Komentar

Ministrica Širca, vi kar blogajte

Čas branja: 2 min
19.08.2009  22:30
V javnosti se je vnela razprava o blogih ministrice Majde Širca oziroma širše o politikih, ki blogajo

V javnosti se je vnela razprava o blogih ministrice Majde Širca oziroma širše o politikih, ki blogajo. Sploh ne gre za to, da Širca ne bi smela blogati, da se jo želi utišati, da se ji krati demokratična pravica svobode govora ... kamor zdaj spretno sprevrača debato. Nasprotno, več ko bloga in bolj odkritosrčno, toliko bolje!

Za javnost so dragoceni trenutki, ko lahko pokuka v misli javne osebe, brez posrednikov agencije za stike z javnostmi in premišljenih, vnaprej pripravljenih izjav. Predsednik Türk na primer je zelo uglajen, zmeren in sredinski, kadar je pripravljen. Ko pa ga vprašajo nekaj čisto zunaj konteksta, pa pove, še vedno uglajeno in mirno, kar misli, preden premisli.

Da so povojni poboji drugorazredna tema in da je razlastitev nekaterih ljudi v nacionalnem interesu. Razlastitev danes, ne tik po vojni. Spomnimo se še prepira med Ropom in Jankovićem, med Drobničem in novinarko in na Pahorjev nastop na As ti tud not padu. Dragocene misli, preden so bile premišljene.

Žal malo politikov avtentično bloga ali tvita. Piar bi vsakemu hitro razložil, da za božjo voljo ne iskati neposrednih stikov z javnostjo. Kaj naj pa potem piar počne. In seveda, da se da z nekaj pomoči piarja pisati še bolj avtentično in še bolj spletdvapikanično.

Podobno kot je novi most v Mostarju zdaj "još drevniji i originalniji". Ugibam, da bi o tem lahko kaj povedala najboljša Facebook prijateljica med slovenskimi politiki. Ali pa vsaj njen piar.

Drugi razlog proti bloganju je asimetričnost tveganja. Fraza je postala popularna med finančno krizo, gre pa zgolj za zdravo pamet. Oglašanje mnenj na internetu prinaša majhno potencialno korist. "Modrosti" prebere nekaj 100, morda tisoč ljudi.

O množici zanimivih, dobrih zapisov ministrice širša javnost ne ve nič. Če pa mediji pograbijo kakšno neumnost, pa gre to v doseg proti 100 tisoč in škoda je temu primerna. Stari mediji ne bodo z blogov kopirali pametnih zadev in si tako kopali jame, češ, blog na internetu bi brali, ne pa tega papirnega časopisa. Za kakšen ocvirek, na primer Lukšičeve duhovite komentarje o trajanju seje vlade, se pa že potrudijo.

In končno, blogati se ne splača, ker potem vsak ve, kaj si o zadevi misliš. Pri nas, pa v Bruslju tudi, je še najbolj oportuno, če o zadevah nimaš preveč izklesanega mnenja. Kaj veš, kaj bo platforma, ki bo čez nekaj časa popularna in bo prinašala glasove.

Ne imeti nasprotnikov je pomembneje kot imeti podpornike. Tviter je pa še posebej nevaren. Blog namreč pišeš nekaj časa; premisliš, zbrišeš, izbrusiš, tvit pa izleti v sekundi, misel brez premisleka.

Moje bloganje in tvitanje je torej za morebitno prihodnjo politično kariero silno nespametno. Kdor me spremlja, ve, kaj berem, kaj si o zadevah mislim, s čim se še posebej strinjam in s čim ne. Nobenih presenečenj ne bo, nobenega skritega intelektualnega orožja.

Sproti nastaja dolga vrsta potencialno spornih izjav, ki se jih da potegniti iz arhiva, češ, takrat ste pa v tvit napisali to in to, danes pa pravite nekaj drugega. Ali pa vsaj "Ali nimate bolj pametnega dela, kot da blogate?".

Morda pa se prav v tej nespametnosti bloganja in tvitanja skriva njegov globlji smisel. Redno objavljanje na internetu je namreč odlična varovalka pred medlo, mlakužarsko in pragmatično politiko.

Kar piše ministrica za kulturo Širca, tudi ni ne medlo ne mlakužarsko. Glede na razmerje političnih sil zapisi o RTV niso nepragmatični. Kakorkoli že, ljudje imajo pravico, da ministrico spoznajo. Ministri pa dolžnost, da vzdržujejo kulturo javnega diskurza; da so kulturni ministri, in ne samo ministri za kulturo. Tudi na blogu.

Žiga Turk je nekdanji minister za razvoj.

Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Arhar: Tisto, kar smo se dogovorili, je držalo 42

Kaj ob novici o hišnih preiskavah in pridržanju Tomaža Lovšeta pravijo ljudje iz njegovega omrežja

FINANCE
Članki
Članki Pogledi Slovenije bodo, če bo denar 68

Na seji programskega sveta o stroških in prihodkih posameznih oddaj. Svetniki razpravljajo o razlogih za ukinitev Pogledov Slovenije in...

FINANCE
Članki
Članki Konkretnih ukrepov od nikoder, Bratuškova pa: 'Vse gre po načrtu' 132

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki z vladno ekipo pripravlja nabor ukrepov za konsolidacijo javnih financ, pravi, da je časa še...

FINANCE
Članki
Članki Poslušala sta ga tudi Križanič in Šušteršič

Lovše je imel velik vpliv na reševanje javnih financ in bank

AVTO
Testi
Testi Mini paceman v rokah oblikovalca Financ 6

Je dizajnerski izdelek, mešanec med športnim terencem in kupejem, hkrati pripada kultni znamki Mini, šele nato je športnik, avanturist.

FINANCE
Članki
Članki Fed ohranja stimulacijski program: Okrevanje ni prepričljivo 13

Ni neovrgljivih dokazov, da se trg delovne sile in ekonomija približujeta polnemu zdravju, pravi šef ameriške centralne banke Fed Ben...

FINANCE
Članki
Članki Sodišče: Janša in Zagožen avgusta 2005 seznanjena z obljubljeno provizijo 83

Zagožen je predplačilo provizije kasneje še večkrat terjal, pa čeprav v dokaznem postopku ni bilo mogoče ugotoviti, kje in točno na...

PRO
Članki
Članki Enkratni družinski dopust ali trajna uporaba novega bazena?

Predstava o bazenu na vrtu ob vse ugodnejših cenah ni več utopična.