Komentar

Slovenija republjik

Čas branja: 2 min
06.01.2010  22:30

Nekoč so živeli pridni, pošteni in delovni Slovenci. Ves dan so trdo in prizadevno delali v službi, potem pa še popoldne v potu svojega obraza vrteli mešalec namesto odojka. V šopku krasnih lastnosti ni umanjkala niti skromnost. Po nekaterih virih bi brez nje Slovenci - marljivi in neutrudni, kot so bili - v doglednem času osvojili Evropo in ves svet.

Bi, pravim - bi, če bi le ne bilo mračnih sil, prihajajočih iz krajev onkraj Kolpe. Pohlepno so grabile roke iz drugih delov tedanje države in ukazovale: Dolžni ste nas hraniti! Dolžni ste skrbeti za nas! Mi smo upravičeni do vsega, kar ustvarite, ker pač tako želimo! To je naša pravica in vaša dolžnost!

Pa so Slovenci, čeprav povrhu vsega še izjemno potrpežljivi, razumevajoči in polni ljubezni do sočloveka, nekoč staknili glave in rekli: Dovolj. Iz zakladnice ljudskega izročila so povlekli misel: Kdor ne dela, naj ne je. Ustavite ta vlak, izstopamo, so rekli - in se odpravili na čudovito pot samostojnosti, izpolnitev tisočletnih sanj.

Brez te pogumne odločitve - tega vrhunca zgodovinske zrelosti naroda - ne bi imeli tega, kar imamo danes.

Danes dosegamo izjemne rezultate na področju solidarnosti. Malokateri drugi narod se lahko pohvali s tako silovitim prelivanjem tistega, kar pridela posameznik, proč od njegovih rok in k drugim.

Danes slišimo, da morajo tisti, ki so s svojim delom kaj ustvarili, čim več dajati v skupno vrečo, nad katero bedijo državotvorni politiki in vestni uradniki, saj gre za civilizacijsko pridobitev.

Danes je Slovenija država z največ pravice na svetu. Od Kolpe do Triglava, od Goričkega do Pirana, kamorkoli seže pogled, ljudje govorijo le o pravicah.

Danes poznamo in udejanjamo demokracijo: imamo več političnih strank, od katerih se vsaka vede tako, kot se je v mračni preteklosti tista edina.

Danes vemo, da je edino prav, da se znamo opreti na lastne sile, in ne na to, da bo naše težave reševal nekdo drug. Tistim še ne popolnoma izgrajenim osebnostim, ki tega ne razumejo, država to ljubeznivo znova in znova diskretno pokaže tako, da se z zadevami, predanimi sodnemu sistemu, ne ukvarja.

Danes imamo usmeritev v družbo znanja. Slovenci se zavedamo, da nekaj štejeta le znanje in duševno bogastvo, ne pa fizične dobrine. Zato smo velika podjetja, ta relikt življenja v nekdanji ječi narodov, zlagoma, nežno in z občutkom pobili. Nekatera še brcajo, vendar ti odmevi mračne zgodovine ne morejo ustaviti naše odločne poti v nov jutri.

Danes sprejemamo in razglašamo, da prihodnost pripada tehnologiji, še posebno tehnologiji črpanja evropskih sredstev. To je denar, ki ga ustvari višja sila in prihaja iz vreče brez dna, ki so nam jo bogovi naklonili kot nagrado za izjemne lastnosti našega naroda kot dokaz njegove posebne odličnosti.

Danes razumemo, da je pomembna tudi skrb za prihodnje rodove. Vidimo in čutimo, da moramo naše otroke vzgajati za samostojno življenje. Za osebnostni razvoj, v katerem bodo znali razvijati kakovost svojega življenja, tistemu, ki ima denar, pa povedati, da ga mora dati njim, saj je to njihova pravica.

Danes je Slovenija raj na zemlji. In je vse tisto, kar je bila država, v kateri ni bilo več mogoče živeti.

Danes je Slovenija Kosovo Evrope. To si želi, to dosega in na to je upravičeno ponosna, saj se je z velikimi prizadevanji svojih prebivalcev tako zelo razvila v manj kot polovici časa, kot ga je učakala prejšnja država.

Še na mnoga leta!

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

karikatura

Preberite tudi:

06.01.2010

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Lestvica: za koliko so lani zrasle plače šefom borznih družb? 2

Prejemki šefa Krke Jožeta Colariča so lani prvič presegli milijon evrov bruto, kar je 11-odstotna rast glede na leto prej, a Colarič...

FINANCE
KPMG Slovenija je na črni listi. Je razlog pameten ali banalen in kdo mora paziti?

Zavezanci za javna naročila ne smejo na novo najeti KPMG prihodnja tri leta. Za druge omejitev ni.

FINANCE
Članki
Članki Ko CEO v nekaj dneh zasluži mesečno plačo zaposlenega

Če podjetje posluje dobro, torej rastejo prihodki in dobiček, podjetje se razvija in zaposluje, potem ni razloga, da za dobro opravljeno...

AVTO
Testi
Testi Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike 8

Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s...

FINANCE
Kako dobro se živi v Kočevju?

Finance 24. aprila prihajamo v Kočevje; Pred tem smo pogledali, kakšne so cene nepremičnin, zdravje Kočevarjev, brezposelnost, kako...

PRO
Članki
Članki Kako med prvomajskimi prazniki do štirih hotelskih zvezdic za ceno treh?

Razkrivamo tudi, kako do štirizvezdičnega razvajanja skozi vse leto.

FINANCE
Davorin Kračun, fiskalni svet: Vlada je kot goslač na strehi 10

Vladnih izračunov ni, tveganja so tudi globalna, projekcije za prihodnja tri leta so na meji sprejemljivega, ocenjuje fiskalni svet

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Poglejte, katere projekte bo republiški stanovanjski sklad izvajal z evropskim posojilom

Stanovanjski sklad Republike Slovenije je od Razvojne banke Sveta Evrope (CEB) pridobil posojila v vrednosti 50 milijonov evrov, ki jih bo...

TRANS-LOG
Infrastruktura
Infrastruktura Na 2TDK pričakujejo državno poroštvo za 417 milijonov evrov posojil 2

Možnost, da bi za 250-milijonsko posojilo, ki ga bo 2TDK predvidoma najel pri EIB, dobili poroštvo Junckerjevega sklada, je odpadla, zdaj...

FINANCE
S Petrolove skupščine: nedržavni delničarji v bran Berločniku – država, pusti ga na miru! 4

'Nesmiselne so zahteve države po kadrovanju v upravo, ko zdajšnja dosega take rezultate,' pravi Tomaž Subotič