GM bo odpoklical 1,3 milijona vozil

Čas branja: 1 min
02.03.2010  08:59
Seriji odpoklicev se je danes pridružil še ameriški gigant GM, ki bo v Severni Ameriki odpoklical dober milijon vozil

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors (GM) bo odpoklical 1,3 milijona avtomobilov v Severni Ameriki zaradi napake v volanih, poroča Reuters. Do zdaj se je zaradi težave s servo volanom zgodilo 14 prometnih nesreč, ena oseba se je poškodovala, so danes sporočili iz družbe.

Ameriški nadzorni organi so januarja po prejemu več kot 1.100 pritožb o težavah s servovolanom sprožili preiskavo glede 905 tisoč GM modelov cobalt v ZDA.

chervolet_cobalt_BL.1267517641.JPG
Foto: © Bloomberg businessweek

"Vozila še vedno varna"

GM bo zato v ZDA odpoklical več modelov, in sicer chevrolet cobalt, proizvedenega med leti 2005 in 2010 in pontiac G5, letnik 2007 do 2010. V Kanadi bodo odpoklicali model pontiac pursuit, letnik 2005 in 2006, v Mehiki pa pontiac G4, prav tako letnika 2005 in 2006. Skupaj naj bi odpoklic obsegal 1,3 milijona vozil. Za Evropo za zdaj ni predvidenih odpoklicev.

Kot so še sporočili iz GM, so se za odpoklic odločili na podlagi lastne raziskave, ki se je začela že leta 2009. Pojasnili so še, da so lahko omenjena vozila še vedno varna, vendar pa bodo vozniki morali vložiti nekaj več napora pri upravljanju volana pod hitrostjo 25 kilometrov na uro. Vozniki bodo prav tako opazili opozorilno lučko in slišali opozorilen pisk, če bo volan odpovedal.

Napaka se pojavlja pri starejših modelih

"Ugotovili smo, da se ta napaka pojavlja v starejših modelih, ki niso več v garanciji," so še sporočili iz GM in dodali, da trenutno razvijajo rešitev za napako.

Odpoklic je zadnji v nizu odpoklicev, ki so jih v tem letu najavili avtomobilski proizvajalci. Spomnimo, Toyota je letos po več smrtnih primerih odpoklicala že prek 8,5 milijona vozil. Svoje modele sta odpoklicala tudi Honda in Hyundai.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

03.03.2010

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

OK & EN
Novice
Novice Nemški ribič Slovenijo zaradi nasipa v Lučah prijavil Evropski komisiji

Nemški ribič Rolf Küsters je na Evropsko komisijo in slovenski urad za turizem v Münchnu naslovil pismo v imenu več kot 50 ribičev iz...

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Naš cilj ni večja proizvodnja

Anton Černih, predsednik uprave Slovenske industrije jekla, o prestrukturiranju programa, pričakovanjih ruskih lastnikov in menjavah...

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...