Največ podjetij propade zaradi slabih investicijskih odločitev

Čas branja: 1 min
15.08.2009  09:10
Managerji lahko krizo premagajo s proaktivnim prestrukturiranjem, so prepričani v svetovalni družbi A. T Kearney
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Najpogostejši razlogi za propad podjetij so napačne investicijske odločitve, preobsežna struktura stroškov, nezadostna likvidnost in neustrezni odzivi managementa na krizo, v svoji raziskavi ugotavlja svetovalna družba A. T. Kearney. V raziskavo je vključila okoli 1200 primerov podjetij, ki so propadla v času krize v vsej Evropi.

podjetnik CEO manager skupina

Največji delež v raziskavo vključenih podjetij je propadlo zaradi napačne strateške oz. investicijske odločitve, in sicer je bilo takih 54 odstotkov. Zaradi nestanovitne strukture stroškov je propadlo 39 odstotkov podjetij, zaradi nezadostne likvidnosti 38 odstotkov, zaradi zapoznelega oz. neustreznega odziva vodstva družbe pa 34 odstotkov podjetij.

"V osnovi se zgolj 15 odstotkov podjetij v kriznih situacijah drži glavne strategije v smislu strateškega prestrukturiranja," ugotavljajo v A. T. Kearneyju.

S proaktivnim prestrukturiranjem nad krizo

Čeprav so lahko glavni razlogi za podjetniške krize na strateški ravni, večina podjetij izvaja predvsem kratkoročne, operativne ukrepe v odzivu na krizo. Največ, skoraj 62 odstotkov, podjetij izvede ukrepe za zagotovitev likvidnosti, 46 odstotkov jih uporabi skupne rešitve s kupci in dobavitelji, medtem ko se jih 42 odstotkov zanese na programe zniževanja stroškov, 34 pa se jih odloči za ukrepe, povezane z razmerjem med dolžniškim in lastniškim kapitalom. Zgolj 33 odstotkov podjetij v kriznih razmerah spremeni svojo strateško usmeritev.

"Managerji lahko s proaktivnim prestrukturiranjem premagajo krizo," pravi direktor A. T. Kearneyja Slovenija Andrej Vizjak. Dolgoročni uspeh je mogoče doseči s kombiniranjem kratkoročnih ukrepov ter strateških in investicijskih odločitev; strateško prestrukturiranje uskladi vse kratkoročne ukrepe, ki so potrebni za zagotovitev likvidnosti in dobičkonosnosti, s celotno podjetniško strategijo.

Pogosto prepozen odziv

Organizacije se pogosto odzovejo prepozno in prepočasi. "Sedanja gospodarska in finančna kriza drastično razkriva napake iz preteklosti," pravi Vizjak in dodaja, da se managerji potem pogosto odzovejo prepozno, znova s pomanjkljivim strateškim predvidevanjem.

Najpogostejši razlog za propad podjetij so napačne strateške in investicijske odločitve. "Zlasti so sedaj močno kaznovane prenagljene širitve pred krizo, saj so nenadzorovane naložbe spodkopale finančna sredstva za ustrezen odziv na krizo," pravijo.

"Naravni" razlogi za propad podjetij, kakršni so preobsežne strukture stroškov in nezadostna likvidnost, sledijo na drugem in tretjem mestu. "Zlasti so temu tveganju trenutno izpostavljeni dobavitelji avtomobilske industrije," so zapisali.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci