Policija jim diha za ovratnik, a denarno verigo nadaljujejo

Čas branja: 2 min
19.08.2010  20:02
Družba Unaico, ki ji očitajo, da je nezakonita piramidna shema, je pokroviteljica evropskega balinarskega prvenstva v petanki, ki ta konec tedna poteka v Ljubljani

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

SiteTalk kljub opozorilom slovenskega, angleškega in skandinavskih regulatorjev trga vrednostnih papirjev ter namigu slovenske policije, da gre za denarno verigo, še vedno oglašuje domnevno prevaro. Zdaj tudi kot glavni pokrovitelj mednarodne športne prireditve.

Organizator balinarskega tekmovanja Zveza društev petanke Slovenije (ZDPS) razlaga, da so pokrovitelja Unaico našli na spletni strani socialnega omrežja SiteTalk, koliko sredstev je domnevna denarna veriga namenila, pa niso zaupali. "V tem sodelovanju ni vključena denarna veriga, spletna skupnost SiteTalk je brezplačna skupnost in lahko se ji pridruži vsakdo," pojasnjuje Ljubo Živkovič, predsednik ZDPS.

Ob tem pravi, da v skladu s sponzorsko pogodbo promovirajo le brezplačno spletno skupnost, ne pa podjetja Unaico oziroma njegove matere Enigro s sedežem v Panami. Ta naj bi po mnenju številnih domačih in tujih nadzornih organov zbirala vlagatelje po načelu nezakonite piramidne sheme. Živkovič ne pove, ali bodo organizatorji športnega dogodka poskušali preprečiti širjenje novačenja novih vlagateljev, če bi se to zgodilo.

ATVP odsvetuje vlaganje v Unaico

Kot smo že poročali aprila v članku Unaico - nateg naivnežev ali prihodnja zgodba o uspehu?, člani domnevne denarne verige za vložke v poslovni načrt spletnega družabnega omrežja SiteTalk zbirajo zneske v vrednosti od 500 do dva tisoč evrov. Vlagatelji z vplačilom postanejo lastniki delnic Enigra. S temi se lahko trguje le na notranjem trgu (na njihovi spletni strani).

Kot so nam pred časom pojasnili na ATVP, po slovenski zakonodaji nihče ne sme ponujati vrednostnih papirjev in jih uvrstiti v trgovanje na borznem trgu brez objavljenega prospekta in potrebnih dovoljenj. "Organizirano trgovanje prek spletne strani izdajatelja, ki za omenjeno nima ustreznega dovoljenja, je v nasprotju z zakonom," so nam pojasnili na ATVP. Ob dejstvu, da sta morali tudi Švedska, od koder prihaja Unaico, in Nemčija, kjer ima omenjeno podjetje sedež, kot članici EU uvesti direktivo o ponudbi vrednostnih papirjev, na ATVP domnevajo, da imajo tudi v teh državah podobne zakone. Nekaj dni po objavi našega članka je ATVP na svoji spletni strani objavil opozorilo, v katerem odsvetuje sklepanje poslov z družbo Unaico.

Pozneje so se prebudili tudi drugi evropski nadzorniki, med njimi britanski Financial Services Authority (FSA) in norveška agencija za nadzor iger na srečo. Delovanje podjetja Enigro po mnenju norveških nadzornikov ustreza opredelitvi nezakonitih piramidnih shem, podobno kritični pa so tudi švedski in norveški mediji.

Policija: Za zdaj ne moremo ukrepati, lahko le opozarjamo

policija

Slovenska policija je aprila med prvimi posvarila pred skandinavskimi organizatorji denarnih verig, ki novačijo vlagatelje pod pretvezo vlaganja v nove družabne mreže. Zaradi interesa morebitnega predkazenskega postopka niso ne takrat ne zdaj želeli razkriti imena podjetja ali omrežja niti razkrivati morebitnih aktivnosti. Dodajajo, da je takratno opozorilo morebitnim vlagateljem domnevne verige doseglo želen medijski odmev.

Dobre štiri mesece po javnem opozorilu smo jih vprašali, kakšno je njihovo stališče do javne promocije SiteTalka, pokrovitelja tekmovanja v petanki, ki bo ta konec tedna potekalo v dvorani Zalog. Pravijo, da konkretnega primera ne morejo komentirati. "Ponudniki legalnih in nelegalnih finančnih produktov na podlagi preteklih izkušenj vedno iščejo prostor za oglaševanje, vendar pa v konkretnem primeru policija še ne more ukrepati, lahko samo opozarja," so sporočili iz policije.

In kako bodo ukrepali proti osebam, ki športno dejavnost izkoriščajo za širjenje nezakonite denarne verige? V primeru zaznanih nepravilnosti bodo ravnali po kazenskem zakoniku, po katerem organizatorjem denarnih verig grozi zaporna kazen od treh do osmih let.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

03.09.2010
10.09.2010

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti 4

Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora...

FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z zamahom roke lahko prižgete luč ali dvignete roleto 1

Stikala, ki jih razvijajo v podjetju Anigmoteh, lahko upravljamo kar z gibi rok, ki jih zazna senzor

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.