Čas branja: 2 min
17.08.2009  15:25
Povprečna cena stanovanj v drugem četrtletju je bila 1.674 evrov za kvadratni meter; v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem so se pocenile že za 13 odstotkov
avtor

Več iz teme:  
GURS >
Obveščaj me o novih člankih:  
GURS dodaj

nepremičnine

Realizirane pogodbene cene stanovanj v Sloveniji so v drugem letošnjem četrtletju padle v povprečju za dva odstotka, v letošnjem letu so se znižale za sedem odstotkov, v primerjavi z drugim četrtletjem lani pa so nižje za 13 odstotkov, v danes objavljenem četrtletnem poročilu ugotavlja Geodetska uprava RS.

Povprečna cena za 1.674 evra za kvadratni meter

Kot kaže poročilo o povprečnih cenah nepremičnin na slovenskem trgu za drugo četrtletje letos, je povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v večstanovanjskih stavbah v Sloveniji znašala 1.674 evrov.

Cene stanovanj v Ljubljani so v drugem četrtletju glede na prvo padle za pet odstotkov, povprečna cena kvadratnega metra je znašala 2.368 evrov. Tako so cene v Ljubljani letos padle za 10 odstotkov, v zadnjih 12 mesecih pa za 16 odstotkov.

Cene v Mariboru navzgor

V Mariboru so se cene stanovanj v drugem četrtletju malenkost zvišale, s 1.234 na 1.263 evrov. Od začetka leta so padle za šest odstotkov, v primerjavi z drugim četrtletjem lani pa za devet odstotkov. Podobno je bilo gibanje cen v Celju.

Cene v Mariboru, kjer so bile ravni cen že pred krizo relativno nizke, v primerjavi z Ljubljano, kjer so bile nepremičnine relativno precenjene, padajo cene občutno počasneje. "Minimalen statistični porast cen stanovanj v drugem četrtletju, ki ga beležimo v Mariboru in Celju, lahko morda pomeni, da je padanje cen nepremičnin v vzhodni Sloveniji že doseglo dno," menijo na geodetski upravi.

Najdražje na Obali

Najdražja stanovanja so bila na Obali in v Slovenski Istri, kjer je kvadratni meter stanovanja v drugem četrtletju stal 2.793 evrov, medtem ko je bil v prvem četrtletju pri 2826 evra.

Cene eno- in dvostanovanjskih stavb so se v drugem četrtletju glede na prvo zvišale, in sicer je v Sloveniji povprečna cena znašala 125.894 evrov, medtem ko je bila v prvem četrtletju 119.644 evrov. Cena pisarn je padla s 1395 evrov na 1255 evrov na kvadratni meter, lokalov pa s 1521 na 1369 evrov na kvadratni meter.

Cena zemljišča za gradnjo stavb je bila v drugem četrtletju 65 evrov na kvadratni meter, v prvem je znašala 56 evrov, v drugem četrtletju lani pa 71 evrov na kvadratni meter.

Upadanje prometa se upočasnjuje

Geodetska uprava ugotavlja, da se strmo upadanje prometa s stanovanjskimi nepremičninami, ki ga beležijo od začetka lanskega leta, upočasnjuje. Obseg evidentiranih kupoprodaj družinskih hiš se je v primerjavi s prvim četrtletjem letošnjega leta celo nekoliko povečal, medtem ko se upadanje števila transakcij z nezazidanimi stavbnimi zemljišči nadaljuje.

"To dokazuje, da se je interes investitorjev za stanovanjsko novogradnjo močno zmanjšal. Nasploh je obseg evidentiranih transakcij z nepremičninami na zelo nizkih nivojih, kar je seveda posledica izredno majhnega prometa z nepremičninami in potrjuje splošno krizo na slovenskem nepremičninskem trgu," so zapisali v poročilu.


Več iz teme:  
GURS >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci