Blog

Globalno segrevanje - nateg stoletja ali uvod v ledeno dobo?

Čas branja: 3 min
14.09.2009  09:29
Antropogeno Globalno Segrevanje : Thermogeddon, nateg stoletja ali uvod v novo ledeno dobo? - - ...

Antropogeno Globalno Segrevanje : Thermogeddon, nateg stoletja ali uvod v novo ledeno dobo?

CO2 ni kriv za segrevanje planeta! Za histerijo, da so antropogene emisije CO2 krive za nepovratno segrevanje planeta, so krivi :

1. IPCC - "znanstveni" medvladni panel ZN za klimatske spremembe

2. Al Gore in njegov znanstveni manipulator Hansen

3. Neizobraženi in/ali pokvarjeni politiki/vlade, ki ne ločijo znanosti od politike

Vedno je bil dvig CO2 pogojen s prejšnjim dvigom temperatur, ker so glavni rezervoarji CO2 pač oceani. Letna emisija antropogenega CO2 predstavlja komaj kake 4% naravnih emisij iz oceanov. Iz tega lahko sklepamo, da je višanje koncentracij CO2 posledica in ne vzrok segrevanja.

Koncentracije CO2 so se v zgodovini spreminjale od 7.000 ppm (0,7%) v kambriju ( pred 550 mio leti) preko jure - 1.800 ppm (dinozavri..), do permija (pred 290 mio leti), ko so bile pod 1.000 ppm, danes okoli 385 ppm - CO2_zgodovina . Koncentracija CO2 140 ppm je meja, ko počasi preneha fotosinteza !

IPCC negira glavni faktor planetarne klime - sonce. Obstajajo dobre statistične korelacije med sončnimi cikli in globalno klimo. Samo 0,02% energijskega toka Sonca na Zemljo je enako celotni porabi energije človeštva. Leta 1991 je izšel članek, ki je verjetno najpogosteje citiran v zvezi z vplivom sončnih ciklov na klimo : Solarni cikli - klima.

In še dva odlična članka na to temo :

Dolg SC 23 in konsekvence

Implikacije SC24 za ZDA

Raziskave so dale nekaj statistično dobro podprtih zaključkov :

• Krajši cikli so intenzivnejši in povzročajo dvig globalne temperature

• Daljši cikli delujejo obratno

• Izostanek ciklov povzroči mini ledene dobe : Maunderjev minimum ( 1645-1715 )

Hkrati iz tega izhaja, da eno leto daljši cikel od povprečja 11 let pomeni 0,6 oC nižje globalne temperature. Cikel pred 40 leti je bil daljši, zato so takrat celo današnji zagovorniki antropogenega globalnega segrevanja alarmirali, da prihaja mini ledena doba ( Lučka Kajfež Bogataj). Cikli so se intenzivirali in dobili smo naraven pojav dviga temperature. Sončni cikli so povezani tudi s pojavom Pacifiških oscilacij s periodo 29 let, ki ima enormen vpliv na klimo. Pacifik je pač največji rezervoar toplotne energije in vsaka njegova sprememba ima globalen vpliv.

Od 1998 do danes opažamo padajoč trend globalne temperature. Zadnji sončni cikel (#23), ki je imel vrh 2001, je vsaj 1,5 leta daljši od povprečja. Njegov minimum bi moral biti 2007, pojavljale so se pa še posamične pege iz tega cikla celo letos. Intenziviranje cikla #24 zelo zamuja. Posamične pege se sicer pojavljajo že od 2008, vendar je podatek o številu dni brez peg na prehodu cikov zaskrbljujoč. Povprečno je med cikli takih dni 485. Več je takih dni, daljši in manj intenziven je naslednji cikel in nižje so nato globalne temperature. Trenutno je med cikloma 23 in 24 takih dni že 713 ! Pomemben je tudi podatek o številu dni v posameznem letu brez sončnih peg. V zadnjih 160 letih ima rekord leto 1913 (311 dni). Med 10 leti z najvišjim številom je na drugem mestu 2008 ( 266 dni, 73%). Leto 2009 je na dobri poti, da se uvrsti med prve tri. Trenutno je takih dni že 202 (79%). Dnevi brez peg v zadnjih 100 letih . To lahko pomeni dolg, neintenziven cikel #24. Statistično pa ohlajanje za najmanj 0,6 oC globalne temperature. Čas bo kmalu pokazal, ali to drži, zato to ni trditev, je pa dokaj verjetna hipoteza. Bolj črni scenarij pa pelje v ponovitev Daltonovega ali celo Maunderjevega minimuma. Desetletja dolga ohladitev ne bi bila šala. Pride lakota, cene hrane in energentov poletijo v nebo.

