Čas branja: 2 min
24.01.2010  22:30
Slovenijo pospešeno "prevzemajo" novi, a stari lobiji

Obveščaj me o novih člankih:  

Vsako leto mislim, da huje, kot je, ne more biti. Pa sem nato vedno znova presenečena - negativno. Vsako leto je huje. Pa ne mislim na gospodarsko krizo, ki vse skupaj še poslabša. Mislim na zakulisne igrice, stanje duha, moralo, če hočete.

Slovenijo pospešeno "prevzemajo" novi, a stari lobiji. Volitve leta 2004 niso prinesle le zamenjave oblasti, prinesle so nove "prijatelje", nove "svetovalne pogodbe", nove delitve premoženja. Pravila se niso spremenila, le obrazi so se (deloma) zamenjali. Po volitvah leta 2008 se na prizorišče spet počasi vračajo stari obrazi, tisti, ki so po gospodarstvu in politiki šarili vse od osamosvojitve. Metode dela ostajajo. Še več, zadnje čase se zdi, da jih glavni akterji niti ne poskušajo več prikriti.

Pri nas se vsak dan postavljajo "novi standardi", kot bi rekel premier Pahor. Pa to ne pomeni, da so ti standardi višji. Ko ministrove laži postanejo napaka in županove donacije vrednota, je naravna posledica razpad podsistemov. Ni čudno, da sta denimo gospodarstvo in zdravstvo v razsulu. So what, mi to rešujemo s kulturnim bojem. Mi iščemo konsenz, ta nas bo popeljal iz krize, z njim bomo iz nje "izšli kot zmagovalci".

Premier se medtem ukvarja s spori med gospodarskimi družbami, z zadevami, ki bi jih morali rešiti direktorji, za kar so tudi plačani, pa se nato še pritožujejo, da ne dovolj. Premier se srečuje z interesnimi skupinami, malo popusti enim, malo drugim, vse za socialni mir. Rešitve glavne težave, preveč potratne države, pa ni. In ni voditelja, ki bi znal udariti po mizi: "Reforma bo in pika!" Tega ni zmogel niti Janez Janša, ki je najbliže definiciji avtokrata v državi. Bojim se, da bo, kot že tolikokrat doslej, ostalo le pri premierovi ugotovitvi, da "ni več časa za mečkanje".

Pri nas se vsak dan postavljajo "novi standardi", kot bi rekel premier Pahor. Pa to ne pomeni, da so višji.

Thorvaldur Gylfason, profesor ekonomije na islandski univerzi, se je avgusta lani, že po finančnem kolapsu otoške državice, vprašal, ali je Islandija premajhna za suvereno državo. Je majhnost vzrok za zlom? Ni, je sklenil, obstaja še vrsta povsem uspešnih manjših držav. Vendar je lahko majhnost za države tudi nevarnost, je opozoril. "Z boljšimi šefi - manjšim, bolj kompetentnim in bolj odgovornim političnim razredom - bi se napakam lahko izognili," je zapisal. Islandska težava so, vzporednico pa lahko vlečemo tudi v Sloveniji, majhen nabor kadrov, prevelik nabor apetitov in premajhna vreča za zadovoljitev vseh.

Medtem čas teče. Med iskanjem konsenza se kriza ne zmanjšuje, položaj pa ne izboljšuje. Nič bliže nismo zmagovalnim stopničkam. "Seveda ne bom 'on the record' rekel, da ne verjamem v to, da bo vlada ukrepala še pravočasno. Da jim vzamem še tisto malo volje, ki jo kažejo," mi je v petek dejal eden od sogovornikov, ki ga sicer prištevam med politični levici naklonjene gospodarstvenike. Eden, po prepričanju bliže desnici, pa mi je že pred časom, ko kriza pri nas še niti ni kazala zob, predlagal: "Očitno države nismo sposobni voditi. Ko bi se lahko pridružili Avstriji! Bi se lahko vsaj pohvalili, da smo znali še eno državo uničiti. Prepričan sem, ne bi potrebovali niti deset let!" Severnim sosedom seveda tega ne privoščim. Naše "elite" ne privoščim nikomur.

KarikaturaPreberite tudi:

24.01.2010
24.01.2010
24.01.2010

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci