Pahor: Evropske gazele bomo ujeli v treh letih

Čas branja: 2 min
01.04.2010  15:07  Dopolnjeno: 01.04.2010 15:30
Obenem premier napoveduje nov rebalans proračuna, v katerem bo vlada dodatno oklestila stroške

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Borut Pahor dodaj

F37ZS_pahor_borut24_ih.1270127321.jpg

"Gospodarska rast je zaenkrat napovedana v višini 0,6 odstotka, anketna brezposelnost pa je malenkost višja od naših želja. Največ težav imamo pri primanjkljaju, ki bi ga radi znižali za pol odstotka. Najbrž bo za to potreben nov rebalans proračuna," je po seji vlade razložil premier Borut Pahor.

Ob tem obljublja, da bo vlada pregledala, kje vse se še da znižati stroške države. "Če bo šlo po načrtih, bomo evropske gazele ujeli v dveh, treh letih," je optimističen Pahor.

"Do napredka smo prodirali po bočnih položajih"

pahor semafor

»Ne moremo reči da napredka ni bilo. Prodirali smo po bočnih in drugih položajih, trudimo se na vseh ministrstvih,« je po seji vlade deloma v šali povedal premier Borut Pahor. Dejal je, da je razvojnega ministra Mitjo Gasparija pooblastil, da priganja ministre ne glede na vljudnost.

O enomesečnem napredku

Zakon o upravljanju kapitalskih družba je prišel v fazo odločanja v DZ, pove Pahor. Zakon o preoblikovanju Kada in Soda že korak bližje vladi. Tudi zakon o agenciji za javna naročila je šel v medresorsko usklajevanje, štirje drugi zakoni pa so šli iz osnutka v pripravo. V razpravo državnega zbora je prešel tudi zakon o zdravstveni dejavnosti.

»Ostaja ena sama zelena, s čimer nisem zadovoljen, vendar to pomeni, da nas čaka še veliko delo.«

Vlada snuje pomoč za gradbenike

In kaj Slovenijo trenutno najbolj teži? "Recesijo smo premagali, velik problem, ki je pred nami pa je gradbeništvo," pravi Pahor in hkrati poudarja, da država ne bo reševala menedžerjev propadlih gradbenih podjetij, bo pa poskrbela za ljudi, ki bodo izgubili delo.

V kakšnih težavah so torej gradbinci? "Če z ministri o tem govorimo po polnoči, to pomeni, da so stvari resne. Nekateri predlogi so na mizi, jutri se na to temo še sestanemo," pravi premier. Ukrepov še ne želi navesti, saj še niso dokončni.

"Ne želim, da ljudje odložijo mobilne telefone"

»Nihče ne sme imeti občutka, da mu nekdo prisluškuje. Pri nas je ta strah razširjen kot nepotrebni pesimizem gospodarske krize,« je prisluhe ministrom in poslancem DZ komentiral Pahor. » Ne bi rad, da bi kdorkoli v državi odložil mobilni telefon, zaradi tega ker med telefoniranjem ne bi počutil varnega.« Pahor pojasnjuje, da bo ustanovil posebno delovno skupino, ki se bo ukvarjala s prisluhi in sprejemala zakone v zvezi s tem, več podrobnosti pa bo znano v prihodnje.

"Želim , da bi se nepotrebna skepsa odpravila, da bi se v Sloveniji, kot je bila že želja prejšnjega premierja, spet počutili sproščeno," je zaključil Pahor.

Poslanska skupina SDS pa je na predsednika odbora za obrambo Jožefa Jerovška danes naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi obravnavali prisluškovanje na obrambnem ministrstvu in uhajanje strogo zaupnih podatkov, pridobljenih s strani policije. Pahor je danes po seji vlade sicer povedal, da ga je poročilo, ki mu ga je predložila notranja ministrica Katarina Kresal, prepričalo, da podatki niso ušli v javnost s strani policije.

O prvem aprilu

Prvi april je čas, ko človek lahko reče, nekaj kar ni res, pove Pahor in doda: »Jaz se imam za dobrega kriznega managerja.«


Več iz teme:  

Preberite tudi:

01.04.2010
01.04.2010

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Ne potrebujemo muhastega Putina 6

Škoda je časa za Rusijo. Raje se ukvarjajmo z Ameriko, Nemčijo in Indijo.

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Makedonski Watergate: v prisluhih tudi Slovenci 3

V prisluhih so ujeti tudi Slovenci, zatrjuje Zoran Zaev, vodja največje opozicijske stranke, in oblast obtožuje, da je protizakonito...

PRO
Članki
Članki Brezplačna priloga Nepremičnine 2019

Slovenski trg nepremičnin ima dva obraza. Povpraševanje po stanovanjih je zelo veliko, zato se v dveh največjih slovenskih mestih gradi...