspeh doživeli bogati kandidati, Janković odgovarja, da "ko človek sam s sabo razčisti, kaj potrebuje v življenju, potem ga nihče ne more kupiti". Dodal je, da nima jahte, ne igra golfa, vsako leto le za en teden odide v Dubrovnik. Njegova rekreacija pa je tek po gozdu.

"Referendum o meji s Hrvaško sem podprl zaradi Hrvatov"

"Ko je bil referendum o meji s Hrvaško, sem ga podprl. In to javno. Če ne bi bilo glasov iz Ljubljane, sporazum ne bi bil sprejet. Ko so me vprašali, ali to delam zaradi slovenske vlade, sem rekel, da se motijo, ker sem to naredil zaradi sosedov. Ne morete s sosedi živeti v nenehnem sporu," je še dejal Janković.

"Janša je naredil največjo škodo slovenskemu gospodarstvu"

Povedal je, da s prvakom SDS Janezom Janšo nima odnosa, niti ga ne bo nikoli imel. "Mislim, da je Janša naredil največjo škodo slovenskem gospodarstvu. V štirih letih je uničil vse direktorje. Pod vsako ceno je menjal stare direktorje, da bi postavil svoje. Mi pa nimamo dovolj dobrih direktorjev, da bi jih menjali vsaki dve leti. Direktor nastaja leta in leta," je še dejal Janković.

"Ko je bil predsednik vlade, sem bil pri Janši z drugimi župani. Takrat sem mu povedal, da ni pomembno, ali se midva marava. Pomembno je, da država in glavno mesto sodelujeta. Ne razumem Janševe paranoje. Jaz sem za zaupanje in ne za paranojo," je v intervjuju povedal ljubljanski župan.

"To je zgodba, ki se bo spet vlekla štiri leta"

Glede sinovih groženj novinarju Financ je Janković pojasnil, da se je javno opravičil in dejal, da je proti vsakršni nestrpnosti. "Po tem mi je eden od prič poslal mail, v katerem trdi, da novinar laže," je še pojasnil Janković. Dejal je, da ko je tisto večer videl sina s tem novinarjem Financ, je vedel, da ne bo dobro. "Sina sem pozval, da vstopi v prostore, novinarju pa dejal, da ni povabljen na našo zabavo," je še dejal.

"To je zgodba, ki se bo spet vlekla štiri leta. Vem, da so Finance v zadnjem letu dni delale konstrukcije o meni in to bom tudi dokazal na sodišču," je še dejal za Večernji list.

"Prišel je čas, da se poravnajo računi"

Janković je v intervjuju še povedal, da ga ni presenetilo število korupcijskih afer. "Prišel je čas, da se poravnajo računi. Jaz sem veliko sodeloval s Hrvaško, ampak nihče ni od nas zahteval, da nekaj damo," je pojasnil. Če je na Hrvaškem indeks korupcije deset, je Janković ocenil, da je v Sloveniji okoli dva, tri. "Ne vem, ali je v Sloveniji sploh korupcija. Resno. Star sem 57 let, delal sem v podjetju, ki je bilo največji kupec v celi regiji, v osmih letih pa sem zamenjal samo enega direktorja, ko so mi povedali, da prejema podkupnino," je dejal Janković.

Odnosi med Pahorjem in Kosorjevo so po Jankovićevem mnenju "fenomen"

Potrdil je še, da pripada levi politični opciji, tako kot predsednik vlade Borut Pahor, vendar je sam večji zagovornik zveze borcev in partizanov kot on. Glede namigovanj, da želi biti predsednik vlade, je Janković odvrnil, da so to zgodbice brez veze.

Odnose med Pahorjem in predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor je ocenil kot "fenomen". Brez osebnega pristopa po njegovem ne gre in med sabo se razumeta. Ne glede na to, kar so drugi govorili, sta po njegovem Pahor in Kosorjeva naredila to, kar drugi v zadnjih 15 letih niso mogli.

"Spoštujem celotno družino Todorić"

Janković je še pojasnil, da zelo spoštuje Anta Vlahovića in celotno družino Todorić. Kolega, vreden spoštovanja je, tako Janković, tudi Tedeschi. "Cenil sem Darka Marinca. Ne vem, kaj se je z njim zgodilo," je še dodal.

Za zagrebškega župana Bandića je dejal, da je delavec, ki je veliko naredil za Zagreb. Dejal je še, da se druži tudi z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom, ki ga zelo spoštuje, vendar pa sta si različna.Preberite tudi:

17.08.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Podjetja v Klubu slovenskih podjetnikov lani z 20-odstotno rastjo dobička

Pazimo na vsak evro, zaposlujemo najboljše kadre in poskušamo odstraniti poskušajo vse zunanje vplive, pravi Joc Pečečnik

FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki Ranku Mimoviću dve leti zapora in denarna kazen 8

Sodišče je nekdanjega lastnika CPL Ranka Mimovića obsodilo na dve leti zapora, plačati mora še skoraj 100 tisoč evrov denarne kazni

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Lotiti se moramo problema neplačevanja prispevkov 20

Kumulativni dolg iz naslova neplačevanja prispevkov je v zadnjih desetih letih dosegel 452 milijonov evrov

FINANCE
Članki
Članki Obama izbral novega veleposlanika ZDA v Sloveniji 46

Brent Robert Hartley, ki bo po potrditvi senata postal novi veleposlanik ZDA v Sloveniji, je v State Departmentu trenutno pristojen za...

FINANCE
Članki
Članki Praprotnik vrača žogico: Kje pa se lahko nekdanji vodstveni član KPK zaposli? 47

Zaslišanje nekdanjega namestnika šefa KPK Roka Praprotnika, ki se je pred meseci zaposlil v NLB

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Izzivi spreminjajočega se konkurenčnega okolja za plačila manjših vrednosti

Potrošniki in prodajalci imajo na voljo večjo izbiro načinov plačevanja.