Najpodjetniška ideja: Urška Smolej šiva, kar ji je všeč in kar sama nosi

Čas branja: 3 min
29.06.2009  22:30
Od konjička do posla z unikatnimi oblačili in poučevanja joge pod znamko DudaKunda

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Od lanskega maja se Urška Smolej ukvarja z oblikovanjem unikatnih oblačil in poučevanjem joge. Prek prijateljskih stikov išče možnosti za prodor v tujino, kjer bi rada najprej prodajala majice 55.

urška smolej
Vsako oblačilo, ki ga sešijem, je kot moja reklama. Stranke znajo oceniti, koliko truda je vloženega, na podlagi tega pa se vračajo ali pripeljejo nove stranke, pravi modna oblikovalka in učiteljica joge Urška Smolej.

Odločitev za samostojno pot je prišla spontano in povsem nenačrtovano. Razvila se je iz konjička - šivanja unikatnih oblačil in želje po brezskrbnem ustvarjanju -, pravi Urška Smolej. Pred leti si je začela šivati torbice, sčasoma pa še kose oblačil. Ob začetnem navdušenju nad službo v eni izmed oglaševalskih agencij je pomislila, da bo služba pretehtala nad konjičkom, a ni, saj je začela postopoma šivati še za druge. Po treh letih službe in vzporednega modnega ustvarjanja se je odločila za zadnje.

Najbolj vroče so majice 55

Zdaj ima največ naročil za igrive majice 55, za katere je ustvarila kroj, grafična oblikovalka Špela Drašlar pa logotip slona, ki je natisnjen na vsako majico in je zanj prejela mednarodno oblikovalsko nagrado EULDA. Samo te majice Urška Smolej šiva serijsko, drugi kosi oblačil - tunike, obleke, majice, krila in plašči - pa so unikatni. Enako velja tudi za nakit - uhane iz posebno obdelane svile. Prisega na naravne materiale, kot so bombaž, džersi in džins. Razvija svoj slog oblikovanja s poudarjeno nesimetričnostjo, nenavadnimi detajli in živimi barvami. "Šivam, kar mi je všeč in kar sama nosim, upoštevam pa tudi želje in potrebe strank," pravi sogovornica.

Oblačila za različne priložnosti

Njene kreacije nosijo ženske vseh starosti, ki si želijo drugačna, individualna, neobičajna, praktična in multifunkcionalna oblačila, ki jih lahko nosijo za različne priložnosti - kot športna ali elegantna. Stranke se vračajo, obiskujejo jo tudi nove, ki jo poiščejo prek spletne strani ( [www.DudaKunda.com] ), na kateri objavlja tudi fotografije svojih kreacij.

Prav tako pa je njene kreacije mogoče dobiti v nekaterih dizajnerskih trgovinah, kot sta Ika in La vision. "Vsak kos oblačila, ki ga sešijem, je moja reklama in stranke dobro ocenijo, koliko truda je vloženega, na podlagi tega pa se vračajo ali pripeljejo nove stranke," pravi Urška Smolej. Skladno s potrebami strank se preizkuša tudi pri ustvarjanju oblačil za jogo, otroke, nosečnice in občasno tudi moške.

najpodjetniška ideja

Poučevanje joge

Urškina druga najljubša stvar je joga, s katero se redno ukvarja že več kot pet let. Vadbo različnih slogov joge je začela v študentskih letih in je učiteljica joge po IYF. Vsako leto se vrača v Indijo k svojemu učitelju Vinayju Kumarju, ki je razvil dinamični slog joge Pranavashya, backbending, različne tehnike pranajame in meditacije. Odslej jogijsko vadbo poučuje v svoji ustvarjalnici DudaKunda v središču Ljubljane, kjer tudi ustvarja nove kreacije. Pravi, da se namerava še naprej izpopolnjevati v prakticiranju in poučevanju joge, saj je njen vir ustvarjalnosti, odkrivanja lastnih sposobnosti in preseganja svojih meja.

Jogijsko vadbo in ustvarjanje unikatnih oblačil trži pod znamko DudaKunda, ki je prepoznana z logotipom slončka in v njegovem kontrastu ujetih dveh ptic. V logotipu se skriva simbolično ozadje, ki govori zgodbo o povezovanju skrajnosti in kontrastov, ki pripeljejo do harmonije, ravnovesja in enosti.

Dela, kar čuti

Trdno začrtanih poslovnih ambicij Urška Smolej nima, bi pa rada prodrla v tujino, za začetek s prodajo majic 55. Pri tem se opira na prijateljske stike in poznanstva s potovanj, saj se ji je tako do zdaj odprlo največ poti. "Ne omejujem se s togimi cilji, temveč delam, kot čutim, pri tem pa sem odprta za priložnosti, ki se pokažejo sproti," pravi. Odkar je zapustila službo, si želi čim bolj brezskrbno ustvarjati, in to postavlja pred zaslužkom. "Finančno varnost navidez najdeš v službi, v resnici pa je v vsakem od nas, sam sebi si edina varnost," razkriva svoje razmišljanje.

Kot modna oblikovalka lahko preživi, a če bi si želela več denarja in finančne varnosti, pravi, da bi se ji verjetno bolj splačalo ostati v redni službi. Več kot denar ji pomenijo svoboda, samostojnost, samorealizacija in ustvarjanje tistega, kar si res želi. V poslu se ji zdita pomembna prilagodljivost in hitro odzivanje na nove priložnosti, ki se pokažejo. Ni dobro biti tog v svojih prepričanjih in ciljih, bolje je čim več poslušati sebe in svoje občutke, pa bodo napačne odločitve redke, za konec pravi Urška Smolej.
Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo so sive eminence slovenskega bančništva, Klemenčič 'ne sme povedati' 83

Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja z zlorabami v slovenskem bančnem sistemu, je danes med drugim zaslišala predsednika KPK v odstopu...

FINANCE
Članki
Članki 'Ne moti me, če se plače v državnih podjetjih omejijo na mojo plačo' 68

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v parlamentu odgovarjala na poslanska vprašanja

FINANCE
Članki
Članki Veselinović: Če bi banke privatizirali, danes te komisije ni bilo 28

Draško Veselinović, ki je NLB vodil tri mesece in se med drugim 'proslavil' s posojilom Simoni Dimic, pred parlamentarno komisijo DZ

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Za vsak večji projekt potrebujemo po enega državnega sekretarja 53

Prvak SD Igor Lukšič meni, da je situacija v Sloveniji po objavi stres testov odvisna predvsem od politične stabilnosti

FINANCE
Članki
Članki Dobovšek: V Sloveniji problem način kadrovanja in pisanja zakonodaje 24

V Sloveniji sta problematična prijateljsko kadrovanje in zakonodaja, ki je v preteklosti pogosto niso pisali državni organi, temveč...

FINANCE
Članki
Članki Stanič: Slaba posojila so deloma tudi posledica nepremišljenih odločitev 19

Nekdanji član uprave NLB in zadnjih direktor LHB Frankfurt Borut Stanič v DZ pojasnjuje svoj pogled na vzroke za stanje v bančnem sistemu

FINANCE
Članki
Članki Jereb: Za stanje v bankah krivo tudi pomanjkanje izkušenj s krizo 26

Nekdanji član uprave Abanke Radovan Jereb o vzrokih za današnje stanje v slovenskem bančnem sistemu

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete.