Dr. Pavel Turner: Prvi Slovenec v evropskih borznih krogih

Čas branja: 3 min
02.07.2002  16:50  Dopolnjeno: 02.07.2002 17:03
Dr. Pavel Turner: Prvi Slovenec v evropskih borznih krogih

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Kniga Turenrjev zbor, 1252002

Prvo številko nove znanstvene publikacije Studie historice Slovenice sta izdajatelja, mariborska univerza in zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča iz Maribora, namenila dr. Pavlu Turnerju, "svetovljanu, publicistu, mecenu in vzgojitelju", kot je uvodoma o njem zapisal prof. dr. Darko Friš, glavni urednik zbornika.

Pavel Turner je bil rojen 21. januarja 1842 na najvišji kmetiji framske župnije na Pohorju. Po osnovnem šolanju, ki ga je začel v framski šoli, je leta 1857 vstopil v prvi gimnazijski razred v Mariboru in tu leta 1865 maturiral. Po maturi je prek Dunaja, Berlina in Hamburga končno prispel v Anglijo, v Hull, kjer so ga sprejeli v Christian and Litterary Society. "V tem zavodu sem slišal prvikrat predavanje o zasebnem in narodnem gospodarstvu ..." je veliko let pozneje zapisal v svojih prvih spominih: "Spomini iz mojega življenja I."

Prvi stik z borzniki

Čez čas ga je namesto na Dunaj, kamor je bil namenjen, pot zanesla v London, k družini Biedermann, ki se je štela med odlične "borzijance". Bil je vzgojitelj njihovih dveh sinov do njunega odhoda na College leta 1869. Vrnil se je na Dunaj, da tam dokonča študij in opravi državne izpite za gimnazijsko profesuro. Pa se je vse skupaj obrnilo. V začetku šolskega leta 1869/70 se je pripravljala jugoslovanska univerza v Zagrebu. Potrebovali so nove profesorje, Turner pa se je rad pečal z narodnogospodarskimi študijami. Zlasti Strossmayer, Rački, Miklošič in Davorin Trstenjak so ga pregovorili, da se je spoprijel s pravnim študijem in se tako pripravljal za docenturo narodnega gospodarstva na prihodnji univerzi. Londonski prihranki so kmalu skopneli, in da bi lahko uresničil svoje študijske načrte, je za svoje preživetje prevzel vzgojiteljsko službo pri grofu Namesu, ki je bil zet takrat znamenitega predsednika dunajske borze, barona Wodianerja. Iz tega obdobja je Turnerju najbolj ostal v spominu grofov nauk: "Kdor pravi čas ne odpre gobca, mora odpreti mošnjo", ko je grof mlademu Turnerju, nekadilcu, ponudil cigaro, Turner pa je odvrnil, da ne kadi, če pa bo, bo le najboljše cigare. In jih je dobil.

Doktor prava

Turner je decembra 1873 prvi doktoriral iz prava na strasburški univerzi. Ampak njegovi načrti, profesura na zagrebški univerzi, so se tudi tokrat razblinili. Odšel je na Dunaj, zatem v Pariz in leta 1875 za deset let nastopil službo v Budimpešti pri baronu Edelsheimu - Gyulaiju. Spet kot vzgojitelj. V tem času je veliko potoval, spremljal dogajanja po vsej Evropi, se uveljavljal tudi kot publicist, saj je že od šestdesetih let veliko pisal v slovenske časnike, in kot o njem v zborniku piše Dragan Potočnik: "Turner je prvi uvedel feljton v slovensko novinarstvo."

Mariborsko obdobje

O Turnerjevi mariborski dobi od leta 1903 do 1924 je Jana Zadravec Špendl med drugim zapisala: "Vzgajati Slovence po vzoru zahodne Evrope, jih prepričati, da se morajo spogledovati s svetom, toda ohranjati in ustvarjati svojo kulturo, je bil Turnerju najvišji cilj. ... Uspevalo mu je zaradi močne volje in seveda bogastva. ... Turner je bil eden redkih Slovencev, ki jim je uspelo postati svetovljan in obenem ostati narodno zaveden."

Še pred svojo vrnitvijo je Turner v Mariboru začel kupovati posesti. Pod Kalvarijo, v Krčevini in Vehovarjev vinograd. Posest mu ni prinašala veliko dobička, postala pa je zbirališče slovenske in slovanske družbe. Na posesti, ki jo je sam poimenoval Picardija, po enem izmed prejšnjih lastnikov Picardu, so ga obiskovali pesniki in pisatelji. S Cankarjem pa se ni strinjal, o čemer priča pismo, ki mu ga je poslal dr. Jakob Sket: "Glede Cankarja se strinjam popolnoma s Teboj. Morda se strezni enkrat. Hlapec Jernej je še najbolj pametno delo njegovo, če se nam le ena 'fiksna ideja' predstavlja, katere niti socijalni demokrati ne zagovarjajo ..."

Mecen in zapuščina

Turner je poznal tudi življenje brez denarja, vendar z izredno voljo po znanju. "Zagotovo je bil to kasneje eden izmed razlogov, da je marsikomu z veseljem priskočil na pomoč. S premoženjem, ki si ga je nabral v tujini, skromnim življenjem in pametnim nalaganjem denarja je posameznikom in institucijam lahko pomagal do konca svojega življenja," meni Jana Zadravec Špendl.

Pavel Turner je umrl 25. septembra 1924 na svojem posestvu v takratni Krčevini pri Mariboru. Jutro je takrat zapisalo: "V hiši pod Kalvarijo gore sveče. Tam spi dobri starec. Pokojno so mu sklenjene roke in oči voljno zaprte."

V svoji zadnji oporoki (avgust 1924) je večino svojega premoženja namenil za "dr. Pavla Turnerja ustanovo za izpolnjevanje strokovne in svetovne izobrazbe absolviranih slovenskih juristov in filozofov". Velik del zapuščine pa je namenil zgodovinskemu društvu, katerega dolgoletni načelnik je bil, sorodnikom in posameznikom.

Turnerjev zbornik kot prvo številko znanstvene publikacije Studie historice Slovenice prodajajo v Kulturno-umetniškem društvu dr. Pavla Turnerja v Framu, stane pa tri tisoč tolarjev.


Več iz teme:  

FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci