Komentar

Ministrica Širca, vi kar blogajte

19.08.2009  22:30
V javnosti se je vnela razprava o blogih ministrice Majde Širca oziroma širše o politikih, ki blogajo

V javnosti se je vnela razprava o blogih ministrice Majde Širca oziroma širše o politikih, ki blogajo. Sploh ne gre za to, da Širca ne bi smela blogati, da se jo želi utišati, da se ji krati demokratična pravica svobode govora ... kamor zdaj spretno sprevrača debato. Nasprotno, več ko bloga in bolj odkritosrčno, toliko bolje!

Za javnost so dragoceni trenutki, ko lahko pokuka v misli javne osebe, brez posrednikov agencije za stike z javnostmi in premišljenih, vnaprej pripravljenih izjav. Predsednik Türk na primer je zelo uglajen, zmeren in sredinski, kadar je pripravljen. Ko pa ga vprašajo nekaj čisto zunaj konteksta, pa pove, še vedno uglajeno in mirno, kar misli, preden premisli.

Da so povojni poboji drugorazredna tema in da je razlastitev nekaterih ljudi v nacionalnem interesu. Razlastitev danes, ne tik po vojni. Spomnimo se še prepira med Ropom in Jankovićem, med Drobničem in novinarko in na Pahorjev nastop na As ti tud not padu. Dragocene misli, preden so bile premišljene.

Žal malo politikov avtentično bloga ali tvita. Piar bi vsakemu hitro razložil, da za božjo voljo ne iskati neposrednih stikov z javnostjo. Kaj naj pa potem piar počne. In seveda, da se da z nekaj pomoči piarja pisati še bolj avtentično in še bolj spletdvapikanično.

Podobno kot je novi most v Mostarju zdaj "još drevniji i originalniji". Ugibam, da bi o tem lahko kaj povedala najboljša Facebook prijateljica med slovenskimi politiki. Ali pa vsaj njen piar.

Drugi razlog proti bloganju je asimetričnost tveganja. Fraza je postala popularna med finančno krizo, gre pa zgolj za zdravo pamet. Oglašanje mnenj na internetu prinaša majhno potencialno korist. "Modrosti" prebere nekaj 100, morda tisoč ljudi.

O množici zanimivih, dobrih zapisov ministrice širša javnost ne ve nič. Če pa mediji pograbijo kakšno neumnost, pa gre to v doseg proti 100 tisoč in škoda je temu primerna. Stari mediji ne bodo z blogov kopirali pametnih zadev in si tako kopali jame, češ, blog na internetu bi brali, ne pa tega papirnega časopisa. Za kakšen ocvirek, na primer Lukšičeve duhovite komentarje o trajanju seje vlade, se pa že potrudijo.

In končno, blogati se ne splača, ker potem vsak ve, kaj si o zadevi misliš. Pri nas, pa v Bruslju tudi, je še najbolj oportuno, če o zadevah nimaš preveč izklesanega mnenja. Kaj veš, kaj bo platforma, ki bo čez nekaj časa popularna in bo prinašala glasove.

Ne imeti nasprotnikov je pomembneje kot imeti podpornike. Tviter je pa še posebej nevaren. Blog namreč pišeš nekaj časa; premisliš, zbrišeš, izbrusiš, tvit pa izleti v sekundi, misel brez premisleka.

Moje bloganje in tvitanje je torej za morebitno prihodnjo politično kariero silno nespametno. Kdor me spremlja, ve, kaj berem, kaj si o zadevah mislim, s čim se še posebej strinjam in s čim ne. Nobenih presenečenj ne bo, nobenega skritega intelektualnega orožja.

Sproti nastaja dolga vrsta potencialno spornih izjav, ki se jih da potegniti iz arhiva, češ, takrat ste pa v tvit napisali to in to, danes pa pravite nekaj drugega. Ali pa vsaj "Ali nimate bolj pametnega dela, kot da blogate?".

Morda pa se prav v tej nespametnosti bloganja in tvitanja skriva njegov globlji smisel. Redno objavljanje na internetu je namreč odlična varovalka pred medlo, mlakužarsko in pragmatično politiko.

Kar piše ministrica za kulturo Širca, tudi ni ne medlo ne mlakužarsko. Glede na razmerje političnih sil zapisi o RTV niso nepragmatični. Kakorkoli že, ljudje imajo pravico, da ministrico spoznajo. Ministri pa dolžnost, da vzdržujejo kulturo javnega diskurza; da so kulturni ministri, in ne samo ministri za kulturo. Tudi na blogu.

Žiga Turk je nekdanji minister za razvoj.

Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Cherchez la femme* 67

Prihod ženske za krmilo deluje kot »spin«, s katerim se hoče politična elita izogniti globljim, strukturnim in sistemskim spremembam.

FINANCE
Članki
Članki (galerija) Janša svari pred totalitarno ideologijo 553

Janša: "Napadene so bile prav tiste institucije, ki zagotavljajo korektiv grobemu delovanju trga oziroma pri nas tovarišijskega...

FINANCE
Članki
Članki Čander: Nekoč bodo med poslanci sedeli tudi drugje zaposljivi strokovnjaki 36

Spremljamo Poglede Slovenije, kjer je govora o razmerah v Sloveniji v obdobju razpada levih in desnih političnih elit

FINANCE
Članki
Članki Brez računa, prosim! 99

Dokler mi ne boste ponudili vsaj kančka verjetnosti, ne v besedah, ampak v dejanjih, da veste, dragi politiki, zakaj ste plačani - mi,...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova s 55 glasovi izvoljena za mandatarko 607

Poslanko PS Alenko Bratušek so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju s 55 glasovi za in 33 proti potrdili za mandatarko slovenske...

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Ne bi rinil nazaj in ne naprej v komunizem 7

Na Brdu pri Kranju predsednik države gosti razpravo o Sloveniji 2030

FINANCE
Članki
Članki (foto) Janša: Nismo se imeli na kaj odzvati 34

"Še nikoli do zdaj se ni zgodilo, da bi bila neka stranka pripravljena izstopiti iz koalicije brez pogovora, brez tega, da bi poslušala...

PRO
Članki
Članki 109 razlogov za vašo prvo kripto e-knjigo

Vse, kar se vam plete po glavi, pa ne veste, koga vprašati, smo zbrali v e-knjigi Kriptovalute in kriptožetoni. 109 vprašanj in...