(Hiti tedna) Dopoldne kriminalist, popoldne izterjevalec

Čas branja: 4 min
25.09.2010  11:08
Ali je higienično, da Mitja Gregorc, kriminalist z oddelka za gospodarski kriminal, opravlja tako popoldansko dejavnost?

Obveščaj me o novih člankih:  

KAJ SMO BRALI TA TEDEN

Še enkrat objavljamo enega od najbolj branih člankov tega tedna, ki smo jih objavili v časniku Finance.

Pozivamo vas, da preberete dosedanjo debato bralcev in zapišete tudi vaše mnenje.

gregorc
"Kaj je narobe, če v prostem času delam izvršbe in nepremičninske pogodbe" tako nas sprašuje kriminalist Mitja Gregorc. Trije pravniki menijo nasprotno - da konflikt interesov obstaja.

Kriminalisti policijske uprave Ljubljana, sektorja za gospodarsko kriminaliteto, so našli poslovno nišo - poslovno svetovanje. Enega, ki ima popoldansko obrt odprto že od januarja 2008, smo našli. Ima tudi posnemovalce, v kratkem naj bi jih dobil še več.

Mitja Gregorc, ki je na ljubljanski policijski upravi specializiran za odkrivanje davčnih utaj, ima od 22. januarja 2008 registrirano samostojno podjetništvo za pravno, davčno in drugo poslovno svetovanje. Nanj nas je opozoril vir, ki meni, da je njegovo popoldansko delo v konfliktu z njegovo službo. Gregorc se s tem ne strinja.

Na generalni policijski upravi (GPU) so Gregorcu dovoljenje za davčno svetovanje zavrnili - ta je policijo zato tožil zaradi "procesnih napak", ker mu ni omogočila, da se v postopku izreče, a je, kot nam je povedal, tožbo izgubil. "Pravzaprav pa sem še pred vložitvijo tožbe nehal opravljati davčno svetovanje."

S. p. za preživetje družine in vajo prava

Njegov s. p. je še vedno registriran tudi za davčno svetovanje. "Tega ne počnem, res ne. Dejavnosti nisem spremenil, ker imam vse, žige, spletno stran, take od začetka. Če bo pomagalo, da o tem ne pišete, bom to spremenil," je povedal v ponedeljek.

In kaj počne? "Delam samo izvršbe in nepremičninske pogodbe." Na spletni strani ima naštetih še vrsto storitev: storitve iz obligacijskega, stvarnega, delovnega, izvršilnega in korporacijskega prava, svetovanje v primeru mobinga in strokovno pomoč iz delovnega prava, med njimi neplačilo študentskega dela in terjatve iz plač.

Za uro pravnih storitev računa 50 evrov plus DDV, za dostop do strokovne pomoči - gre, nam je povedal, za zbirko že pripravljenih nasvetov - pa 10 evrov plus DDV.

"Ne morete reči, da je to veliko. Imam tisoč evrov plače, mesečno pa s popoldanskim delom dobim še 400 evrov. Gre za preživetje družine, me razumete? In - ali veste, koliko časa se čaka na pravosodni izpit? Nočem zdaj pozabiti civilnega prava," pojasnjuje Gregorc. In zakaj se ne ukvarja le s popoldansko dejavnostjo? "Ker sem po srcu policist."

tabela

S čim policisti ne smejo služiti

Dopolnilno delo policistov in preostalih javnih uslužbencev opredeljuje zakon, ki določa, da uradnik ne sme opravljati dejavnosti, če je ta v nasprotju s konkurenčno prepovedjo ali klavzulo (teh kriminalisti nimajo), če bi opravljanje dejavnosti lahko vplivalo na nepristransko opravljanje dela ali bi pri opravljanju dejavnosti lahko zlorabil informacije, do katerih ima dostop pri opravljanju nalog v službi in ki niso javno dostopne ali pa bi to škodilo ugledu organa.

"Prav nič od tega ne delam, imam pet stalnih strank. Vpogledi v vse javne evidence se beležijo na sekundo natančno, sicer pa je strankam v interesu, da mi jo prinesejo same," pravi Gregorc.

V dveh primerih je ljudi, ki so se nanj obrnili po nasvet, pravi, ovadil zaradi suma kaznivega dejanja. Nikoli pa, zatrjuje, ni prišlo do tega, da bi sprejel plačilo v zameno, da stranke ne ovadi.