Klima je preveč kompleksa, da bi kdorkoli lahko z gotovostjo dajal natančne napovedi. IPCC si je to privoščil. Sprožil je globalno maltretiranje davkoplačevalcev s CO2 taksami in "kuponi" (zaradi teh oslarij bo SLO ob 80+ mio EUR). Članica IPCC iz SLO in takratni sekretar na Ministrstvu za okolje sta pred časom prostodušno razložila, da je IPCC "znanstvena organizacija", hkrati pa, da zaključke sprejemajo s političnim konsenzom. Na novinarjevo vprašanje, zakaj je bila konferenca IPCC na Baliju in ne s pomočjo modernih video telekomunikacij ( 1.500 delegatov je letelo povprečno 20.000 km !, kar pomeni izpuste najmanj 2.700 ton CO2 ), je članica IPCC iz SLO dejala, da "je tako bolj medijsko odmevno".

Znanost in politika nimata nobene zveze. Znanost se ravna po linearnih principih : ideja, eksperiment/meritev, hipoteza in nato morda pridemo do teorije ali pa ovržene hipoteze. Pa še teorije se včasih sfižijo na podlagi novih dejstev in dognanj. V tem primeru smo šele (in bomo še dolgo) na stopnji hipotez. Politika je pa itak ena sama umetnost leporečja, snedenih obljub, "napak" (novodobno ime za laž) in včasih komičnih vložkov ( oslarije, ki jih pripoveduje Al Gore...).

Za konec pa še v razmislek : Sharp Americans are starting to understand H.L. Mencken's observation that "The urge to save humanity is always a false front for the urge to rule it." That pretty much sums up the modern environmentalist movement.

Prilagam edini "resni" dokaz globalnega segrevanja.... in "čudno" korelacijo CO2 /T

segrevanje-1252913273.JPG

...in "čudno" korelacijo CO2 /T

segrevanje 1-1252913314.JPG

Avtor : Purinoli

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kazni za revizorje iz tajkunskih, bančnih in gradbenih poslov 1

Agencijo za javni nadzor nad revidiranjem smo prosili za podatke o doslej izrečenih ukrepih in sankcijah za revizorje in revizijske...

DRAŽBE
Članki
Članki Vozila na dražbi: ford mustang, audi Q5, maserati, starodobni BMW … 2

Izklicne cene se začnejo pri 2.500 evrih in segajo do 40 tisočakov.

FINANCE
Kako dobro se živi v Kočevju?

Finance v sredo prihajamo v Kočevje; Pred tem smo pogledali, kakšne so cene nepremičnin, zdravje Kočevarjev, brezposelnost, kako visoke...

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Republiški stanovanjski sklad ima denar in projekte, a mora zapreti fronto z gradbinci 8

Ena redkih institucij v Sloveniji, katere poslovanja ne ovira pomanjkanje denarja, je Stanovanjski sklad Republike Slovenije; Razvojna...

DRAŽBE
Članki
AVTO
Novice
Novice Se bo v torek bencin podražil še petič zapored? 1

Letos je regulirana cena bencina v slovenskih prodajalnah šestkrat poskočila, enkrat pa ostala nespremenjena; dizel se je letos podražil...

TOP JOB
Delavci
OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Že 30 tisoč evrov je dovolj za varno naložbo v lastniško nepremičnino z visokim donosom

Z nakupom bivalne enote v Rezidenci Pipanova v Vižmarjah lahko ustvarite tudi do 20-odstotni letni donos

FINANCE
Madžarska OTP opustila upanje na vstop v Slovenijo? SKB banke menda noče 2

Neuradno: za nakup SKB banke le ena ponudba, v Parizu pa z njo menda niso zadovoljni; kaj zdaj?

FINANCE
Širitev pravice do plenic bo manjša, kot je ZZZS nameraval sprva 31

Tako zdravniki kot pacienti bi morali razumeti, da javna zdravstvena blagajna, ki jo napolnijo zavarovanci in delodajalci z obveznimi...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje 1

V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato,...

DRAŽBE
Članki
Članki Spletna dražba in raketna znanost 2

Bo prej mogoče dopustovati v vesolju ali kupovati premoženje iz slovenskih stečajev na spletni dražbi?