Pro Plus: Zaradi Travna smo plačali nemalo odškodnin

30.03.2010  10:01  Dopolnjeno: 30.03.2010 16:30
Bojan Traven je imel popolno novinarsko svobodo, ki pa jo je kot urednik pogosto izrabil, pravijo v Pro Plusu, ki ga vodi Pavel Vrabec. Zanikajo, da bi k razrešitvi Travna botrovali kakršnikoli pritiski

Traven odhaja k Vodušku?

Traven naj bi po pisanju zurnal24 odhajal na Info TV, ki ga vodi Vladimir Vodušek. Ta je za omenjeni spletni portal dejal: "Z njim smo se že nameravali dogovarjati, ideja se mi zdi zanimiva. Zanj se mi zdi najboljše uredniško delo."

Uros_Slak_08.1246541562.jpg

Voditelj oddaje Svet na Kanalu A Uroš Slak je danes obvestil vodstvo, da je zjutraj na pošto oddal svojo odpoved. Kot smo že poročali zjutraj, so sinoči odgovorni na Pro Plusu, kjer pripravljajo programe POP tv, Kanal A in TV Pika, razrešili odgovornega urednika iste oddaje Bojana Travna. Slak se je za svoj korak odločil prav zaradi razrešitve Travna. "Ne morem delati v hiši, kjer zaradi svobode govora človek leti na cesto," nam je dejal. Dodal je, da ne ve, kako dolgo bo še moral voditi omenjeno oddajo, saj ne ve, kako dolgi odpovedni rok ima.

Traven: Ostajam v novinarstvu

Bojan Traven

Traven nam je danes potrdil, da je dobil enostransko odpoved delovnega razmerja. Dodal je, da bo izkoristil trimesečni odpovedni rok, vendar še ne ve, kaj bo počel. "Zagotovo bom ostal v novinarstvu," še pravi.

Spomnimo, da je Traven v nedavnem intervjuju za prilogo Vikend v Delu in Slovenskih novicah dejal, da je usoda Sveta odvisna zgolj od njega in da bo oddaja na sporedu, dokler se bo njemu še ljubilo. To naj bi prelilo kapljo čez rob pri razhajanjih z vodstvom Pro Plusa.

Naši neuradni viri pravijo, da ima Traven od danes onemogočen vstop v prostore Pro Plusa. Njegovo mesto od danes zaseda

voditelj oddaje Svet Gregor Trebušak, so naše neuradno pisanje iz Pro Plusa potrdili s sporočilom za javnost. V njem ne omenjajo zgornjih navedb.

Pro Plus: Pri naših zaposlenih smo vedno spodbujali nepristranskost

Medtem pa v Pro Plusu ostro zanikajo poseganje v svobodo izražanja. »Pri urednikih, novinarjih, voditeljih in vseh ostalih sodelavcih, ki bdijo nad pripravo novic na Pro Plusu, se je vseskozi spodbujala nepristranskost, profesionalnost in suverene uredniške odločitve. Nikoli v 15-letni zgodovini hiše ni imela vpliva na poročanje in poslovanje nobena politična, gospodarska ali civilna opcija,« pravijo.

Dodajajo, da je imel Bojan Traven popolno novinarsko svobodo, ki pa jo je kot urednik »pogosto izrabil, ignoriral temeljna načela novinarske etike, kršil svobodo do zasebnosti in na druge nedovoljene načine posegal v osebnostne pravice posameznikov«. To so, kot pravijo v Pro Plusu, večkrat prepoznala številna sodišča, za kar je medijska hiša plačala nemalo odškodnin in denarnih kazni.

Nobenih pritiskov

»Ostro zanikamo, da bi k prekinitvi pogodbe z odgovornim urednikom Bojanom Travnom botrovali kakršni koli politični, gospodarski ali drugi pritiski. Kot gospodarska družba pa imamo kot vsako drugo podjetje pravico, da izberemo svojo ekipo ljudi, ki omogoča uspešen razvoj podjetja,« še poudarjajo v Pro Plusu. Več o tej temi in kaj so nam dejali v Pro Plusu, bomo pisali v jutrišnjih Financah.

