Unaico - nateg naivnežev ali prihodnja zgodba o uspehu?

Čas branja: 3 min
11.04.2010  11:49
To se sprašujejo številni, ki jim je bil predstavljena švedska spletna socialna mreža; ATVP opozarja na kršitve

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Enigro dodaj
Alain Al Soufi dodaj
ATVP dodaj

Kaj smo brali ta teden

Še enkrat objavljamo enega od najbolj branih člankov ta teden. Obenem vas pozivamo, da preberete dosedanjo debato bralcev in zapišete vaše mnenje.

Bralci nas opozarjajo na domnevno denarno verigo Unaico, pri kateri slovenski posredniki za švedsko podjetje novačijo vlagatelje k nakupu delnic in trgovanju na interni borzi.

alain al soufi
"Menim, da je 50 odstotkov verjetnosti, da gre pri Unaicu za prevaro, svoj vložek v podjetje pa jemljem kot špekulacijo," nam je povedal nekdanji borzni posrednik Alain Al Soufi.

Konferenčne sobe slovenskih hotelov v zadnjih dneh pogosto gostijo poslovneže iz Švedske, ki predstavljajo poslovni načrt družbe Enigro, ki namerava s svojo družbo Unaico ustvariti spletno socialno mrežo SiteTalk. Enigro je holding, ki je v 49-odstotni lasti vlagateljev. Ti s plačilom določenega zneska postanejo lastniki delnic Enigra. S temi se lahko trguje le na notranjem trgu (na njihovi spletni strani), v dveh letih pa želijo kotirati tudi na borzi.

Spletna stran brez kontaktnih podatkov

Enigro po podatkih na predstavitvi deluje v štirih državah v Evropi in treh v Aziji. Za vključitev v sistem je treba plačati 150, 500 ali dva tisoč evrov. Prvi paket je namenjen le državam v Aziji, kjer je nižji življenjski standard. Prodajalci paketov so nagrajeni po uspešnosti, nagrade pa so od prestižnih ur do vile na Tajskem. Načrtujejo, da bo SiteTalk mogoče uporabljati za nakupe, vlaganja, potovanja, spletno bančništvo in igranje pokra.

Edina kontaktna številka podjetja je avtomatski odzivnik podjetja, ki naj bi ljudem pomagal pri prodaji storitev. Zanimivo je, da lahko oseba, ki se je odločila udeležiti prestavitve sistema v živo, predstavitev celotne zadeve na računalniku vidi šele pol ure pred predstavitvijo v živo, ob tem, da je tisti, ki je to osebo povabil, ob njej. Zanimiva pa je tudi njihova trditev, da je danes za finančno neodvisnost treba zaslužiti osem tisoč evrov na mesec.

Al Soufi: 50-odstoten sem, da ne gre za prevaro

V Unaico je vložil tudi nekdanji borzni posrednik Alain Al Soufi. Pravi, da gre pri podjetju Unaico za tipični mrežni marketing.

"Ali gre za denarno verigo ali zakonito trženje, ki se bo razvilo v dober posel, pa ostaja vprašanje. Pripisujem 50 odstotkov vrednosti, da gre pri tem za prevaro, svoj vložek v podjetje pa jemljem kot špekulacijo. Nihče na tej točki ne more jasno povedati, ali gre za denarno verigo ali resen posel, še najmanj pa policija, ki ne razume, za kaj gre. To vedo le vodilni v podjetju. V treh do štirih mesecih se bo iz razvoja spletne strani pokazalo, ali je stvar resna ali pa gre za prevaro. V tem hipu je prezgodaj za kakršnekoli sklepe. Pri trgovanju na njihovi spletni strani gre za trgovanje z opcijami, ne delnicami. V primeru trgovanja z delnicami bi bila potrebna poravnava, trg opcij pa lahko vodi samo podjetje," nam je pojasnil Al Soufi.

V primeru, da bi SiteTalk postal novi Facebook pričakuje, da bi s to naložbo zaslužil tudi do 300-krat.

Nelegalno organiziranje trgovanja z vrednostnimi papirji

Kot so nam pojasnili na ATVP, po slovenski zakonodaji nihče ne sme ponujati vrednostnih papirjev in jih uvrstiti v trgovanje na borznem trgu brez objavljenega prospekta in potrebnih dovoljenj. "Organizirano trgovanje prek spletne strani izdajatelja, ki za navedeno nima ustreznega dovoljenja, je v nasprotju z zakonom," so nam pojasnili na ATVP. Ob dejstvu, da sta morali tudi Švedska, od koder prihaja Unaico, in Nemčija, kjer ima omenjeno podjetje sedež, kot članici EU uvesti direktivo o ponudbi vrednostnih papirjev, na ATVP domnevajo, da imajo tudi v teh dveh državah podobne zakone.

Če je v tem hipu težko sklepati, ali gre pri tem le za inovativno zbiranje kapitala ali za denarno verigo, pa lahko mirno rečemo, da podjetje pri organizaciji trgovanja z vrednostnimi papirji na spletni strani krši zakonodajo.

Policija svari

Pazite se organizatorjev denarnih verig iz Skandinavije

Kot smo že poročali v članku Pozor, nove denarne verige, je policija pred velikonočnimi prazniki opozarjala na organizatorje denarnih verig, ki prek spleta novačijo vlagatelje pod pretvezo vlaganja v nove socialne mreže. Nepooblaščeni ponudniki pobirajo vložke od petsto do dva tisoč evrov pod pretvezo svetovanja in z aktivnim vključevanjem tujih državljanov, praviloma iz Skandinavije ali zahodnoevropskih držav. Policisti so v sporočilu za javnost ugotavljali, da organizatorji denarne verige manj poučenim vlagateljem ponujajo svoje delnice, s katerimi se trguje na interni strani tega podjetja, obljubljene pa so tudi dividende. Policijo smo včeraj vprašali, ali opozarja na podjetje Unaico, a odgovora nismo prejeli. Obljubili so ga za danes.

Avtorja: Jure Ugovšek in Žiga Zaplotnik


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Pridržani Janez Zemljarič že na prostosti 122

NPU preiskuje poravnavo v poslu nakupa operacijskih miz, pri čemer naj bi bil udeležen Janez Zemljarič. Ta je bil med preiskavo pridržan

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z zamahom roke lahko prižgete luč ali dvignete roleto 1

Stikala, ki jih razvijajo v podjetju Anigmoteh, lahko upravljamo kar z gibi rok, ki jih zazna senzor

FINANCE
Članki
Članki Se znamo našminkati? 1

Kdor že do zdaj ni dobro upravljal podjetja, ki ga prodaja, bo lahko srečen, če ga bo kateri sklad sploh hotel kupiti.

PRO
Članki
Članki Brezplačna priloga Nepremičnine 2019

Slovenski trg nepremičnin ima dva obraza. Povpraševanje po stanovanjih je zelo veliko, zato se v dveh največjih slovenskih mestih gradi...