Jure Janković: »Daj, ubij tega.«

Čas branja: 2 min
11.10.2010  16:06
O grožnji mlajšega sina ljubljanskega župana Jureta Jankovića novinarju Financ Jaki Elikanu

Obveščaj me o novih člankih:  

Na volilno nedeljo sem ob 23. uri stal pred vhodom v lokal Čupiterija na Mestnem trgu ob kolegi Jaki Elikanu in ob županovem mlajšem sinu Juretu Jankoviću. Jure Janković se je nagnil k svojemu prijatelju, pokazal na Elikana in rekel: "Daj, ubij tega."

V nedeljo po koncu redakcije se nas je pet novinarjev, ki smo spremljali lokalne volitve, odpravilo pogledat zmagovalčevo povolilno slavje. Prireditev je bila na Mestnem trgu pred lokalom Čupiterija blizu magistrata. Na Mestnem trgu je bilo še nekaj deset ljudi, točilni pult s pijačo so pospravljali. Kolega Jurij Šimac je srečal znance in jih šel pozdravit, kolegica Ilinka Todorovski in kolega Rok Pikon sta obstala ob robu druščine.

Dogajanje na Mestnem trgu

Na vratih lokala Čupiterija ob štabu Zorana Jankovića se je pojavil mlajši županov sin Jure Janković s prijateljem, približala se mu je še ena oseba in mu čestitala. Kolega Jaka Elikan je šel proti Juretu Jankoviću, sledil sem mu in obstala sva pred sogovornikoma Jureta Jankovića. Ko je tisti, ki je županovemu sinu Juretu Jankoviću čestital, odšel, je Elikan naredil korak naprej in približno en meter obstal pred Juretom Jankovićem. Nista se pozdravila, Elikan ni nič spregovoril, ker sta se srečala že ob sedmih zvečer; takrat ga je Elikan spraševal, zakaj je Marjan Pišljar, lastnik družbe Les iz Rovt pri Logatcu, blokiral njegov polovični delež Electe. Ob pogledu na Jako Elikana se je Jure Janković nagnil k svojemu prijatelju in rekel: "Daj, ubij tega."

Oba z Elikanom sva ob tem prebledela, besede Jureta Jankovića sva razumela kot resno grožnjo, Elikan pa je ob tem Juretu Jankoviću pretresen zajecljal: "Ne moreš mi tega reči, ne moreš me kar likvidirati."

K nam pride župan Zoran Janković

Le nekaj hipov pozneje je pristopil župan Zoran Janković in Elikanu rekel: "Jure je malo spil, ne provociraj ga, danes ni čas za vprašanja." Elikan mu je odvrnil, da mu je njegov sin grozil s smrtjo in da tega vendar ne more. Župan Zoran Janković je rekel: "Ne bom rekel, kaj si kdo zasluži, ampak Jure je malo spil in ga ne provociraj. Prosim, da ga pustiš." Elikan mu je ponovil, da mu je grozil s smrtjo, in župan Janković je ponovil, da "danes ni čas za vprašanja in da se take zadeve urejajo na sodišču".

Elikana sem prijel za roko in predlagal, da odideva, županu pa dejal: "Čas za vprašanja bo jutri. Danes vam čestitam za zmago na volitvah." Takrat se je župan Zoran Janković obrnil k meni in s povzdignjenim glasom, ki je pritegnil več ljudi, ki so okoli nas naredili špalir, dejal: "Vi ste hinavec in tega ne mislite resno. Zakaj ste danes to napisali? To boste pojasnjevali na sodišču. Od vas ne sprejmem čestitk. To je zasebna zabava in vi na njej niste dobrodošli." V nedeljo ob 21.40 sem namreč na Finance.si objavil komentar o volitvah z naslovom: Imperator Zoran Janković, 2.0.

Ko je župan Zoran Janković prišel k nama, so se nama pridružili še drugi trije kolegi Ilinka Todorovski, Jurij Šimac in Rok Pikon. Skupaj smo odšli z Mestnega trga.

Izjavi

Novinarski združenji zgroženi

repovž

Odločno obsojam grožnje in pritiske na novinarje. Tako ravnanje je povsem nesprejemljivo in globoko nedostojno. Tako je izjavil Grega Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenije.

kršinar

Pretresen sem, da se kaj takega lahko zgodi v Sloveniji. Ko tako vplivna slovenska družina poskuša obračunavati z novinarji, ki kritično poročajo o delu župana največje slovenske občine, je ogrožena svoboda tiska v Sloveniji. Tako meni Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov.Preberite tudi:

11.10.2010
12.10.2010
12.10.2010
12.10.2010
12.10.2010
12.10.2010
15.10.2010
15.10.2010

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Razpad 'najboljšega moštva': Aleš Čerin odstopil s funkcij v PS 70

Pozitivno Slovenijo pod vodstvom Zorana Jankovića je zapustilo 13 poslancev, ki ustanavljajo novo stranko; vodila jo bo Alenka Bratušek

FINANCE
Članki
Članki Zoran deli: Bratuškova naj bo premierka, jaz predsednik stranke 39

"Bruselj nima pravice, da dela poskuse na državah, kot bi bili kunci, zajci," pravi ljubljanski župan in kandidat za šefa PS Zoran...

FINANCE
Članki
Članki Janković molči, ali bo umaknil kandidaturo za šefa PS 43

Na kongres PS bom prišel kot član stranke, pravi ljubljanski župan in nekdanji šef stranke Zoran Janković. Prvi šef PS pričakuje, da...

FINANCE
Članki
Članki `A vlada pada? Kar naj pada!` 24

Kaj pravijo člani PS pred odhodom na kongres stranke

AVTO
Novice
Novice Medvoščan Jankovićeva avtomobila menda kupil za svoje dekle 25

Audi q7, ki ga je nekoč vozil šef Electe naložb Damijan Janković, je bil prodan za 15.200 evrov, bmw cabrio pa za 18.700 evrov

FINANCE
Članki
Članki Janković na lokalne volitve v Ljubljani s svojo listo 50

Zoran Janković cilja na četrti mandat na mestu župana prestolnice

FINANCE
Članki
Članki Janković četrtič v boj za županski mandat v Ljubljani 49

Ljubljanski župan je na volitvah prvič slavil leta 2006, ga bodo volivci v prestolnici podprli tudi zdaj, ko nad njim visijo sumi...

PRO
Članki
Članki (Intervju) Centralne banke povečujejo zlate rezerve. Pa vi?

Navkljub podcenjenosti zlata in srebra ter rekordnim cenam nepremičnin imamo v Sloveniji več kot 75 odstotkov premoženja v...