Kako so v Pro Plusu sporočili javnosti, da bo oddaja Svet imela novega urednika (in nič o tem, da je eden od voditeljev dal odpoved), si lahko preberete v spodnjem okvirčku.

Sporočilo za javnost Pro plusa

Svet na Kanalu A z novim urednikom

Gregor_Trebusak_.1269941481

Z današnjim dnem mesto urednika oddaje SVET

na Kanalu A prevzema Gregor Trebušak.

Gregor Trebušak je mlad, prodoren posameznik, že z bogatimi izkušnjami tudi s področja urednikovanja. V SVETU je bil v letošnjem letu poleg voditeljstva že sedaj pri dnevni pripravi novic desna roka odgovornega urednika oddaje oziroma je uspešno skrbel za dnevno urednikovanje oddaje. Zurnal sicer piše, da naj bi Trebušak urednikoval samo do povratka dnevne urednice Barbare Pance, ki je na porodniški.

Pavel Vrabec, generalni direktor PRO PLUS:

»SVET sodi med najbolj gledane oddaje v državi in tudi želimo, da oddaja ostane do aktualnih političnih, gospodarskih, družbenih dogajanj pri poročanju s samostojnimi odločitvami, s pokončno, neopredeljeno, objektivno držo. In to držo bomo z Gregorjem Trebušakom ohranili. Razlog za prekinitev pogodbe z Bojanom Travnom je, da v njem dolgoročno ne vidimo posameznika, ki bi bil dovolj osebnostno motiviran za delo, ki ga podjetje lahko omogoči, kar je posredno nakazal javnosti že sam, predhodno pa smo slednje iz razgovorov z njim razbrali tudi sami. Za SVET želimo, da ostane paradni konj programa Kanala A. Informativno se bo širil, za kar potrebujemo človeka, ki bo skupaj z nami in uigrano novinarsko ekipo SVETA razvojno deloval uspešno. Gregorja poleg izkušenj odlikuje tudi profesionalnost, zavzetost, pozitiven pristop in se tako intenzivnejšega sodelovanja z njim veselimo.«

Gregor Trebušak bo poleg funkcije urednika kot doslej še naprej tudi vodil prva večerna poročila slovenskih televizij.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Preberite tudi:

30.03.2010
28.06.2010

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Pro Plus odpustil še petdeset sodelavcev 71

Medijska hiša, ki je v lasti Američanov in jo vodi Pavel Vrabec, naj bi po nekaterih podatkih skupno odpustila že sto ljudi, prav tako...

FINANCE
Članki
Članki Janša: Upam, da bo prevladal razum, da se ne bo rušilo lastne vlade 83

Če bi nekateri premislili, preden so dali izjave, potem ne bi bilo v takšni zapleteni situaciji, je povedal Janez Janša

FINANCE
Članki
Članki Cherchez la femme* 67

Prihod ženske za krmilo deluje kot »spin«, s katerim se hoče politična elita izogniti globljim, strukturnim in sistemskim spremembam.

FINANCE
Članki
Članki Čander: Nekoč bodo med poslanci sedeli tudi drugje zaposljivi strokovnjaki 36

Spremljamo Poglede Slovenije, kjer je govora o razmerah v Sloveniji v obdobju razpada levih in desnih političnih elit

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Ne bi rinil nazaj in ne naprej v komunizem 7

Na Brdu pri Kranju predsednik države gosti razpravo o Sloveniji 2030

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova s 55 glasovi izvoljena za mandatarko 607

Poslanko PS Alenko Bratušek so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju s 55 glasovi za in 33 proti potrdili za mandatarko slovenske...

FINANCE
Članki
Članki (galerija) Janša svari pred totalitarno ideologijo 553

Janša: "Napadene so bile prav tiste institucije, ki zagotavljajo korektiv grobemu delovanju trga oziroma pri nas tovarišijskega...

PRO
Članki
Članki 109 razlogov za vašo prvo kripto e-knjigo

Vse, kar se vam plete po glavi, pa ne veste, koga vprašati, smo zbrali v e-knjigi Kriptovalute in kriptožetoni. 109 vprašanj in...