Kaj vse počnejo policisti v prostem času

Na GPU so lani dobili 30 obvestil policistov o nameravanem opravljanju dopolnilne dejavnosti, v prvih osmih mesecih pa 25. Policisti delajo različne stvari: po dva v zaključnih delih v gradbeništvu, montaži stavbnega pohištva, raziskovalnem in pedagoškem delu, dva sta učitelja vožnje.

Po eden dela v proizvodnji električne energije z malo sončno elektrarno, eden dela v menjalnici, eden je slikopleskar, nogometni trener, učitelj letenja, eden je maser, ukvarjajo pa se še s testiranjem avdio- in videonaprav, prevozi oseb, avtomehaniko in vulkanizerstvom, izdelavo usnjenih izdelkov in popravilom obutve, šolanjem in oskrbo psov, izdelavo nakita, spominkov in modnih dodatkov, računalništvom in upravljanjem nepremičnih in kulturno-umetniškimi deli, eden je koordinator za ustanavljanje arbitražnih centrov, en policist pa je ocenjevalec v nadzorni skupini urada za meroslovje.

GPU je izdal še eno dovoljenje za pravno in poslovno svetovanje kriminalistu, ki se ukvarja s kazenskim pravom, s katerim pa se zasebno ne sme ukvarjati. Za koga gre, niso želeli razkriti, prav tako pa o imenih kolegov, "ki delajo iste stvari", ni želel govoriti Gregorc.

Pravna mnenja

Že izvršbe so mejni primer konflikta interesa

gregor virant

Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo: »Na načelni ravni s. p. policista, ki ga omenjate, ni nezdružljiv z njegovo uradniško funkcijo, ne bi pa smel sodelovati v nobenem primeru, kjer bi bil neposredno ali posredno vključen kakšen njegov poslovni partner.

Je pa vprašanje, kdo sploh nadzira njegovo popoldansko dejavnost in stranke. Mislim, da bi vodstvu policije moral omogočiti dostop do prav vse poslovne dokumentacije. Pravzaprav je primer zelo mejen, ker so tudi izvršbe neka prisila, nanje pa lahko vpliva tudi kot kriminalistična avtoriteta. «

 

lojze ude

Lojze Ude, ljubljanska pravna fakulteta: »Po mojem mnenju je to konflikt interesov, ker se lahko kriminalist pri delu srečuje s svojimi poslovnimi partnerji. Njegovo dejavnost je namreč nemogoče nadzorovati. Mislim, da je to naloga za protikorupcijsko komisijo, ker so predpisi tako ohlapni, da jih lahko vsak izkoristi. To mi ni všeč.«

 

rajko pirnat

Rajko Pirnat, dekan pravne fakultete: »Teoretično lahko pri kriminalistu pride do konflikta interesov, ker bi se pri vsaki preiskavi, v kateri bi nastopala njegova stranka, moral iz preiskave izločiti. Zelo sporno je, če preiskuje davčne utaje in hkrati poslovno svetuje, saj lahko poslovno svetovanje vključuje tudi davčno - v praksi ju namreč ni nemogoče ločiti. Na teh delovnih mestih, kot so kriminalisti, bi delodajalci pri dodeljevanju soglasij morali biti še posebej zadržani. Kot pri sodnikih in tožilcih, kjer je v praksi zelo restriktivno.«

 

katarina

Katarina Kresal, notranja ministrica: »S konkretnim primerom nisem seznanjena, sem pa v zvezi s tem zahtevala poročilo policije. Moje načelno mnenje je, da delo kriminalista in delo davčno-finančnega oziroma pravnega svetovalca ni združljivo, saj lahko pride do konflikta interesov.«


avtorica: Petra SovdatNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Intervju z bičem božjim islandskih bančnikov

»Preiskovanja kaznivih dejanj v bankah se nihče ni maral lotiti, ker so vsi vedeli, da bo to težko in nepriljubljeno delo.«

FINANCE
Članki
Članki Goran na Nizozemsko, Barbara testira izdelek, Borja se je odločil za zavod

Trije podjetniki, ki jih revija Moje finance spremlja od septembra lani, se srečujejo z novimi izzivi; kaj jim svetujejo strokovnjaki?

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

FINANCE
Članki
Članki Če bi brez plače ostal minister... 5

Lažje kot proti neplačnikom se je bojevati za naslov prvaka boja za privatizacijo ali proti njej.

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...