Komentar

Kalimero Katanec in triumf kolektivizma

06.06.2002  16:54  Dopolnjeno: 07.06.2002 16:29

Res je, da Katanec ni in ne bo jebal Zahovičeve matere, kot smo - bog pomagaj - slišali to sredo. Je pa zato zjebal posameznika.

Ko je javnost izvedela za obračun med selektorjem in ofenzivnim vezistom, je bilo videti, da je konec sveta. No, to bo že nekako minilo. Bo pa ta datum nepozaben že zato, ker je Slovenijo pretresel prvi televizijski reality show. Nič hudega, če ni bil v živo. Glavno, da je po Katančevi zaslugi premogel več emocionalnega naboja za sluzasto čustvujoče množice kot katerakoli mehiška ali španska nadaljevanka. Tokrat smo pač gledali južnokorejsko.

Tiskovna konferenca, na kateri se je Katanec zjokal, je bila tipična melodrama z obveznimi elementi šokantnosti, katarze in identifikacije. Obenem pa je bila videti kot tragikomedija absurda, v kateri bi režiser že znanemu, klišejskemu nosilcu vloge nenadoma namerno vdahnil presenetljivo nekompatibilen karakter: napol genialnemu, od dela in usode ustrojenemu, spoštovanemu, a nerazumljenemu in ne zelo simpatičnemu macho uspešnežu recimo karakter labilne, nezrele, sentimentalne, hipersenzibilne punčke, ki je doživela svoje prvo razočaranje in zdaj toči krokodilje in kalimerovske solze. Tak vtis je dajal Katanec, ko se je tam cmeril, češ, kaj vse mu je Zahovič rekel. Sedel sem pred televizorjem, si mel oči, ali prav vidim, se krohotal in vpil: "Esmeralda! Pridite gledat Esmeraldo!" To je bil eden največjih televizijskih užitkov, kar sem jih zadnje čase doživel - in da ne bo pomote, v tem ni niti kančka ironije. Si predstavljate?! Mož ozmerja moža, oba odrasla, krepka, trda, mišičasta, natrenirana, oba frajera v fokusu naroda, nakar se ozmerjani zjoče pred kamerami! Mami! Zlatko mi je rekel ...

Konfrontacija med Katancem in Zahovičem pa bi ostala trivialna, če se ne bi vpletel predsednik države. Šele Kučan je zadevi dal usodno težo, ki presega pomen konflikta za sam nogomet in duhovno počutje Slovencev. Njegovo pismo reprezentanci je izzvenelo kot Dolomitska izjava za XXI. stoletje in kot odločen poziv k spravi, kakršnega v Sloveniji pri vseh živih in mrtvih partizanih in belogardistih ne pomnimo. V pozivu k nogometni slogi je po dolgem času spet enkrat izrekel enega svojih velikih državotvornih stavkov: "Ni idealnih kolektivov, ni idealnih ljudi. Veličina ljudi pa je prav v tem, da znajo in zmorejo živeti z razlikami." Kučanova intervencija je bila dobronamerna, žal pa tudi malo naivna: s tem, ko je vzpostavil metaforičen odnos med nogometno ekipo in družbo - češ, vsi za enega, eden za vse -, je nehote sugeriral, da so tudi druge, pomembnejše zadeve enako nepomembne kot nogomet, pri katerem moramo v imenu višjih interesov pozabiti na egotripe.

Egotrip pa je tudi osrednji problem v ozadju vse te kolobocije. Seveda pa to ni tako enostavno, kot je videti iz prvih reakcij. Obstaja namreč egotrip v imenu kolektivizma in obstaja egotrip v imenu individualizma. Posameznik se lahko promovira bodisi kot voditelj skupnosti ali pa kot - kratko-malo - posameznik.

Zdaj so seveda vsi pametni, kako da v ekipnih športih ni prostora za individualistično samouveljavljanje, kakršno očitajo Zlatku Zahoviču. Že v sredo, ko so mediji hiteli z javnomnenjskimi anketami, sem bil presenečen nad večino, ki jo je na svojo stran pritegnil Katanec. Pravi šok - pravzaprav bolj kulturni kot nogometni - pa sem doživel v četrtek zjutraj, ko je team spirit dobil svojo formalno potrditev z Zahovičevo izključitvijo iz ekipe.

Zahovič je najboljši v slovenskem moštvu, zato Katanec ni imel nobenega racionalnega razloga v smislu učinkovitosti ekipe, da mu ni dal igrati, četudi ZZ Top ni bil v najboljši formi. Pri Zahovičevem neigranju ali menjavanju je šlo za vzgojne in prevzgojne prijeme oziroma za poskuse discipliniranja nad povprečje štrlečega in neprilagodljivega posameznika. To pa je bila strmoglava spirala, ki bi jo znal Katancu napovedati vsak cepec, ki mu je v Simobilovi reklami po mobitelu solil pamet.

Odločitev NZS, da pošlje Zahoviča domov, je arbitrarna: nemogoče je namreč vedeti, ali bo njegova odsotnost kot domnevna garancija za red in mir v ekipi odtehtala tisto, kar bi lahko prispeval kot del enajsterice. Toda to niti ni tako pomembno. Bolj me moti to, da je v tem sporu spet zmagal kolektiv nad posameznikom. Partijska celica, ki se ji danes in tukaj reče pač reprezentanca, se je lastnonožno - v posebni izjavi - distancirala od disidenta, ki mu sicer prozorno priznavajo kvalitete in zasluge, vendar mu ne pustijo nadirati sekretarja. To pa ne. Zaho gre domov, zmagal je duh principielnosti.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Preberite tudi:

05.06.2002
06.06.2002
05.06.2002
06.06.2002
09.06.2002
10.06.2002
10.06.2002

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Trendi
Trendi (foto) Katanec: Treba je imeti krvave noge in mora nas boleti glava 16

Novi selektor slovenske nogometne reprezentance predstavlja recept za konkurenčnost

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Ne bi rinil nazaj in ne naprej v komunizem 7

Na Brdu pri Kranju predsednik države gosti razpravo o Sloveniji 2030

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Med slabimi rešitvami smo našli najmanj slabe 64

Predsednik države Borut Pahor je ob 70-letnici Baze 20 obiskal Kočevski rog, prva med ministri Alenka Bratušek pa je obiskala mariborsko...

FINANCE
Članki
Članki Janša: Upam, da bo prevladal razum, da se ne bo rušilo lastne vlade 83

Če bi nekateri premislili, preden so dali izjave, potem ne bi bilo v takšni zapleteni situaciji, je povedal Janez Janša

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova s 55 glasovi izvoljena za mandatarko 607

Poslanko PS Alenko Bratušek so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju s 55 glasovi za in 33 proti potrdili za mandatarko slovenske...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Naše suverenosti ne bomo dali iz rok 94

Predsednica vlade Alenka Bratušek tudi na obisku v avstrijski prestolnici zagotavlja, da bo Slovenija svoje težave rešila sama....

FINANCE
Članki
Članki Tožilec Moljk: V državnih bankah akcije kot v Hypu ne bomo dočakali 51

V primeru Hypo so ob sumih nepravilnosti ukrepali sami lastniki banke, v Sloveniji ti nimajo interesa, meni okrajni državni tožilec Luka...

PRO
Članki
Članki Bencinsko prednovoletno doživetje na Vranskem

Adrenalinska izkušnja varne vožnje zaposlenim pokaže, da je podjetju pomembna tudi osebna varnost zaposlenih v njihovem prostem času.