Čas branja: 2 min
17.06.2009  22:30
Muzejska noč od Primorske do Prekmurja

Muzejska noč ima svojo moč. Da je res tako, se boste lahko prepričali to soboto, ko bodo slovenski muzeji in galerije na široko odprli svoja vrata do polnoči. Prireditev, ki je hkrati zabavna in poučna, je posebno privlačna za otroke in družine.

grad tivoli
Tudi zaradi lepega vremena je lansko Poletno muzejsko noč obiskalo rekordnih 22.500 obiskovalcev. Čeprav letos vremenska napoved ni preveč obetavna, pa je toliko bolj obetaven program, ob katerem se zagotovo ne boste dolgočasili.

"Brezplačni ogledi muzejev in galerij iz leta v leto privabijo več ljudi, tudi tistih, ki kulturnih hramov sicer ne obiskujejo," poudarja koordinatorka prireditve Irena Marušič iz Tehniškega muzeja Slovenije. In dodaja: "S prireditvijo, ki je letos že sedma po vrsti, se utrjuje prepoznavnost muzejev in njihovih vsebin. Ljudi je treba opozoriti, da se v muzejih ves čas kaj dogaja in da za muzejskimi stenami še zdaleč ni dolgočasno."

S Poletno muzejsko nočjo se krepi prepoznavnost muzejev in njihovih vsebin.

Največ ljudi, kar tri tisoč, si je lani na ta dan ogledalo razstavo slovenskih impresionistov v ljubljanski Narodni galeriji. Letos največ obiskovalcev pričakujejo na arheološki razstavi Mehika pred Kolumbom v galeriji Cankarjevega doma, po kateri so pripravili več vodstev, za najmlajše pa ustvarjalno delavnico Mehiška pustolovščina.

Kraški ovčar na obisku

V Slovenskem šolskem muzeju boste lahko navzoči na različnih učnih urah iz let okoli 1900, ki se jih tradicionalno udeležijo cele družine. Pomerili se boste lahko tudi v metanju frizbija v parih, ki ga Tehniški muzej Slovenije iz Bistre pripravlja v Železniškem muzeju v Ljubljani. V Muzeju novejše zgodovine Celje boste lahko preživeli prijetne trenutke ob obisku štirinožnih prijateljev. V okviru razstave o kraškem ovčarju, edini avtohtoni mednarodno priznani slovenski pasmi, so povabili kraškega ovčarja Vika, ki mu bosta družbo delala še dalmatinec in nemški ovčar.

V Pokrajinskem muzeju Maribor se boste v soju žepnih svetilk med 21. uro in polnočjo lahko podali v viteško dvorano, ki vam bo ob tej priložnosti razodela del svoje zgodovine. Vrata v svet umetnosti bodo odprli tudi v Umetnosti galeriji Maribor, kjer si v nizu dogodkov lahko ogledate tudi retrospektivno razstavo mednarodne zvezde grafičnega oblikovanja Mirka Ilića, po kateri vas bo popeljal avtor knjige in razstave o Mirku Iliću Dejan Kršić.

Piščal iz Divjih bab

V Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani bodo predstavili izdelavo neandertalčeve piščali iz Divjih bab, prikazali izdelavo orodij iz kamene dobe in pripravili vodstvo po razstavi Ljubljanica - kulturna dediščina reke. V Arheološkem parku Zgodnjekrščanskega središča na Erjavčevi 18 v Ljubljani se boste lahko seznanili z izdelavo oljenk in nakita iz gline z motivi grške tragično-komične maske ter se preoblekli v rimska oblačila. V piranskem Pomorskem muzeju Sergeja Mašera bodo prikazali nastanek tradicionalnega istrskega plovila topo, ki počasi izumira.

Nakup knjig na metre

V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani vabijo na bazar afriških izdelkov, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru pa na Grafično bolho, "taboljši" sejem knjig in katalogov, ki jih bodo po nizkih cenah prodajali na kilograme in metre. Njihov največji adut bo garažni ženski pevski zbor Kombinat, ki bo ob 23. uri pred gradom nastopil z revolucionarnimi pesmimi. Poletje bo ozemljila kiparsko-multimedijska razstava Tomaža Kolariča na vrtu Društva likovnih umetnikov na Komenskega 8 v Ljubljani.

Številke in ljudje

Do polnoči v soboto odprtih prek 50 muzejev

  • V soboto bo med 10. uro in polnočjo v 24 slovenskih krajih brezplačno odprtih več kot 50 muzejev in galerij z 200 prireditvami.
  • Samo v Ljubljani bo odprtih kar 28 muzejev.
  • Na Skupnosti muzejev Slovenije pričakujejo prek 20 tisoč obiskovalcev.
  • Proračun prireditve je 5.000 evrov.
  • Podroben program Poletne muzejske noči najdete na ( [www.muzejska-noc.si] ).


Kateri slovenski muzej ste nazadnje obiskali?

irena brunec tebi

janoš kern

Irena Brunec - Tébi, slikarka in kiparka: »Pokrajinski muzej Murska Sobota, kjer so me na razstavi Umetnine iz Prekmurja, ki pravkar prihaja tudi pred ljubljansko občinstvo, prijetno presenetili natančno izdelani kipi.«

Janoš Kern, direktor Imago Sloveniae: »Slovenski etnografski muzej, kjer sem si pred kakšnim mesecem ogledal stalno razstavo. Posebej me je pritegnila njena izjemno domiselna in tehnično dodelana postavitev.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (intervju) Ne odlašajte s slabitvami!

Ameriški ekonomist Joseph Quinlan

FINANCE
Članki
Članki (anketa) Kaj gospodarstvu prinašajo Pličaničevi naložbeni načrti

Učinek za gospodarstvo bo zagotovo manjši, kot bi bil, če bi šlo za naložbo z namenom povečevanja izvoza, meni ekonomist Davorin...

FINANCE
Članki
Članki Tožilec Moljk: V državnih bankah akcije kot v Hypu ne bomo dočakali 51

V primeru Hypo so ob sumih nepravilnosti ukrepali sami lastniki banke, v Sloveniji ti nimajo interesa, meni okrajni državni tožilec Luka...

FINANCE
Članki
Članki (pregled stroškov) Mansson: Ni fer govoriti, da lani nismo delali nič 45

Šefi DUTB pojasnjujejo, kako so do zdaj za delovanje porabili slabih pet milijonov evrov; pravijo, da so lani med drugim iskali kadre, v...

FINANCE
Članki
Članki Vlada o SDH menda morda že danes na dopisni seji

Pogoj je, da bo predlog politično usklajen

FINANCE
Članki
Članki Za čigav interes dela stečajna novela 11

Če se vam zdi velika svinjarija, da vam podjetje dolguje za plače ali pa za blago, lastnik pa se še vedno vozi v velikem beemveju, se...

FINANCE
Članki
Članki Z zapuščino SFRJ bi lahko dobro služili 2

V Berlinu, Budimpešti in na Baltiku turistom prodajajo »izkušnjo socializma«, pri nas je še ne znamo prodati.