Križanič potrdil, da novih dohodninskih razredov (še) ne bo

Čas branja: 1 min
27.08.2009  14:00  Dopolnjeno: 27.08.2009 16:22
"Zakon je bil koalicijsko usklajen, vendar pa tu ni šlo za klasično koalicijsko usklajevanje," pravi finančni minister Križanič

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Zakaj si je minister Križanič danes premislil z dohodninsko spremembo?
Odgovori (596)

Na današnji seji vlade so se odločili, da bodo odstopili od sprememb dohodninske zakonodaje. To nam je neuradno potrdil eden od ministrov, na tiskovni konferenci po seji vlade pa je potrdil tudi finančni minister. Izvedeli smo še, da govora o razrešitvi finančnega ministra Franca Križaniča ni bilo, prav tako pa se ne pričakuje, da bi ta sam odšel iz vlade.

Nove davčne stopnje v okviru strukturnih reform

Kot je dejal Križanič, bodo spremembe zakona o dohodnini še vedno vložene v parlamentarno proceduro, vendar brez novih dohodninskih razredov. Ti bodo uzakonjeni posredno, tako Križanič, in sicer preko drugih davščin med strukturnimi reformami, ki bodo "zaostrili progresijo" po uskladitvi s socialnimi partnerji. Stališče vlade je namreč, da se delo in znanje dodatno ne obdavčujeta, pridaja.

Aktualne spremembe dohodnine se bodo nanašale na priložnostna dela, obdavčitev rezidentov, ki delajo na tujem in kmetijskih subvencij. To so manjše spremembe, pravi minister za finance, ni pa izrecno odgovoril na vprašanje, ali se bo vrnila stanovanjska olajšava in dvignila splošna olajšava. Bolj verjetno je, da bo prišlo do subvencij obrestne mere za stanovanjska posojila, je namignil.

Koalicijsko usklajevanje, ki to ni

Ob včerajšnjem razpošiljanju predloga o uvedbi dodatnih dohodninskih razredov so na finančnem ministrstvu trdili, da je predlog koalicijsko usklajen, kar se je kasneje izkazalo za neresnično. Križnič pojasnjuje: "Zakon smo pisali v skladu s koalicijsko pogodbo in smo ga sproti koordinirali s koalicijskimi poslanskimi skupinami. Zakon je tako bil koalicijsko usklajen, a tu ni šlo za klasično koalicijsko usklajevanje."

Uvedbo dodatnega dohodninskega razreda je finančni minister Križanič prvič javno omenil v ponedeljek, včeraj pa je s finančnega ministrstva prišel uradni predlog uvedbe dveh dodatnih dohodninskih razredov.

Pahor: Križanič bo tako zavzet kot doslej

Priprave zakonske podlage za obdavčitev luksuza se bo finančni minister Križanič lotil z enako vnemo kot priprave nove dohodninske zakonodaje, obljublja premier Borut Pahor.

Kar se tiče proračuna za prihodnji dve leti, je Pahor mnenja, da je potreben razvojno naravnan proračun, ki bo težil k temu, da ne bo obremenil najnižjih slojev.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

PRO
Članki
Članki Brezplačna priloga Nepremičnine 2019

Slovenski trg nepremičnin ima dva obraza. Povpraševanje po stanovanjih je zelo veliko, zato se v dveh največjih slovenskih mestih gradi...