17.04.2010  13:05
Kljub temu, da je Slovenija lepa dežela, mora po mnenju Boruta Pahorja postati tudi urejena. "Le v tako deželo ljudje radi prihajajo," pravi.
avtor

Borut_Pahor.1271570400.JPG
Borut Pahor se sprašuje, če lahko z davki spodbudili ljudi, da bi svojo okolico uredili boljše, kot jo.

Učence je pozval, naj bodo prijazni do drugega tudi, kadar drugi niso prijazni do njih. Glede okolja pa je dejal, da "če bo vsak poskrbel zase, drugemu za njih ne bo treba skrbeti in bomo imeli urejeno okolico, kar si želimo". Nato je skupaj z učenci pobiral smeti okoli šole.

Kot je pojasnil v izjavi za medije, pogosto rečemo, da smo "od staršev in starih staršev podedovali okolje ter da smo zavezani, da ga našim otrokom prepustimo vsaj tako čistega, lepega in urejenega, kot smo ga podedovali".

Akcija ima vzgojni pomen tudi zame

"Slovenija je lepa dežela, ampak lepih dežel je še veliko. Če hočemo, da ima še kakšno prednost, potem mora biti tudi urejena," je prepričan Pahor. V urejeno deželo pa ljudje po njegovih besedah radi prihajajo.

Slovenija ni tako čista in urejena, kot bi lahko bila, je ocenil Pahor in pri tem izpostavil javne površine. Kot pravi, "vsak že poskrbi doma zase, ampak moramo tudi eden za drugega".

"Fasade na hišah bi morale biti ne samo lepo urejene, ampak tudi toplotno izolirane," meni Borut Pahor.

Vseslovenska čistilna akcija ima vzgojni pomen, "tudi zame, saj se tudi mi spreminjamo", je dejal. Spreminjajo pa se po njegovem mnenju tudi generacije. "Ko smo bili v srednji šoli, smo kadili in odvrgli cigaretne ogorke, kamorkoli nam je pasalo. Zdaj tega ne storimo več, se že pazi, kam se vrže ogorek," pojasnjuje premier.

Pahor se sprašuje glede upravičenosti davkov na pomanjkljivo izolirane hiše

Ob tem je opozoril tudi na problem fasad. Te bi morale biti po njegovem mnenju ne samo lepo urejene, ampak tudi toplotno izolirane, kar prinaša nova tehnologija. Vprašal se je tudi, ali bi lahko z davki spodbudili ljudi, da bi svojo okolico uredili boljše, kot jo.

Pahor je spomnil tudi na akcijo iz 80. let prejšnjega stoletja Slovenija, moja dežela, ki je po njegovih besedah spodbudila tudi malo nacionalne zavesti, da smo Slovenci in gospodarji na svojem. Prav tako pa je, kot poudarja, skušala tudi povedati, da moramo biti dežela prijaznih ljudi. Na to se je treba zdaj znova spomniti, odziv na današnji akciji pa kaže, da "znamo poskrbeti eden za drugega in to se mi zdi imenitna stvar", poudarja premier.

Več utrinkov z njegovega obiska ljubljanske šole si oglejte v galeriji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Mladi postajajo aktivnejši. Kaj hočejo naši in kakšni so v primerjavi z evropsko mladino?

Nekaj zanimivosti iz različnih raziskav: letos je volilo več mladih Slovencev kot prej, Piratom bi dali toliko poslanskih mest, kot jih...

FINANCE
Bolnišnice – kje zdravniki in sestre naredijo največ in kje najmanj 2

Produktivnost je sila različna, pri plačilu večinoma še vedno uravnilovka

FINANCE
Ne bodimo kot Trump 5

Ni več časa, da bi spet dvignili roke nad zdravstveno reformo

FINANCE
Tujci v Sloveniji: koliko služb in kakšne plače Slovencem dajo tuji lastniki – zadnji, 12. del, Rusija

Ob poplavi prodaj slovenskih podjetij tujcem smo pripravili celosten pregled, kako v Sloveniji poslujejo podjetja s tujimi lastniki. Pred...

TOP JOB
Delavci
Delavci Seznam 100 slovenskih podjetij, ki najbolje plačujejo svoje zaposlene 3

Gospodarska rast je zvišala povprečne plače – zaradi dodatkov za uspešnost so se ponekod povprečne plače zvišale tudi za tretjino

PRO
Članki
Članki Litijeve baterije zdaj poleg avtomobilov tesla poganjajo tudi vrtna orodja

Vsaka energetska revolucija prinese bitko za vire kot tudi nov tehnološki napredek

MANAGER
Manager
Manager (intervju) Odhod 8.000 Slovencev v tujino bi moral biti znamenje, da nekaj ni v redu 4

Kaj Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, očita Cerarjevi vladi, kaj bi si želel od nove, kako naj bi reševali...

AVTO
Posel
Posel Trump je evropski avtomobilski industriji zagrozil z uvedbo 20-odstotnih carin 7

Zagrožene carine pri uvozu evropskih avtomobilov v ZDA bi bile s tem kar osemkrat višje od zdajšnjih