Najpodjetniška ideja: LED-svetila so v vzponu

Čas branja: 3 min
04.10.2010  22:30
V Sloveniji nastajajo inovativne LED-sijalke in svetila, ki so po besedah avtorjev korak pred tekmeci

Obveščaj me o novih člankih:  

V ljubljanskem Studiu PI so razvili in patentirali inovativno LED-sijalko z napajalnikom. Svojo ponudbo zaokrožujejo z razvojem LED-svetil. Z njimi želijo prodreti v druge države Evropske unije.

[A] F93EU_jernejc_luzar_us.1286215335.jpg
LED-sijalke in svetila, ki so tehnološko napredni, ekološki in energetsko varčni, bodo nadomestili energetsko neučinkovito razsvetljavo, ki ta hip prevladuje, napovedujeta Gorazd Jernejc (levo) in Janez Luzar iz podjetja Studio PI.

Idejo za LED-sijalko je samostojni podjetnik Gorazd Jernejc dobil pred tremi leti. Ker ima doma veliko stenskih svetilk in ker je skoraj vsak mesec pregorela kakšna žarnica, je razmišljal, kako bi se izognil pogostemu zamenjavanju sijalk. Rešitev je videl v LED-tehnologiji in razvil LED-sijalko z napajalnikom, ki ima dolgo življenjsko dobo.

Zdajšnja razsvetljava ni učinkovita

Pred letom dni se je Jernejc povezal z Janezom Luzarjem, ki je dotlej delal v energetiki. Dogovorila sta se za razvoj in prodajo programa LED-svetil prek Luzarjevega podjetja Studio PI. Po koncu študija se jima bo pridružil Matic Vugrinec, ki bo prevzel celotno prodajo.

Luzar in Jernejc pravita, da sta se za svoj razvoj LED-sijalk odločila, ker so tehnološko napredne, ekološke in energetsko varčne. Sijalke in svetila s takimi lastnostmi bodo v prihodnje nadomestili energetsko neučinkovito razsvetljavo, ki ta hip prevladuje, napovedujeta.

Lastnosti, ki jih postavljajo pred konkurenco

Jernejc in Luzar poudarjata, da je njuna LED-sijalka po lastnostih korak pred tujo konkurenco. In v čem je inovativna? Sogovornika pravita, da lahko osnovni izdelek, ki ga sestavlja LED-sijalka z napajalnikom, neposredno vgradimo v stropna in stenska svetila ter tako zamenjamo klasične žarnice brez poseganja v električno napeljavo. Hkrati jo je mogoče preprosto vgraditi v večino svetil različnih proizvajalcev.

najpodjetniška ideja 2010/11

Njuna LED-sijalka daje enakomerno svetlobo naravnega spektra brez UV-sevanja in brez nastanka ozona. Ker daje stabilno svetlobo brez utripanja, lahko ob njej beremo. Omogoča tudi visoko svetilnost različnih temperatur bele svetlobe. Ima dolgo življenjsko dobo, ki za vgrajene komponente znaša vsaj 50 tisoč ur. LED-sijalk ni treba vzdrževati. Vklopijo se takoj, čeprav je v okolici nizka temperatura.

Ker so neobčutljive za vklop in izklop, so posebej primerne za avtomatska svetila, kjer je visoka frekvenca prižiganja luči, denimo pri razsvetljavi hodnikov v blokih. Porabijo malo elektrike; skupaj z napajalnikom so od 10 do 20 odstotkov varčnejše od varčnih sijalk. Naložba v njihove LED-sijalke se hitro povrne. Sijalke so ekološko neoporečne (narejene so iz stekla, bakra in silicija) in jih je mogoče v celoti reciklirati, dodajata sogovornika. Kot prednost omenjata še konkurenčno ceno in uporabo elektronskih komponent priznanih proizvajalcev, ki jih kupujejo na svetovnem trgu neposredno od proizvajalcev.

Svetila delijo v pet družin

Razvoj LED-sijalk do prvih prototipov je plod Jernejčevega in Luzarjevega znanja in izkušenj. Prvič so jih predstavili na lanskem Slovenskem forumu inovacij, letos pa bodo na njem predstavili prototip fotografskega reflektorja. Sicer pa so celotni program LED-svetil razdelili na pet družin, tri družine obsegajo končna svetila, dve pa različne izvedbe sijalk.

V razvoj sijalk in svetil so doslej vložili 30 tisoč evrov svojih sredstev. Prav tolikšno subvencijo za povrnitev dela razvojnih stroškov jim je odobril Slovenski podjetniški sklad. Najeli so še premostitveno bančno posojilo. Dodatno pomoč pri projektu pa jim je prinesel vstop v Ljubljanski univerzitetni inkubator.

Njihove sijalke in svetila so namenjeni končnim uporabnikom, projektantom, inštalaterjem in proizvajalcem svetil. Z njimi želijo prodreti v tujino. Najprej, še jeseni, pa bo stekla spletna prodaja LED-sijalk v Sloveniji.

graf

Za uresničitev načrtov iščejo strateškega partnerja

Do konca leta želijo prodati pet tisoč LED-sijalk, kar bi jim prineslo 100 tisoč evrov. Ker vse vire vlagajo v razvoj novih izdelkov in zaloge kritičnih komponent, katerih dobavni roki so 30 tednov in več, ob koncu leta Janez Luzar pričakuje 50 tisoč evrov izgube.

Prihodnje leto načrtujejo milijon evrov prihodkov in izdelavo od pet do 10 tisoč LED-sijalk na mesec. Tak obseg proizvodnje bi lahko financirali ob pomoči strateškega partnerja, ki ga iščejo, ali če bi k sofinanciranju zalog pritegnili strateške kupce, recimo proizvajalce svetil. Še letos nameravajo izdelati od 15 do 20 različnih končnih svetil, vzpostaviti vzorčno prodajo v tujini in predstavništvo na Hrvaškem ...

"Najzahtevnejši del posla je načrtovanje celotnega cikla razvoja izdelka in uskladitev s prodajnimi ter trženjskimi dejavnostmi," pravi Luzar. Verjame, da bo njegovo podjetje v prihodnjih dveh letih postalo prepoznaven proizvajalec kakovostnih svetil s prodajno mrežo zastopnikov in predstavništev v EU. V ta namen bo še letos registriral blagovno znamko. Če bo šlo po predvidevanjih, bo podjetje Studio PI v treh do petih letih imelo od 20 do 50 zaposlenih in 30 kooperantov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (pregled stroškov) Mansson: Ni fer govoriti, da lani nismo delali nič 45

Šefi DUTB pojasnjujejo, kako so do zdaj za delovanje porabili slabih pet milijonov evrov; pravijo, da so lani med drugim iskali kadre, v...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Hauc: Banke so še vedno nezaupljive do gospodarstva 12

Spremljali smo preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu

FINANCE
Članki
Članki Zadeva Teš 6: Odvetnik Tovšakove zahteva izločitev dokazov 12

Na današnji obravnavi na sodišču nekdanje šefice Vegrada Hilde Tovšak ni bilo

FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Zadeve pri prodaji Mercatorja gredo čez rob dopustnega 97

Prvak SD Igor Lukšič se je znova dotaknil procesa prodaje Mercatorja. Tokrat pravi, da če se Mercator zruši, bo to za Slovenijo...

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami

Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj...