Najpodjetniška ideja: Urška Smolej šiva, kar ji je všeč in kar sama nosi

29.06.2009  22:30
Od konjička do posla z unikatnimi oblačili in poučevanja joge pod znamko DudaKunda

Od lanskega maja se Urška Smolej ukvarja z oblikovanjem unikatnih oblačil in poučevanjem joge. Prek prijateljskih stikov išče možnosti za prodor v tujino, kjer bi rada najprej prodajala majice 55.

urška smolej
Vsako oblačilo, ki ga sešijem, je kot moja reklama. Stranke znajo oceniti, koliko truda je vloženega, na podlagi tega pa se vračajo ali pripeljejo nove stranke, pravi modna oblikovalka in učiteljica joge Urška Smolej.

Odločitev za samostojno pot je prišla spontano in povsem nenačrtovano. Razvila se je iz konjička - šivanja unikatnih oblačil in želje po brezskrbnem ustvarjanju -, pravi Urška Smolej. Pred leti si je začela šivati torbice, sčasoma pa še kose oblačil. Ob začetnem navdušenju nad službo v eni izmed oglaševalskih agencij je pomislila, da bo služba pretehtala nad konjičkom, a ni, saj je začela postopoma šivati še za druge. Po treh letih službe in vzporednega modnega ustvarjanja se je odločila za zadnje.

Najbolj vroče so majice 55

Zdaj ima največ naročil za igrive majice 55, za katere je ustvarila kroj, grafična oblikovalka Špela Drašlar pa logotip slona, ki je natisnjen na vsako majico in je zanj prejela mednarodno oblikovalsko nagrado EULDA. Samo te majice Urška Smolej šiva serijsko, drugi kosi oblačil - tunike, obleke, majice, krila in plašči - pa so unikatni. Enako velja tudi za nakit - uhane iz posebno obdelane svile. Prisega na naravne materiale, kot so bombaž, džersi in džins. Razvija svoj slog oblikovanja s poudarjeno nesimetričnostjo, nenavadnimi detajli in živimi barvami. "Šivam, kar mi je všeč in kar sama nosim, upoštevam pa tudi želje in potrebe strank," pravi sogovornica.

Oblačila za različne priložnosti

Njene kreacije nosijo ženske vseh starosti, ki si želijo drugačna, individualna, neobičajna, praktična in multifunkcionalna oblačila, ki jih lahko nosijo za različne priložnosti - kot športna ali elegantna. Stranke se vračajo, obiskujejo jo tudi nove, ki jo poiščejo prek spletne strani ( [www.DudaKunda.com] ), na kateri objavlja tudi fotografije svojih kreacij.

Prav tako pa je njene kreacije mogoče dobiti v nekaterih dizajnerskih trgovinah, kot sta Ika in La vision. "Vsak kos oblačila, ki ga sešijem, je moja reklama in stranke dobro ocenijo, koliko truda je vloženega, na podlagi tega pa se vračajo ali pripeljejo nove stranke," pravi Urška Smolej. Skladno s potrebami strank se preizkuša tudi pri ustvarjanju oblačil za jogo, otroke, nosečnice in občasno tudi moške.

najpodjetniška ideja

Poučevanje joge

Urškina druga najljubša stvar je joga, s katero se redno ukvarja že več kot pet let. Vadbo različnih slogov joge je začela v študentskih letih in je učiteljica joge po IYF. Vsako leto se vrača v Indijo k svojemu učitelju Vinayju Kumarju, ki je razvil dinamični slog joge Pranavashya, backbending, različne tehnike pranajame in meditacije. Odslej jogijsko vadbo poučuje v svoji ustvarjalnici DudaKunda v središču Ljubljane, kjer tudi ustvarja nove kreacije. Pravi, da se namerava še naprej izpopolnjevati v prakticiranju in poučevanju joge, saj je njen vir ustvarjalnosti, odkrivanja lastnih sposobnosti in preseganja svojih meja.

Jogijsko vadbo in ustvarjanje unikatnih oblačil trži pod znamko DudaKunda, ki je prepoznana z logotipom slončka in v njegovem kontrastu ujetih dveh ptic. V logotipu se skriva simbolično ozadje, ki govori zgodbo o povezovanju skrajnosti in kontrastov, ki pripeljejo do harmonije, ravnovesja in enosti.

Dela, kar čuti

Trdno začrtanih poslovnih ambicij Urška Smolej nima, bi pa rada prodrla v tujino, za začetek s prodajo majic 55. Pri tem se opira na prijateljske stike in poznanstva s potovanj, saj se ji je tako do zdaj odprlo največ poti. "Ne omejujem se s togimi cilji, temveč delam, kot čutim, pri tem pa sem odprta za priložnosti, ki se pokažejo sproti," pravi. Odkar je zapustila službo, si želi čim bolj brezskrbno ustvarjati, in to postavlja pred zaslužkom. "Finančno varnost navidez najdeš v službi, v resnici pa je v vsakem od nas, sam sebi si edina varnost," razkriva svoje razmišljanje.

Kot modna oblikovalka lahko preživi, a če bi si želela več denarja in finančne varnosti, pravi, da bi se ji verjetno bolj splačalo ostati v redni službi. Več kot denar ji pomenijo svoboda, samostojnost, samorealizacija in ustvarjanje tistega, kar si res želi. V poslu se ji zdita pomembna prilagodljivost in hitro odzivanje na nove priložnosti, ki se pokažejo. Ni dobro biti tog v svojih prepričanjih in ciljih, bolje je čim več poslušati sebe in svoje občutke, pa bodo napačne odločitve redke, za konec pravi Urška Smolej.Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Novi kitajski premier je doktor ekonomije 20

Kitajsko gospodarstvo bo vodil mož, ki je svojo zvestobo Partiji pred desetletjem dokazoval s prikrivanjem epidemije AIDS-a

FINANCE
Članki
Članki Obama napovedal veliko bolj 'levo' agendo 57

"Očistili smo ruševine krize," je dejal ameriški predsednik Barack Obama in dodal, da je položaj ZDA trden

FINANCE
Članki
Članki (galerija) Janša svari pred totalitarno ideologijo 553

Janša: "Napadene so bile prav tiste institucije, ki zagotavljajo korektiv grobemu delovanju trga oziroma pri nas tovarišijskega...

FINANCE
Članki
Članki Evro se razmeroma dobro drži 4

Evru je val izjav, ki so praktično pokopale idejo o bančni uniji in vse bolj realno delajo idejo o plenjenju depozitov za...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova s 55 glasovi izvoljena za mandatarko 607

Poslanko PS Alenko Bratušek so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju s 55 glasovi za in 33 proti potrdili za mandatarko slovenske...

FINANCE
Članki
Članki Španski premier v korupcijskem škandalu 7

Španski premier Mariano Rajoy, ki že mesece prelaga prošnjo za pomoč državi, ki bi ECB omogočila novo tiskanje evrov, se je znašel v...

FINANCE
Članki
Članki Nadaljuje se tožba poštarja, ki je opozarjal na nepotizem 13

Igor Semič vztraja: name so se spravili, ker sem spoštoval pravila in na glas ugibal, kdo je Karmen Nebec Hauc.

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti

Slovenski center odličnosti za kmetijske znanosti bo izboljšal raziskovalno in inovacijsko učinkovitost slovenskega kmetijskega sektorja.