Zaradi suma gospodarskega kriminala ovadenih 17 oseb

Čas branja: 3 min
19.10.2009  14:11  Dopolnjeno: 19.10.2009 20:19
Kriminalisti so ovadili 17 oseb osumljenih gospodarske kriminalitete in protipravne pridobitve premoženja
avtor

Več iz teme:  
Remius >
Obveščaj me o novih člankih:  
Remius dodaj

lisice

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so končali nekaj preiskav kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Za več kaznivih dejanj - z njimi je bilo povzročenih za več milijonov evrov škode - so ovadili 17 fizičnih oseb in dva gospodarska subjekta.

Pod pretvezo valutnega trgovanja je zaslužil 22 milijonov evrov

Kriminalisti so ovadili 42-letnega moškega iz okolice Kočevja in njegovo gospodarsko družbo s sedežem v Ljubljani zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj poslovne goljufije. V predkazenskem postopku so ugotovili, da je osumljeni od konca leta 2006 dalje kot edini lastnik in direktor gospodarske družbe sklepal posojilne in investicijske pogodbe z vlagatelji iz cele Slovenije, kjer je imel odprtih več poslovalnic. Vlagateljem naj bi lažnivo prikazoval, da bo vložena sredstva uporabil za investiranje v sistem valutnega trgovanja, iz ustvarjenih dobičkov pa bi jim vračal vložena sredstva skupaj z obrestmi.

Osumljeni je sklenil pogodbe s prek 400 vlagatelji, ki so skupaj vplačali preko 22 milijonov evrov. Vplačila posameznih vlagateljev so znašala od 5000 do 300 tisoč evrov. Gospodarska družba je letos sicer prenehala poslovati, vlagateljem pa je osumljeni ostal dolžan več kot 13 milijonov evrov.

Po poročanju 24 ur naj bi šlo v tem primeru za Nella Marconija, lastnika družbe Remius. Sedež družbe je v ljubljanskem WTC-ju, kjer pa se lastnik Marconi ni pojavil že več kot mesec dni. Družba sicer ponuja visoke donose in izplačilo dobička že v četrtem mesecu. Najmanjši vložek, ki ga zahtevajo pa znaša 1000 evrov.

Za 140 tisoč evrov so oškodovali zavarovalnico

Kazensko so ovadili tudi devet fizičnih oseb starih med 32 in 52 let iz Ljubljane in okolice ter eno pravno osebo s sedežem v Ljubljani, ki so utemeljeno osumljene goljufije na škodo zavarovalnice. Osumljeni so od sredine leta 2007 do začetka leta 2008 z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi z lažnim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravili v zmoto zavarovalnico, in sicer na način, da je zavarovalni zastopnik sklenil večje število fiktivnih avtomobilskih zavarovalnih polic za neobstoječa oziroma izmišljena vozila in neobstoječe osebe, ki jih je lažnivo prikazal kot zavarovance.

Na podlagi fiktivnih zavarovalnih polic so izvedli lažne cenitve prijavljenih škod, sestavili lažne zapisnike ter odobrili izplačilo zavarovalnine v korist različnih fizičnih oseb in gospodarske družbe. Pri izvrševanju je sodeloval tudi avtomehanik iz okolice Ljubljane. Osumljenci so zavarovalnico oškodovali v skupni vrednosti okoli 140.000 evrov, je navedel.

Zatajil je finančne obveznosti

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti, kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic ter pranja denarja so kazensko ovadili pet fizičnih oseb starih med 34 in 57 let in eno pravno osebo s sedežem v Ljubljani. V predkazenskem postopku so ugotovili, da je 34-letni osumljenec iz Ljubljane kot ustanovitelj in direktor osumljene družbe uporabljal svojo gospodarsko družbo izključno za izvrševanje kaznivih dejanj. Na ime gospodarske družbe je v petih mesecih v letu 2007 iz držav EU uvozil najmanj 29 vozil, za katera je kupcem v Sloveniji zaračunal davek na dodano vrednost, ki ga v svojem obračunu davčnemu organu ni prikazal, niti ga ni plačal. Tako si je pridobil okoli 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Z odpiranjem fiktivnih računov se je okoristil s 600 tisoč evri

Kazensko so ovadili 32-letnega osumljenca iz okolice Ljubljane, uslužbenca banke iz okolice Ljubljane, ki je utemeljeno osumljen storitve poneverbe. Osumljenec je izrabil službena pooblastila glede upravljanja z osebnimi računi komitentov banke in si z različnimi nedovoljenimi transakcijami med letoma 2004 in 2008 pridobil za okoli 600.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Odpiral je račune za izmišljene in neobstoječe osebe, iz računov obstoječih komitentov banke z različnimi transakcijami pa je prenakazoval denarna sredstva na izmišljene račune.

Iz 10 tisoč je ustvaril 1,4 milijona evrov

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic so kazensko ovadili tudi 53-letnega direktorja gospodarske družbe s sedežem v Ljubljani. V predkazenskem postopku so ugotovili, da je osumljeni kot predsednik tričlanske uprave oškodovane družbe v letu 2007 sklenil več škodljivih pogodb o prodaji delnic v lasti oškodovane družbe z drugo gospodarsko družbo, katere direktor in edini lastnik je bil.

Škodljive pogodbe je sklepal brez vednosti in brez dolžnega soglasja ostalih dveh članov uprave oškodovane družbe. Osumljeni je na svojo osebno družbo prenesel delnice v vrednosti okoli 1,4 milijona evrov, za njih pa je plačal le 10.000 evrov. Osumljeni je približno 70 odstotkov vseh pridobljenih delnic prenesel na svoje družinske člane, ki pa za delnice niso plačali ničesar, je še pojasnil Južnik.


Več iz teme:  
Remius >

FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci