Čas branja: 2 min
17.04.2010  13:05
Kljub temu, da je Slovenija lepa dežela, mora po mnenju Boruta Pahorja postati tudi urejena. "Le v tako deželo ljudje radi prihajajo," pravi.
avtor

Borut_Pahor.1271570400.JPG
Borut Pahor se sprašuje, če lahko z davki spodbudili ljudi, da bi svojo okolico uredili boljše, kot jo.

Učence je pozval, naj bodo prijazni do drugega tudi, kadar drugi niso prijazni do njih. Glede okolja pa je dejal, da "če bo vsak poskrbel zase, drugemu za njih ne bo treba skrbeti in bomo imeli urejeno okolico, kar si želimo". Nato je skupaj z učenci pobiral smeti okoli šole.

Kot je pojasnil v izjavi za medije, pogosto rečemo, da smo "od staršev in starih staršev podedovali okolje ter da smo zavezani, da ga našim otrokom prepustimo vsaj tako čistega, lepega in urejenega, kot smo ga podedovali".

Akcija ima vzgojni pomen tudi zame

"Slovenija je lepa dežela, ampak lepih dežel je še veliko. Če hočemo, da ima še kakšno prednost, potem mora biti tudi urejena," je prepričan Pahor. V urejeno deželo pa ljudje po njegovih besedah radi prihajajo.

Slovenija ni tako čista in urejena, kot bi lahko bila, je ocenil Pahor in pri tem izpostavil javne površine. Kot pravi, "vsak že poskrbi doma zase, ampak moramo tudi eden za drugega".

"Fasade na hišah bi morale biti ne samo lepo urejene, ampak tudi toplotno izolirane," meni Borut Pahor.

Vseslovenska čistilna akcija ima vzgojni pomen, "tudi zame, saj se tudi mi spreminjamo", je dejal. Spreminjajo pa se po njegovem mnenju tudi generacije. "Ko smo bili v srednji šoli, smo kadili in odvrgli cigaretne ogorke, kamorkoli nam je pasalo. Zdaj tega ne storimo več, se že pazi, kam se vrže ogorek," pojasnjuje premier.

Pahor se sprašuje glede upravičenosti davkov na pomanjkljivo izolirane hiše

Ob tem je opozoril tudi na problem fasad. Te bi morale biti po njegovem mnenju ne samo lepo urejene, ampak tudi toplotno izolirane, kar prinaša nova tehnologija. Vprašal se je tudi, ali bi lahko z davki spodbudili ljudi, da bi svojo okolico uredili boljše, kot jo.

Pahor je spomnil tudi na akcijo iz 80. let prejšnjega stoletja Slovenija, moja dežela, ki je po njegovih besedah spodbudila tudi malo nacionalne zavesti, da smo Slovenci in gospodarji na svojem. Prav tako pa je, kot poudarja, skušala tudi povedati, da moramo biti dežela prijaznih ljudi. Na to se je treba zdaj znova spomniti, odziv na današnji akciji pa kaže, da "znamo poskrbeti eden za drugega in to se mi zdi imenitna stvar", poudarja premier.

Več utrinkov z njegovega obiska ljubljanske šole si oglejte v galeriji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TRANS-LOG
Novice
Novice Adria Airways: že druga napoved dokapitalizacije v zadnjem mesecu. Kaj se dogaja?

V Adrii Airways so 25. oktobra napovedali dokapitalizacijo vsaj deset milijonov evrov, zdaj pa napovedujejo še štiri milijone

FINANCE
DRAŽBE
Članki
Članki Dražbe: To so stavbna zemljišča, na katerih boste lahko gradili hiše in stanovanja

Izklicne cene se začnejo pri 20 tisočakih in segajo do 1,36 milijona evrov

MANAGER
Slovenija
Slovenija (intervju) Zakaj lastnika Dewesoft pod ceno prodajata zaposlenim – in ali bo vse padlo v vodo? 2

Zakaj Jure Knez, direktor in večinski lastnik zelo uspešnega trboveljskega tehnološkega podjetja, nenadoma misli, da v Sloveniji...

FINANCE
Cinkarna Celje v tretjem četrtletju: upad prihodkov in razpolovitev dobička 2

V tretjem četrtletju so prihodki medletno upadli za 28 odstotkov, dobiček za 55 odstotkov

MOJEFIN
Razno
Razno (podarimo 170 knjig) Kaj moramo starši naučiti otroke, preden gredo od doma

Vsem udeležencem 8. dneva mojih financ, ki bo 22. novembra v Kristalni palači, Slovensko zavarovalno združenje podarja izvode Kaj moramo...

FINANCE
Članki
Članki Bodo upokojenci lahko kmalu delali in prejemali polno pokojnino? 2

Spremembe pokojninske zakonodaje naj bi bile pripravljene v prvi polovici prihodnjega leta